10 abilități de comunicare și importanța acestora
 

10 abilități de comunicare și importanța acestora

A avea bune abilități de comunicare ne poate modela semnificativ viața și ne poate duce spre succes. Îți prezentăm câteva dintre cele mai interesante abilități de comunicare și modul în care pot fi cultivate!
10 abilități de comunicare și importanța acestora
Montse Armero

Scris și verificat de psihologul Montse Armero.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Abilități de comunicare sunt acelea care ne permit să interacționăm cu alte persoane. Datorită lor, transmitem mesajul într-un mod mult mai eficient. Câteva exemple cunoscute sunt abilitatea de argumentare și de exprimare în mod clar și concis.

Dezvoltarea unor bune abilități de comunicare este esențială în multe domenii ale vieții. Este esențial să știi cum să comunici adecvat cu ceilalți.

Ne place sau nu, ființele umane sunt ființe sociale. Comunicăm constant. Chiar dacă nu spunem nimic, limbajul non-verbal vorbește în locul nostru. Prin urmare, este important să fim conștienți de importanța comunicării și să o promovăm în cel mai sănătos mod posibil.

Cele mai importante abilități de comunicare

1. Ascultare activă

Pentru a fi un bun comunicator, trebuie să fii un bun ascultător. De aceea, fii atent la interlocutorul tău, interacționează cu el, fii răbdător, fii respectuos și învăță să fii empatic.

Femei cu abilități de comunicare

2. Comunicare asertivă

Oamenii asertivi își exprimă opiniile în mod corespunzător, își apără interesele fără agresivitate, clarifică neînțelegerile, știu să spună „nu” și își recunosc greșelile.

3. Empatie

Pentru a-ți dezvolta empatia, trebuie să lași emoțiile să iasă la iveală. Trebuie să fii aproape de celălalt, să ceri lucruri cu delicatețe și să-ți exprimi propriile sentimente.

4. Adaptarea cuvintelor

Cei mai buni comunicatori știu să-și adapteze cuvintele la interlocutorul lor. De exemplu, dacă suntem medici, vom comunica într-un fel cu pacientul și în alt fel cu colegii de muncă.

5. Comportament verbal

Discursul nostru nu este reprezentat doar de cuvintele pe care le folosim. Există aspecte la fel de importante, precum utilizarea tonului adecvat, volumul mediu al vocii sau respectarea rândului de a vorbi.

6. Limbaj non-verbal

O bună utilizare a comunicării non-verbale ne va îmbunătăți discursul. Trebuie să avem contact vizual direct (fără gesturi deschise provocatoare) și o postură relaxată care să ofere coerență cuvintelor folosite.

7. Încredere

A fi un bun comunicator implică transmiterea mesajului cu încredere. Vom sta departe de aroganță sau indecizie. O persoană încrezătoare vorbește calm, cu un ton ferm și este concentrat pe ceea ce vrea să transmită.

8. Discurs concis

Un bun comunicator folosește limbajul într-un mod aproape chirurgical și merge direct la subiect. A vorbi excesiv fără un obiectiv clar și structurat ne distrage atenția și îl înstrăinează pe interlocutor.

9. Deschiderea minții

Dacă vrei să-ți stăpânești abilitățile de comunicare, nu-ți judeca interlocutorul și respectă-i punctul de vedere, chiar dacă nu îl împărtășești. Respectarea opiniei celuilalt îți va lărgi concepția despre lume și te va ajuta să comunici mai bine.

10. Mediul potrivit

În prezent, există multe mijloace prin care putem comunica. Cu toate acestea, este foarte important să știm cum să-l alegem pe cel potrivit pentru a comunica exact ceea ce vrem să spunem.

Dacă trebuie să anunțăm o reducere a salariului, va fi mult mai potrivit să o comunicăm personal decât prin e-mail sau WhatsApp.

Ce impact au abilitățile de comunicare asupra vieții de zi cu zi?

A fi un bun comunicator poate deschide calea unei vieți profesionale de succes. În primul rând, vom fi mai convingători la orice interviu de angajare și în procesul de selecție a personalului.

În al doilea rând, vom rezolva conflictele mai eficient. În schimb, o comunicare slabă va duce la neînțelegeri și frustrare. Și nu numai la locul de muncă. Comunicarea slabă ne poate înstrăina de cei dragi și poate duce la consecințe negative.

Cuplu cu abilități de comunicare

Îmbunătățirea abilităților de comunicare este simplă

Având în vedere importanța abilităților de comunicare, dorim să te încurajăm să te dezvolți cât mai mult posibil. A fi un bun comunicator nu este ceva ce putem învăța peste noapte, dar ne putem îmbunătăți de-a lungul anilor.

Cum să începem? Este la fel de simplu precum concentrarea pe o singură abilitate. Poate fi ascultarea activă, acordarea unei atenții mai mari limbajului non-verbal sau îmbunătățirea asertivității.

Concentrează-te pe o singură abilitate și vezi cum o utilizezi atunci când interacționezi cu ceilalți. Citește cărți, urmărește clipuri online sau participă la un seminar. Pune în practică cunoștințele teoretice.

Cu siguranță vei observa rapid progresul. Continuă să pui teoria în practică și abilitățile tale de comunicare se vor îmbunătăți semnificativ!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Armero, M. (2019). Aprendiendo a vivir: Cómo ser un adolescente proactivo y feliz. Uno Editorial.
  • Hernández-Jorge, C. M., & Rosa Curbero, C. M. D. L. (2018). Percepción de mejora de las habilidades comunicativas en estudiantes universitarios. Revista de la educación superior, 47(186), 119-135. [fecha de consulta 02 de septiembre de 2021]. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/pdf/resu/v47n186/0185-2760-resu-47-186-119.pdf
  • Upegui, M. E. M., Velásquez, M. A. F., Ríos, M. A. M., Trujillo, V. L. B., & Salazar, D. A. R. (2009). Desarrollo de las habilidades comunicativas en la escuela nueva. Revista Educación y Pedagogía, (55), 189-210. [fecha de consulta 02 de septiembre de 2021]. Recuperado de https://revistas.udea.edu.co/index.php/revistaeyp/article/view/9766

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.