Care sunt cauzele pielii uscate?
Pielea uscată sau xeroza este o dermatoză obișnuită care afectează persoane de toate vârstele și care poate apărea pe diferite părți ale corpului. Pielea are nevoie de un conținut de apă constant de 10-15% pentru a rămâne intactă și pentru a-și menține flexibilitatea. Procentele mai mici de hidratare îi afectează negativ elasticitatea. Care sunt cauzele pielii uscate și ce poți face pentru a ameliora problema?
Atunci când pielea se usucă, apare mâncărimea, care poate duce ulterior la crăpături și chiar infecții. Aceste efecte negative pot fi reduse la minim prin utilizarea unui umidificator în spațiile uscate, schimbarea produselor de baie și utilizarea loțiunilor sau a cremelor hidratante pentru a înlocui componentele lipidice pierdute.
Cum arată pielea uscată?
Atunci când pielea pierde prea multă umiditate și se deshidratează, se poate usca și crăpa. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, unele dintre simptomele pielii uscate includ următoarele:
- Uscăciune și riduri mai vizibile
- Mâncărime
- Crăpături și aspect solzos
- Rugozitate la atingere
- Roşeaţă
Pielea uscată poate afecta orice parte a corpului și apare cel mai frecvent pe palme, brațe și picioare. Hidratarea nu numai că îmbunătățește aspectul și funcția pielii, ci ajută și la funcționarea corectă a celorlalte organe ale corpului.
Citește și:
Care sunt cauzele pielii uscate?
Xeroza sau xeroderma este o problemă comună a pielii care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Poate apărea ocazional din cauza schimbărilor din mediul înconjurător, utilizării unui nou produs de îngrijire a pielii, vârstei sau anumitor boli. Unii oameni pot suferi de xeroză cronică.
Majoritatea oamenilor se confruntă cu accese de uscăciune la un moment dat în cursul anului din cauza factorilor interni sau externi. Mai jos, îți prezentăm câteva dintre cauzele pielii uscate.
Boli cronice
Diabetul, bolile tiroidiene, bolile renale, dermatita de contact și dermatita atopică pot usca în mod excesiv pielea. Aceste boli pot modifica atât nivelul de umiditate al pielii, cât și al ochilor. Cu alte cuvinte, pot provoca și uscarea ochilor, nu doar a pielii.
Cel mai frecvent simptom al pielii uscate este mâncărimea, un efect secundar constant și uneori insuportabil. Acesta este motivul pentru care este important ca persoanele care au aceste boli să utilizeze în mod continuu creme hidratante, astfel încât să poată preveni uscarea pielii.
Vremea extremă
În lunile de iarnă în care atât aerul exterior, cât și cel interior este mai uscat (gândește-te la calorifere), sângele se îndepărtează de epidermă pentru a menține organele interioare calde. Acest lucru poate face ca pielea să se usuce destul de repede. În schimb, în zonele calde și uscate, căldura din aer și utilizarea aparatelor de aer condiționat elimină umezeala din piele.
Oamenii care trăiesc în aceste tipuri de climă (și vizitatorii) ar trebui să încerce să facă dușuri mai scurte și să folosească apă caldă atunci când este posibil. După aceea, îți recomandăm să aplici cremă hidratantă pentru a ajuta la protejarea pielii.
Spălatul excesiv
Spălatul prea des este una dintre cele mai frecvente cauze ale pielii uscate. Multe dintre săpunurile și gelurile de duș de pe piață conțin agenți tensioactivi, care descompun murdăria și uleiurile de pe piele. Deși acestea curăță bine tegumentul, acest proces poate usca pielea și poate provoca daune pe termen scurt sau mediu.
Din păcate, produsele chimice nu discriminează și elimină și barierele lipidice importante ale pielii, permițând germenilor și bacteriilor să își croiască drumul spre interior.
Îmbătrânirea
Probabilitatea apariției xerozei crește odată cu înaintarea în vârstă, din cauza modificărilor procesului de keratinizare (exfoliere naturală) și a lipidelor din stratul exterior al pielii.
La aproximativ 40 de ani, corpul scade drastic producția de sebum, care este responsabilă de menținerea pielii moi și tinere. Cu fiecare an care trece, producția de sebum continuă să scadă, ducând la uscarea mai ușoară a pielii.
Deși xeroza este o afecțiune obișnuită, este strâns legată de îmbătrânire; cu toate acestea, există multe sfaturi pentru a-ți menține pielea hidratată și sănătoasă chiar și la o vârstă mai înaintată.
Fumatul
Țigările conțin toxine și substanțe chimice care pot face ca pielea să îmbătrânească prematur. Acest lucru, alături de procesul de îmbătrânire accelerat, poate face ca pielea să se usuce și mai mult.
Oamenii care fumează au adesea pielea uscată pe față și riduri în jurul gurii. Țigările accelerează degradarea colagenului pielii și a micilor fibre elastice care formează fundația dermei. Din această cauză, țigările sunt legate de îmbătrânirea prematură.
Ce este pH-ul pielii și ce legătură are cu pielea uscată?
Scara pH-ului variază de la 1 la 14. Valoarea de pH 7 este considerat neutră, iar orice este sub aceasta este considerat acid, în timp ce orice este deasupra este alcalin. Stratul exterior al pielii umane are o valoare a pH-ului cuprinsă între 4 și 6, indicând faptul că este acid în mod natural.
Pielea prezintă sebum, aminoacizi și acizi grași. Toate aceste componente sunt acide, ajutând pielea să prevină colonizarea bacteriană. De asemenea, stratul lipidic este alcătuit din acizi grași, colesterol și ceramide care funcționează împreună ca un hidrofug natural.
Majoritatea bacteriilor cauzatoare de boli sunt ușor contracarate de aciditatea pielii umane. Însă această barieră de protecție nu poate funcționa eficient atunci când pielea este uscată sau deteriorată.
Straturile interioare ale pielii au o valoare a pH-ului de aproximativ 7.4, care este nivelul ideal pentru dezvoltarea coloniilor de bacterii. Prin urmare, xeroza este un factor de risc pentru dermatita infecțioasă.
Îți recomandăm:
Hidratarea pielii uscate tratează cauzele xerozei
Cel mai bun lucru pe care îl poate face o persoană atunci când se confruntă cu pielea uscată sau xeroza este să facă dușuri scurte cu apă caldă și să aplice un strat generos de cremă hidratantă imediat după uscare. Acesta este momentul în care pielea este mai receptivă la absorbția emolienților necesari pentru întărirea barierei sale de protecție.
Nu uita faptul că mâncărimea este un simptom clasic al pielii uscate. Așadar, la primul semn și chiar la cea mai mică mâncărime, aplică loțiunea hidratantă preferată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Pons-Guiraud A. Dry skin in dermatology: a complex physiopathology. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007;21 Suppl 2:1-4. doi:10.1111/j.1468-3083.2007.02379.x
- Hashizume H. Skin aging and dry skin. J Dermatol. 2004;31(8):603-609. doi:10.1111/j.1346-8138.2004.tb00565.x
- Siddappa K. Dry skin conditions, eczema and emollients in their management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2003;69(2):69-75.
- Gin, H., et al. “Treatment by a moisturizer of xerosis and cracks of the feet in men and women with diabetes: a randomized, double‐blind, placebo‐controlled study.” Diabetic Medicine 34.9 (2017): 1309-1317.
- Andriessen A. Prevention, recognition and treatment of dry skin conditions. Br J Nurs. 2013;22(1):26-30. doi:10.12968/bjon.2013.22.1.26
- Ali SM, Yosipovitch G. Skin pH: from basic science to basic skin care. Acta Derm Venereol. 2013;93(3):261-267. doi:10.2340/00015555-1531
- Lambers H, Piessens S, Bloem A, Pronk H, Finkel P. Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora. Int J Cosmet Sci. 2006;28(5):359-370. doi:10.1111/j.1467-2494.2006.00344.x
- Misery L. Nicotine effects on skin: are they positive or negative?. Exp Dermatol. 2004;13(11):665-670. doi:10.1111/j.0906-6705.2004.00274.x
- Augustin, Matthias, et al. “Diagnosis and treatment of xerosis cutis–a position paper.” JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 17 (2019): 3-33.
- Yadgar, Ramsin Joseph, and Adam J. Friedman. “Efficacy of a Skin Condition-Adapted Solution for Xerosis and Itch Relief Associated With Aging.” Journal of drugs in dermatology: JDD 15.11 (2016): s91-s94.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.