Care sunt tipurile de eutanasie? - Doza de Sănătate
 

Care sunt tipurile de eutanasie?

Deși există diferite tipuri de eutanasie, ele au unele lucruri în comun. Indiferent de motiv, eutanasia ar trebui să fie făcută întotdeauna cu compasiune și înțelegere.
Care sunt tipurile de eutanasie?
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În prezent, cunoaștem eutanasierea ca pe o acțiune sau o omisiune menită să pună capăt vieții pacienților incurabili într-un mod nedureros. Este pusă în practică de personalul din domeniul sănătății cu compasiune și intenție eliberatoare. Care sunt tipurile de eutanasie?

Eutanasierea este numită uneori sfârșit milostiv dacă moartea este calea de a scăpa un pacient de durere, deformare fizică sau bătrânețe dureroasă. În schimb, dacă pacientul caută moartea pentru a elibera familia sau societatea de povară, se numește eutanasie economică sau socială.

Tipurile de eutanasie

Bătrân care cunoaște tipurile de eutanasie

Metode de administrare

  • Eutanasierea activă: acțiune deliberată care vizează încheierea unei vieți.
  • Eutanasierea pasivă: omiterea tratamentului care ar susține viața pentru a provoca moartea.

De asemenea, eutanasia poate fi clasificată ca voluntară sau involuntară, în funcție de solicitarea pacientului. Chiar și cu acordul victimei, alte persoane efectuează eutanasierea. Din acest motiv, este uneori considerată omucidere (cu anumite caracteristici distincte).

Dacă pacientul își provoacă în mod intenționat moartea, atunci este considerat un tip de sinucidere. Sinuciderea asistată este atunci când medicul furnizează pacientului un medicament letal, dar acesta și-l administrează singur.

Ce nu este considerat eutanasie

Administrarea medicamentelor pentru ameliorarea durerii sau a altor simptome la un pacient în stadiul terminal nu este eutanasie, deși acest lucru îi scurtează în mod indirect și inevitabil viața. Pacientul trebuie să poată acționa liber în conformitate cu ultima sa voință. În plus, trebuie obținut acordul pacientului dacă medicamentele provoacă somnolență sau pierderea cunoștinței.

Retragerea mijloacelor extraordinare sau disproporționale de a prelungi în mod artificial viața unui bolnav în fază terminală nu este eutanasie. În acest caz, nu există posibilitatea unei vieți naturale. Medicul comitetului de etică al spitalului decide ce mijloace sunt proporționale și disproporționale pentru un pacient. De asemenea, va lua în considerare circumstanțele specifice.

Eutanasia în zilele noastre

Există câteva lucruri pe care le considerăm obișnuite sau proporționale. De exemplu, hidratarea și nutriția sunt considerate îngrijiri de bază minime. Unii numesc moartea „ortotanasie” în timp util, fără a scurta viața și fără a o prelungi inutil prin mijloace suplimentare.

Această metodă este cunoscută și sub numele de „cruzime terapeutică” sau „distanazie” și poate fi chiar ilegală. „Diagnosticul morții” este un moment important. Odată ce cineva anunță momentul morții, nu poate exista eutanasie. În acest fel, medicii pot îndepărta organele pentru transplant. Cu toate acestea, ei pot face acest lucru numai după ce îndeplinesc anumite cerințe legale.

Sfârșitul ireversibil al funcțiilor creierului și/sau funcțiilor cardiorespiratorii sunt criterii suficiente pentru a confirma momentul decesului unei persoane.

Tipul bolii

Femeie care se gândește la tipuri de eutanasie

Tipul de pacienți pe care medicii îl pot lua în considerare pentru eutanasie sunt cei aflați într-o situație terminală. Termenul „incurabil” se referă la incapacitatea de a ameliora sau de a trata boala.

Un pacient bolnav în stadiul terminal este cel care se așteaptă să moară. În plus, decesul se va întâmpla relativ curând, în mai puțin de șase luni, potrivit mai multor autori.

Experții în sănătate vor opri eforturile terapeutice medicale pentru a se concentra asupra ameliorării simptomelor, precum și sprijinului acordat pacientului și familiei.

Pacienții cu boli terminale sunt principalii candidați la eutanasie. Cu toate acestea, medicii pot lua în considerare și pacienții vindecabili în stare critică dacă ei aleg acest lucru.

Un alt concept este starea vegetativă persistentă (PVS). Pacienții în această stare intră, de asemenea, în categoria celor care nu se pot vindeca. Deși nu sunt neapărat terminali, sunt pacienți cu o pierdere permanentă a cunoștinței, într-o comă ireversibilă.

Tipurile de eutanasie: o realitate ce nu poate fi negată

În ciuda discuțiilor și controverselor constante despre eutanasie, multe țări din întreaga lume au legalizat-o în anumite circumstanțe. Este o realitate inevitabilă, deci este important să cunoaștem această practică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gaviria Díaz, C. (2010). La Eutanasia.
  • Rodriguez, R. (2009). Eutanasia : Aspectos éticos controversiales *. Medical Hered.
  • Nombela, C., Lopez, F., Serrano, J., Postigo, E., Abellan, J., & Prensa, L. (2008). La eutanasia: perspectiva ética, jurídica y médica. Libertad y Testamento Vital. https://doi.org/10.1002/adma.200401501

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.