Cât rezistă mâncarea gătită în frigider?
 

Cât rezistă mâncarea gătită în frigider?

Refrigerarea alimentelor gătite este o practică comună. Prevenirea toxiinfecțiilor alimentare impune cunoașterea datei de expirare a preparatelor.
Cât rezistă mâncarea gătită în frigider?

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Depășirea numărului de porții, pregătirea hranei pentru o săptămână sau prepararea gustărilor pentru un eveniment sunt motive pentru a păstra alimentele gătite în frigider. Scopul este păstrarea proviziilor pentru o perioadă mai lungă de timp. Dar cât timp rezistă mâncarea gătită în frigider?

Deși această practică este obișnuită, folosirea ei fără a ține cont de data de expirare are anumite consecințe. Toate alimentele – gătite sau nu – au o dată de expirare, chiar și cele pe care le puteți congela.

De ce este necesar să păstrați alimentele gătite în frigider?

Batch cooking se practică adesea cu intenția de a avea mâncare pentru întreaga săptămână. Cu toate acestea, consumul unui aliment expirat poate duce la o intoxicație ușoară sau severă.

După cum subliniază Clinica Mayo, bolile de origine alimentară sunt legate de contaminare, deoarece ingerăm organisme infecțioase sau toxine cauzate de putrefacție.

Intoxicația alimentară se manifestă prin următoarele simptome:

  • Slăbiciune
  • Dureri de cap
  • Greață și vărsături
  • Febră și frisoane
  • Crampe abdominale
  • Diaree (uneori cu sânge)

Așa cum este recomandat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), alimentele trebuie puse în frigider la maxim 2 ore după gătire sau la 1 oră dacă sunt expuse la temperaturi ambientale de peste 30 °C.

Femeie care se uită în frigider
Păstrarea alimentelor gătite în frigider ajută la prelungirea duratei de valabilitate. Cu toate acestea, există o limită de timp.
Dacă alimentele sunt foarte fierbinți, așteptați să se răcească puțin înainte de a le pune în frigider.

Cât rezistă mâncarea gătită în frigider?

Nu toate alimentele necesită o răcire specială; de exemplu murăturile sau produsele deshidratate rezistă la temperatura camerei. Alimentele care necesită refrigerare imediată sunt următoarele:

  • Ouă
  • Brânzeturi
  • Lapte și iaurturi
  • Creme și sosuri
  • Rețete care combină ingrediente gătite și crude

Din motive de siguranță, este necesar să aruncați acele alimente care au semne de descompunere sau care par a fi în regulă, dar care au stat în frigider câteva săptămâni.

Deși frigiderul încetinește descompunerea și, prin urmare, proliferarea microorganismelor, pentru a minimiza riscurile, trebuie să cunoașteți data de expirare.

Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) din Spania precizează într-un tabel perioadele de păstrare a alimentelor gătite, atât în frigider, cât și în congelator.

Peşte

Peștele și crustaceele fierte rezistă 2 zile în frigider. În cazul peștelui alb congelat, acesta rezistă 6 luni dacă este crud sau 3 luni dacă este gătit.

Atunci când peștele nu este păstrat corect la rece, poate provoca intoxicația cu histamină, așa cum indică Arhivele Pediatrice din Uruguay.

Carne roșie

Carnea din tocănițe, supe sau sosuri se poate consuma în 2 zile de la depozitare. Congelată, rezistă până la 4 luni. Rezistența este determinată de procentul de grăsime: cu cât carnea este mai grasă, cu atât râncezește mai repede.

Carne de pasăre

Puiul și curcanul rezistă în frigider pentru maxim 4 zile. În congelator, carnea de pasăre rezistă maxim 1 an.

Ouă

Mulți susțin că preparatele cu ouă rezistă o lună în congelator. Însă, OCU recomandă consumul în 3 săptămâni; în cazul gălbenușului sau al albușului simplu, durata de valabilitate este de 2 până la 4 zile.

Ciorbe și supe

Supele rezistă în frigider până la 4 zile; dacă le congelați, rezistă 3 luni.

Paste și orez

Atât pastele, cât și orezul fiert își păstrează aromele timp de 4 zile în frigider. Congelate, le puteți consuma într-o lună.

Sfaturi pentru o mai bună conservare a alimentelor gătite în frigider

CDC evidențiază faptul că frigiderele sunt instrumente utile în siguranța alimentară. Aceste aparate trebuie setate între 0 și 4 °C, în timp ce congelatoarele trebuie setate de la -18 °C în jos. Mâncarea se pune în recipiente de mică adâncime, cu capac, pentru a grăbi răcirea.

Rafturile centrale și superioare ale frigiderului sunt ideale pentru depozitarea alimentelor gătite, deoarece sunt cea mai rece zonă a aparatului. Alte sfaturi importante sunt următoarele:

  • Separați: separați alimentele crude de alimentele gătite pentru a preveni contaminarea încrucișată.
  • Etichetați: notați tipul de mâncare și data preparării pe fiecare recipient.
  • Acționați rapid: nu așteptați prea mult pentru a pune mâncarea gătită în frigider.
Mâncare în casolete în frigider
Este important să păstrați alimentele în recipiente ermetice, astfel încât să stea bine în frigider.

Importanța unui ambalaj corespunzător pentru a păstra alimentele gătite în frigider

Utilizarea recipientelor etanșe este esențială pentru ca alimentele gătite să reziste mai mult în frigider. Refrigerarea preparatului în aceeași tigaie sau oală în care l-ați gătit grăbește oxidarea și deteriorarea.

Acest proces rezultă din amestecul de umiditate, temperaturi scăzute și aluminiu. Dacă vreți să profitați la maxim de ceea ce ați pregătit, depozitați alimentele în recipiente de sticlă sau plastic cu capac.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.