Cum știi dacă termostatul frigiderului este stricat
Termostatul este dispozitivul folosit pentru a regla automat temperatura frigiderului. Frigiderele, încălzitoarele și aparatele de aer condiționat folosesc acest dispozitiv. În acest articol, veți descoperi cum puteți să vă dați seama că termostatul frigiderului este stricat.
Dacă termostatul se defectează, vor exista probleme serioase deoarece lanțul de frig și refrigerarea corespunzătoare a alimentelor vor fi afectate. Sănătatea întregii familii poate fi pusă în pericol.
Primul lucru de luat în considerare este faptul că termostatul este instalat în aceeași cutie în care se află sistemul de iluminat. Există o conductă de gaz. La un capăt este conectat termostatul, iar la celălalt congelatorul sau evaporatorul.
Cum funcționează termostatul?
Termostatul frigiderului este dispozitivul însărcinat cu pornirea sau oprirea trecerii curentului electric către compresor, în funcție de temperatura din interior. El controlează gradele printr-o sondă.
Când sonda este activată și detectează o variație nedorită a temperaturii, aceasta trimite imediat un semnal către compresor. Compresorul începe să genereze aer rece sau, dimpotrivă, încetează să facă acest lucru.
Conform Manualului de montaj, reparație și întreținere a instalațiilor reci, termostatul are funcția de a controla temperatura, dezghețarea, funcționarea ventilatoarelor, reglarea uleiului compresorului și reglarea conductelor de refulare.
Termostatul frigiderului are diferite valori pentru gradarea temperaturii, care variază adesea de la 1 la 9. Așadar, dacă vreți o temperatură mai scăzută, alegeți o treaptă de la 7 la 9; dacă vreți o temperatură mai ridicată, alegeți o treaptă între 2 și 5. De asemenea, este important să știți cum funcționează fiecare frigider.
Citiți mai mult: Alimente care nu trebuie ținute în frigider
Cum să aveți grijă de termostat?
Când conectam pentru prima dată frigiderul sau congelatorul, recomandarea este să setăm o treaptă de mijloc. A doua zi, după încărcarea alimentelor în fiecare compartiment, este necesară verificarea temperaturii și reglarea conform manualului de instrucțiuni.
Analizați starea alimentelor și nevoile de refrigerare ale acestora. Trebuie să determinați gradul de congelare necesar în funcție de dimensiunea dispozitivului. Alimentele trebuie să-și mențină prospețimea și lanțul frigorific să nu fie întrerupt.
Din toate aceste motive, este extrem de important să citiți cu atenție manualul de instrucțiuni. Așezați alimentele în compartimentele destinate acestora.
Cum știi dacă termostatul frigiderului este stricat
Primul semn pe care îl vom observa când termostatul frigiderului este stricat este faptul că răcește prea mult sau, dimpotrivă, prea puțin.
Când frigiderul devine prea rece, apare acumularea de gheață pe alimente. Veți găsi legume complet congelate. În schimb, când răcește prea puțin, lichidele pe care le depozităm vor fi călduțe sau la temperatura camerei. De asemenea, vom observa că produsele solide sunt moi.
Pentru a ne asigura că termostatul frigiderului este stricat, primul lucru pe care îl putem face este să scădem temperatura la minim și să ascultăm cu mare atenție pentru a vedea dacă zgomotul indică pornirea compresorului.
Putem pune un termometru in interiorul frigiderului pentru a verifica temperatura. De asemenea, putem demonta termostatul și îl putem testa cu un aparat special pentru a vedea dacă transmite curent.
Totuși, dacă nu avem un tester la îndemână și nu suntem experți în domeniu, cel mai bine este să sunăm producător și să solicităm ajutorul unui tehnician. Expertul este cel care se va ocupa schimbarea termostatului. Uneori, este vorba doar de o modificare a sarcinii electrice.
Există două tipuri de termostate: manual și automat. După repararea dispozitivului:
- Dacă resetarea este manuală, trebuie acționat un buton pentru a readuce contactele în poziția inițială.
- Dacă resetarea este automată, contactele revin singure la poziția inițială.
Aveți grija de frigider sau congelator
Acum că știți care este funcția și cum să stabiliți dacă termostatul frigiderului este stricat, trebuie să știți că reglarea acestuia depinde nu numai de temperatura internă, ci și de stabilitatea tensiunii electrice, de cantitatea de alimente și de frecvența deschiderii frigiderului.
Ori de câte ori detectați schimbări nedorite ale temperaturii din frigider, puteți verifica și regla termostatul. Dacă problema persistă, cel mai bine este să apelați la un expert în domeniu. De fapt, echipamentele frigorifice necesită întreținere profesională regulată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Técnico en montaje y mantenimiento de instalaciones de frío, climatización y producción de calor. (s/f). Electronicasi.com. Recuperado el 5 de junio de 2022, de http://www.electronicasi.com/wp-content/uploads/2013/06/M%C3%A1quinas-y-equipos-frigor%C3%ADficos-Termostatos.pdf