Metode eco pentru curățarea și dezinfectarea frigiderului
 

Metode eco pentru curățarea și dezinfectarea frigiderului

În frigider se acumulează murdărie și mirosuri neplăcute. Prin urmare, curățarea și dezinfectarea acestui aparat ar trebui să fie un proces regulat. Cum se face în mod ecologic?
Metode eco pentru curățarea și dezinfectarea frigiderului

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Curățarea eficientă este esențială în orice casă. Aceste metode ecologice pentru curățarea și dezinfectarea frigiderului ne vor ajuta să îl menținem în stare optimă. În acest fel, sănătatea întregii familii este garantată printr-o igienă eficientă.

Frigiderul poate genera mirosuri neplăcute. De asemenea, chiar dacă mâncarea stricată este eliminată, mirosul urât poate să persiste. Pentru a remedia problema mirosului și a avea un aparat curat, există trucuri simple și ecologice. Vom descrie mai jos unele dintre ele. Luați notițe!

Metode ecologice pentru curățarea și dezinfectarea frigiderului

Înainte de a începe orice procedură de curățare și dezinfectare a frigiderului, este important să-l scoateți din priză. Trebuie să-l lăsați suficient timp pentru a se dezgheța. Apoi, trebuie să scoateți toate alimentele, ambalajele și produsele pentru un acces mai bun la întreaga suprafață.

Este important să nu folosiți clor sau dezinfectanți pentru a curăța frigiderul. Aceste produse sunt dificil de îndepărtat după utilizare și pot contamina alimentele, prezentând riscuri pentru sănătate, așa cum este detaliat într-un articol publicat de Peruvian Dermatology (2005).

Indiferent de metoda aleasă pentru curățarea și dezinfectarea frigiderului, este esențial să îl lăsați să se usuce înainte de a repune alimentele în el. Alimentele și recipientele trebuie să fie foarte bine curățate înainte de a le repune în frigider, pentru a evita recontaminarea acestui spațiu.

Bicarbonat de sodiu

Produse pentru dezinfectarea frigiderului

Când curățăm frigiderul, trebuie să folosim produse care sporesc eficacitatea acestui proces. Una dintre cele mai bune este bicarbonatul de sodiu, deoarece are un efect antibacterian care ajută la eliminarea resturilor alimentare și a murdăriei acumulate, potrivit unui studiu publicat de Journal of Food Science.

Pentru a-l folosi, rețeta populară necesită amestecarea a două linguri de bicarbonat de sodiu cu câteva picături de zeamă lămâie într-un litru de apă fierbinte și frecarea interiorului și exteriorului frigiderului.

Lăsați amestecul să acționeze timp de cinci minute. Ștergeți frigiderul cu o cârpă uscată pentru a îndepărta restul de umiditate de pe suprafețele interne și externe.

Apă cu sare

Dacă amestecăm o mână de sare cu 4 litri de apă caldă, vom obține un lichid folosit de ani de zile pentru curățarea frigiderului. Pentru a încerca această metodă populară, trebuie doar să udați un burete și să lucrați pe suprafețele interne și externe ale aparatului.

În ceea ce privește eficacitatea acestei soluții, trebuie remarcat faptul că există studii care o susțin, precum unul publicat în 2006 de Food Microbiology. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi cu privire la aceste proprietăți ale sării.

Oțetul, un alt produs antibacterian

O alternativă interesantă este oțetul, care este adesea recomandat pentru zonele puternic contaminate. În acest caz, este un element cu efecte dovedite de știință.

După cum arată un studiu publicat de Societatea Americană de Microbiologie, acidul acetic din oțet este eficient în uciderea bacteriilor Mycobacterium tuberculosis. De asemenea, aceeași sursă subliniază că poate fi eficient și împotriva altor bacterii.

Pentru a profita de această metodă, trebuie să amestecați o jumătate de cană de oțet alb cu o cană cu apă și apoi să treceți la curățarea interiorului frigiderului. Este recomandat să folosiți un spray. Așteptați 5 minute, apoi clătiți.

Ulei de măsline pentru curățarea și dezinfectarea frigiderului

Vas cu ulei de măsline

Patru linguri de ulei de măsline amestecate cu trei linguri de suc de lămâie reprezintă o altă rețetă tradițională pentru curățarea suprafețelor exterioare din oțel inoxidabil. Uleiul de măsline extravirgin are compuși care atacă bacteriile și le ucid.

O investigație publicată de Journal of Food Safety a studiat proprietățile antibacteriene ale anumitor citrice – inclusiv lămâia – împotriva microorganismelor din alimente. Rezultatele au confirmat eficacitatea lămâii în acest sens.

Cei care folosesc acest produs de ani de zile spun că acest preparat îndepărtează murdăria fără a lăsa urme de grăsime. Lăsați preparatul să acționeze timp de 10 minute și apoi ștergeți cu o cârpă uscată.

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un alt produs natural cu proprietăți dezinfectante. Are proprietatea de a îndepărta murdăria și mirosurile neplăcute. Un studiu științific din 2011 publicat de Journal of Medicinal Plants Research confirmă proprietățile antibacteriene ale acestui ulei.

Pentru a-l folosi, trebuie să diluăm două linguri de ulei esențial de arbore de ceai într-o cană cu apă caldă. Vom folosi un spray pentru suprafața internă și apoi vom elimina excesul cu o cârpă din microfibră.

Suc de lămâie împotriva mirosului urât

Pentru a elimina mirosurile neplăcute din frigider, frecați zona cu un burete înmuiat în suc de lămâie și lăsați-l să acționeze timp de 5 minute. Anterior, am menționat eficacitatea dovedită a acestui lichid în eradicarea bacteriilor.

O alternativă este să puneți sucul a trei lămâi într-un spray cu două căni de apă caldă. Lăsați lichidul să acționeze câteva minute și îndepărtați-l cu o cârpă uscată.

Esențe

Dezinfectarea frigiderului cu ulei esențial parfumat

Umeziți o cârpă curată cu uleiuri esențiale și puneți-o într-un sertar al frigiderului pentru a obține un miros plăcut persistent. Cele cu vanilie sunt foarte recomandate. La fel, lămâile tăiate în jumătate cu cuișoare încorporate, cafeaua măcinată sau zațul oferă aceleași rezultate.

Cărbune

Ca alternativă pentru eliminarea mirosului urât din frigider, puteți folosi o bucată de cărbune. O ceapă tăiată în jumătate poate avea aceeași funcție, atât timp cât este lăsată să acționeze peste noapte.

Nu uitați să igienizați frigiderul în mod regulat!

Aceste modalități ecologice de curățare și igienizare a frigiderului sunt eficiente. Sunt simple și se bazează pe produse naturale. Vă puteți bucura de un frigider curat și aveți grijă de sănătatea întregii familii!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Li He, Zhou Guo-ying, Zhang Huai-yun and Liu Jun-ang. 2011. Research progress on the health function of tea oil. Journal of Medicinal Plants Research. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.918.2468&rep=rep1&type=pdf
  • Sánchez-Saldaña, L. & Saenz-Anduaga, E. (2005). Antisépticos y
    desinfectantes. Dermatología Peruana, 15(2), 82-103. http://metabase.uaem.mx/bitstream/handle/123456789/1468/280_4.pdf
  • Corral, Laura & Post, Laurie & MONTVILLE, THOMAS. (2006). Antimicrobial Activity of Sodium Bicarbonate. Journal of Food Science. 53. 981 – 982. 10.1111/j.1365-2621.1988.tb09005.x.
  • Acetic Acid, the Active Component of Vinegar, Is an Effective Tuberculocidal Disinfectant
    Claudia Cortesia, Catherine Vilchèze, Audrey Bernut, Whendy Contreras, Keyla Gómez, Jacobus de Waard, William R. Jacobs Jr., Laurent Kremer, Howard Takiff
  • Nazzaro, F., Fratianni, F., Cozzolino, R., Martignetti, A., Malorni, L., De Feo, V., Cruz, A. G., & d’Acierno, A. (2019). Antibacterial Activity of Three Extra Virgin Olive Oils of the Campania Region, Southern Italy, Related to Their Polyphenol Content and Composition. Microorganisms, 7(9), 321. https://doi.org/10.3390/microorganisms7090321
  • VIUDA‐MARTOS, M., RUIZ‐NAVAJAS, Y., FERNÁNDEZ‐LÓPEZ, J. and PEREZ‐ÁLVAREZ, J. (2008), ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF LEMON (CITRUS LEMON L.), MANDARIN (CITRUS RETICULATA L.), GRAPEFRUIT (CITRUS PARADISI L.) AND ORANGE (CITRUS SINENSIS L.) ESSENTIAL OILS. Journal of Food Safety, 28: 567-576. doi:10.1111/j.1745-4565.2008.00131.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.