Cauze, simptome și tratamente pentru carcinomul cu celule scuamoase
Carcinomul cu celule scuamoase este un tip de cancer care afectează și pielea. De fapt, celulele scuamoase se găsesc în multe țesuturi ale corpului (de exemplu, în plămâni sau în gât). În acest articol, vom discuta despre cauze, simptome și tratamente pentru carcinomul cu celule scuamoase.
Carcinomul cu celule scuamoase este un tip de neoplasm malign care tinde să se dezvolte lent, dar poate invada numeroase structuri. De obicei, are legătură cu expunerea la soare. Aceasta înseamnă că prevenția este o opțiune.
Ce este carcinomul cu celule scuamoase?
Carcinomul cu celule scuamoase (sau carcinomul cu celule scuamoase cutanate) este a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele. Acest lucru este explicat într-un articol al Fundației pentru cancerul de piele. Afectează celulele scuamoase care fac parte din stratul mijlociu și exterior al pielii.
Aceste celule sunt aplatizate și sunt în continuă reînnoire. Celulele moarte sunt eliminate din piele în timp ce se formează altele noi. Carcinomul apare atunci când aceste celule încep să se înmulțească necontrolat.
Problema este ca au potențial malign ți pot invada și alte structuri. De obicei, acest cancer nu este fatal. Cu toate acestea, poate deteriora țesuturile din apropiere și poate metastaza.
Unele studii estimează că incidența cancerului cu celule scuamoase în Spania este de 38,16 cazuri la 100.000 de locuitori. Alte forme comune de cancer de piele includ carcinomul bazocelular și melanomul.
Descoperiți: Obiceiuri care îți protejează pielea de cancer
Simptomele carcinomului cu celule scuamoase
În cazul carcinomului cutanat, după cum au explicat specialiștii de la Clinica Mayo, leziunea apare în zonele expuse la soare: de exemplu, buzele, fața sau scalpul. Poate fi o rană plată cu crustă la suprafață sau un nodul ferm, roșu.
În plus, se poate prezenta și sub forma unui ulcer care nu se vindecă sau a unei zone în relief într-o cicatrice. În gură, poate arăta ca o pată aspră sau o rană roșiatică.
Studiile afirmă că evoluția leziunilor cutanate durează de la luni la ani, cu o dezvoltare lentă și progresivă care invadează treptat țesutul sănătos.
Care sunt cauzele?
O mare parte din carcinoamele cu celule scuamoase cutanate sunt legate de expunerea la soare, adică de radiațiile ultraviolete (UV). De aceea, sunt mai frecvente la persoanele care folosesc bronzul artificial.
După cum explică un articol publicat de Asociația Academiei Americane de Dermatologie, majoritatea persoanelor afectate au pielea deschisă la culoare. În plus, nu-și protejează pielea cu îmbrăcăminte sau produse utile în acest scop.
Cu toate acestea, există și cazuri de carcinom cu celule scuamoase care apar pe zone ale pielii care nu sunt expuse la soare. Așadar, există și alți factori care influenţează dezvoltarea bolii. De exemplu, bolile imunitare.
Factori de risc
A avea pielea deschisă la culoare crește riscul de a face acest cancer. În plus, persoanele cu ochii și părul deschise la culoare sau cu mulți pistrui au mai multe șanse de îmbolnăvire, mai ales dacă au tendința de a se arde de soare.
De fapt, arsurile solare în copilărie cresc semnificativ riscul. Același lucru este valabil dacă există și alte leziuni precanceroase pe piele: de exemplu, pete de îmbătrânire și keratoze actinice.
Cercetările estimează că acest tip de cancer de piele este de 2 până la 3 ori mai frecvent la bărbați și apare cel mai des la persoanele de peste 50 de ani. Alți factori de risc includ infecțiile și inflamația cronică a pielii.
Xeroderma pigmentosum este o boală rară care crește probabilitatea de apariție a carcinomului. Este o patologie care provoacă sensibilitate extremă la lumina soarelui. De aceea, daunele produse la nivelul pielii sunt mai grave.
Cum este diagnosticat carcinomul cu celule scuamoase?
Diagnosticul carcinomului spinocelular necesită un examen fizic amănunțit. Dermatologul va examina leziunea. În plus, va analiza istoricul pacientului.
Cu toate acestea, sunt necesare teste suplimentare pentru a ajunge la un diagnostic precis. Biopsia cutanată este cea mai utilă metodă de diagnostic. Constă în îndepărtarea unei părți sau a întregii leziuni pentru a o examina în laborator.
Pe baza datelor biopsiei, se poate identifica și clasifica boala. Noul sistem de clasificare al Comitetului mixt american pentru cancer ia în considerare dimensiunea tumorii, invadarea structurilor profunde, răspândirea la ganglionii limfatici și metastaza în alte organe.
Tratamente disponibile pentru carcinomul cu celule scuamoase
Tratamentul carcinomului cu celule scuamoase este variabil. Depinde de dimensiunea tumorii, localizarea acesteia sau invadarea altei structuri.
Tratamente pentru carcinomul cu celule scuamoase în stadiu incipient
Cele mai multe cazuri de carcinom spinocelular sunt diagnosticate în stadii incipiente. Acest lucru permite îndepărtarea cu metode minim invazive și locale, mai ales dacă tumoarea nu s-a răspândit.
Una dintre cele mai utilizate terapii este laserul. Este util atunci când leziunea este superficială. Permite evitarea deteriorării țesutului din jur și lasă foarte puține cicatrici.
O altă tehnică simplă este ablația cu azot lichid. Se mai numește și criochirurgie. Poate fi efectuată chiar și în cabinetul medicului dermatolog.
Terapia fotodinamică pare a fi și ea utilă în aceste cazuri. Tratamentul prin chiuretaj și electrocauterizare permite îndepărtarea și etanșarea bazei tumorii.
Descoperiți: Testul ABCDE pentru cancerul de piele
Tratamente pentru carcinomul cu celule scuamoase în stadii intermediare
Atunci când carcinomul spinocelular este mai extins sau mai profund, este necesar să se recurgă la măsuri invazive. Chirurgia este cea mai utilizată abordare. Constă în îndepărtarea pielii afectate.
Cu toate acestea, acum există și alte alternative. Una dintre ele este intervenția Mohs. Este o procedură care permite îndepărtarea țesutului canceros într-un mod foarte specific, cum ar fi în straturi. Probele sunt trimise la laborator pentru a verifica dacă s-a ajuns la țesut fără tumori.
Radioterapia este frecvent utilizată, mai ales dacă există un risc mare de recidivă.
Tratamente pentru carcinomul cu celule scuamoase în stadii avansate
Când vorbim despre migrare, ne referim la faptul că tumoarea s-a extins în alte zone ale corpului, dincolo de piele. În acest caz, tehnicile chirurgicale limitate nu sunt curative.
De aceea, sunt necesare tratamente sistemice. Unul dintre tratamentele utilizate este chimioterapia. Pot fi utilizate și medicamente care vizează în mod specific tumoarea.
Carcinomul cu celule scuamoase poate fi prevenit?
Carcinomul cu celule scuamoase este adesea legat de radiațiile ultraviolete. De aceea, există multe lucruri care pot ajuta la prevenirea apariției sale.
Protejați-vă pielea de soare, mai ales la prânz. Utilizați protecție solară pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.
De asemenea, bronzul artificial trebui evitate. Un alt dintre pilonii de bază ai prevenirii este examinarea frecventă a pielii, mai ales dacă aveți factori de risc, cum ar fi pielea deschisă la culoare.
Cel mai important lucru este să mergeți întotdeauna la un specialist. Rănile sau ulcerele care nu se vindecă trebuie atent examinate. La fel se întâmplă și cu nodulii sau negii roșiatici.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carcinoma de células escamosas de la piel – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/squamous-cell-carcinoma/symptoms-causes/syc-20352480
- Tipos de cáncer de piel: descripción general del carcinoma de células escamosas. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common/scc
- Carcinoma de Células Escamosas – La Fundación de Cáncer de Piel. (n.d.). Retrieved March 10, 2021, from https://cancerdepiel.org/cancer-de-piel/carcinoma-de-celulas-escamosas
- Farasat S, Yu SS, Neel VA, Nehal KS, et al. A new American Joint Committee on Cancer staging system for cutaneous squamous cell carcinoma: creation and rationale for inclusion of tumor (T) characteristics. J Am Acad Dermatol. 2011 Jun;64(6):1051-9.
- Castañeda Gameros P, Eljure Téllez J. El cáncer de piel, un problema actual. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2016; 59( 2 ): 6-14.
- Tejera-Vaquerizo A, Descalzo-Gallego MA, Otero-Rivas MM, Posada-García C, et al. Skin Cancer Incidence and Mortality in Spain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Actas Dermosifiliogr. 2016 May;107(4):318-28.
- Victoria Bárzaga Héctor Oscar. Carcinoma de células escamosas invasivo diferenciado: presentación de un caso. AMC [Internet]. 2010 Ago [citado 2022 Mayo 26] ; 14( 4 ).