Melanomul ocular: simptome și cauze
 

Melanomul ocular: simptome și cauze

Melanomul ocular este o boală cronică care afectează ochiul. Deși poate trece neobservat în stadiile incipiente, poate duce la probleme de vedere și orbire în timp.
Melanomul ocular: simptome și cauze
Jael Garrido Dominguez

Scris și verificat de medicul Jael Garrido Dominguez.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Melanomul este un tip de cancer care provine din celule numite melanocite, responsabile de producerea pigmentului care dă culoare pielii, ochilor și părului. Ce este melanomul ocular?

Cum se dezvoltă acest tip de cancer? Cum poate fi detectat? Care sunt simptomele sale caracteristice? Vă vom dezvălui mai jos aceste lucruri, precum și alte informații importante.

Ce este melanomul ocular?

Melanomul ocular, după cum sugerează și numele, este un tip de melanom care afectează ochiul.

Ochiul este format din mai multe părți. Prin urmare, această formă de melanom își va primi numele în funcție de zona ochiului care este afectată.

Când melanomul ocular afectează uvea, stratul ochiului responsabil de transportul sângelui în acest organ, se numește melanom uveal. Acesta reprezintă 85% din cazurile de melanom ocular din lume, afectând aproximativ 6 persoane la 1 milion de locuitori pe an.

Cauzele melanomului ocular

Mecanismele care duc la melanom ocular nu sunt complet clare. Cu toate acestea, există factori de risc care sunt asociați cu dezvoltarea acestei boli. Putem evidenția următoarele:

  • Culoarea pielii (98% din cazuri apar la persoanele cu pielea deschisă).
  • Culoarea deschisă a irisului (legată de mutații genetice care predispun la un anumit tip de melanom).
  • Prezența alunițelor atipice pe piele.

Se crede, de asemenea, că bătrânețea (peste 70 de ani) joacă un rol important în apariția acestei boli. Și unele boli sunt asociate cu această afecțiune:

  • Melanocitoza oculdermică
  • Neurofibromatoza de tip 1
  • Sindromul Li-Fraumeni
  • Melanom în orice altă parte a corpului (risc de metastază la globul ocular)
Medic ce analizează melanomul ocular

Simptome și diagnostic

Stabilirea unui standard cu privire la simptomele prezentate în această patologie este dificilă. Prezentarea simptomelor variază în funcție de localizarea leziunii oculare. De fapt, cel mai frecvent, persoanele afectate nu prezintă simptome.

Atunci când prezintă simptome, acestea afectează retina și provoacă pierderea vederii, artefacte și defecte ale câmpului vizual.

Melanomul ocular nu este asociat cu durere, cu excepția cazului în care se răspândește la structurile care înconjoară ochiul, crescând presiunea sau provocând inflamație.

Deoarece simptomele sunt inexacte, diagnosticul de melanom ocular este întâmplător. Aceasta înseamnă că melanomul este adesea descoperit în timpul examenelor oftalmologice de rutină sau al vizitelor la oftalmolog la suspiciunea unei afecțiuni oculare.

Când se suspectează melanomul ocular, diagnosticul include o ecografie oculară, care reușește să confirme boala în 95% din cazuri.

Tratamentul melanomului ocular

Anterior, melanomul ocular era tratat prin enuclearea ochiului (excizia). Astăzi, această practică a fost uitată datorită progreselor în tratamentul cancerului.

Radioterapia și chimioterapia țintită au ajutat la conservarea globului ocular în 90% din cazuri. Cu toate acestea, radiațiile pot provoca deteriorarea sau pierderea vederii prin afectarea retinei și a nervului optic.

Terapia fotodinamică promite să rezolve aceste probleme, dar nu este încă acceptată universal din cauza lipsei de date care să o susțină.

Specialist în melanomul ocular

 

Implicarea altor organe și supraviețuire

Una dintre cele mai mari preocupări pentru persoanele afectate de melanom ocular după vindecare este probabilitatea ca boala să se dezvolte în altă parte a corpului.

Potrivit unui studiu prezentat în 2009, între 25% și 33% dintre pacienții cu melanom ocular au fost diagnosticați cu cancer metastatic în următorii 10 ani. Ficatul este organul cel mai afectat de metastaze.

În timp ce unii experți susțin testarea de rutină la fiecare 4 până la 6 luni pentru detectarea precoce a metastazelor, alții cred că această măsură nu are niciun impact. Există studii care sugerează că detectarea precoce a cancerului metastatic nu este asociată cu o rată de supraviețuire mai bună a pacientului.

Pacienții cu melanom ocular au o rată de supraviețuire relativ bună, cu un procent între 70 și 80% la 5 ani de la diagnosticare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.