Nevi oculari: ce sunt pistruii oculari? - Doza de Sănătate
 

Nevi oculari: ce sunt pistruii oculari?

La fel ca în cazul pielii, și ochii pot avea pete, alunițe și chiar pistrui. Acestea sunt cunoscute științific sub numele de nevi oculari. Sunt normale de cele mai multe ori, dar trebuie să fii cu ochii pe ele (interesant joc de cuvinte!).
Nevi oculari: ce sunt pistruii oculari?
Maria Marin Garcia

Scris și verificat de asistenta Maria Marin Garcia.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pistruii oculari au denumirea științifică de nevi. Aceste pete asemănătoare alunițelor se formează în interiorul ochiului, iar forma și culoarea lor sunt similare cu cele care apar pe piele.

Este o afecțiune benignă care apare la 6% dintre persoanele albe, la care problema este mai frecventă. În plus, este mai frecventă în rândul nou-născuților și al persoanelor cu vârsta sub 20 de ani. Riscul de transformare malignă este scăzut, sub 1%.

Fără îndoială, aceste pete te pot face să crezi că sunt maligne. Așadar, astăzi îți vom explica tot ceea ce ar trebui să știi despre nevii oculari și posibilele lor complicații.

Ce sunt pistruii oculari?

Nevul ocular (pistrui ocular) este o tumoare benignă pigmentată care apare uneori în ochi. În plus, nevul ocular se formează pe partea din față a ochiului – pe partea albă a stratului numit conjunctivă.

Nevii oculari se formează dintr-o grupare anormală și neuniformă de celule numite melanocite. Melanocitele sunt responsabile de producerea unui pigment numit melanină, care dă culoare pielii, părului și ochilor.

În ceea ce privește forma, pistruii oculari pot fi plați sau ușor reliefați și rareori depășesc 1/25 inch. Aspectul este foarte asemănător cu cel al alunițelor pe piele. De obicei, vorbim despre o afecțiune congenitală – adică fie ne naștem cu ea, fie apare în tinerețe.

Aceste alunițe sunt, de asemenea, produse de expunerea excesivă la lumina soarelui. Din acest motiv, acestea sunt mai frecvente la persoanele cu pielea deschisă la culoare.

Ochi de persoană în vârstă
Nevii oculari sunt aproape întotdeauna benigni și nu provoacă multe probleme.

Simptomele nevilor oculari

În general, pistruii oculari sunt asimptomatici. Un consult medical este adesea motivat de observarea unei leziuni sau de o ușoară senzație de iritare. De asemenea, trebuie să știi faptul că prezența unei mici pete închise la culoare în interiorul ochiului nu trebuie să însemne neapărat apariția unei boli.

Ca și în cazul alunițelor, nevii oculari duc rareori la simptome sau complicații; în general, sunt doar un semn distinctiv. Sunt la fel ca orice alți pistrui pe care îi ai pe piele.

Oamenii îi confundă adesea cu formațiuni colorate care, în multe cazuri, sunt părți normale ale globului ocular. Stratul care acoperă ochiul poate fi prea subțire și transparent.

Spre deosebire de petele maronii, nevii oculari au limite bine definite, plate, regulate și chiar mobile la atingere. Nevii oculari nu sunt atașați de straturile interioare ale ochiului.

Când trebuie să mergi la medicul oftalmolog

1% dintre nevii oculari pot prezenta mutații în melanocite, transformându-se în melanoame în timp. Melanomul este o tumoare malignă și principala sa caracteristică este capacitatea mare de răspândire.

Dacă nu descoperi melanomul la timp, poate fi prea târziu pentru a acționa. Prin urmare, supravegherea tuturor semnelor de pe piele și ochi este foarte importantă. Consultă medicul dacă observi pete oculare care:

  • Cresc în dimensiune
  • Îți schimbă aspectul
  • Se află într-o zonă neobișnuită
  • Se modifică rapid

Pistruii oculari pot fi maligni

Medic care analizează pistruii oculari
O consultație oftalmologică la momentul potrivit va elimina orice îndoieli cu privire la orice pată a ochilor.

În general, pistruii oculari nu sunt maligni, dar îți recomandăm să te adresezi medicului oftalmolog dacă observi anomalii. Un nev benign ar putea deveni malign. Acestea sunt cele mai frecvente simptome:

  • O schimbare a culorii irisului. Nevii benigni sunt maronii până la maronii cenușii, așadar o culoare galbenă nu este normală.
  • Vedere modificată, dublă sau neclară
  • Roşeaţă
  • Durere și mâncărime
  • Modificări de formă, textură, înălțime sau rigiditate
  • Apariția nevilor la maturitate
  • Desprindere fluidă de globul ocular

Cum se tratează pistruii oculari

Din fericire, majoritatea nevilor nu necesită tratament, deoarece nu afectează vederea și nu sunt problematici pentru sănătate. Nu trebuie să faci nimic dacă alunița este benignă, conform Academiei Americane de Oftalmologie.

Dacă pata se schimbă și se transformă în melanom malign, este necesară îndepărtarea chirurgicală atât timp cât locația și dimensiunea acestuia o permit. În plus, radioterapia este o parte obișnuită a acestui tratament.

Nevul ocular nu pune, de obicei, în pericol sănătatea, dar trebuie să fim conștienți de existența și de caracteristicile sale și să-l ținem sub control. În acest fel, vom ști când să vă consultăm medicul în cazul oricărei modificări.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.