Tot ce trebuie să știi despre tumorile benigne ale pielii - Doza de Sănătate
 

Tot ce trebuie să știi despre tumorile benigne ale pielii

Majoritatea tumorilor benigne ale pielii nu necesită tratament, cu excepția cazului în care pacientul face această alegere din motive estetice. Chiar și așa, trebuie să consulți un medic pentru a primi un diagnostic adecvat.
Tot ce trebuie să știi despre tumorile benigne ale pielii

Ultima actualizare: 24 decembrie, 2020

Tumorile benigne ale pielii reprezintă un grup de afecțiuni care pot avea diferite origini. Clasificarea lor se bazează adesea pe zona în care apar, dimensiunea, culoarea, distribuția și simptomele manifestate. În orice caz, acestea nu cauzează probleme majore, dincolo de efectul estetic. În rândurile de mai jos, vei afla tot ce trebuie să știi despre tumorile benigne ale pielii.

Potrivit unui articol publicat în Jurnalul de chirurgie cutanată și estetică, aceste modificări apar atunci când există o proliferare a uneia sau mai multor componente ale pielii. Și, deși de obicei nu sunt serioase, trebuie să te adresezi dermatologului, astfel încât acestea să le poată evalua. Vrei să afli mai multe despre acest subiect? Continuă să citești!

Despre tumorile benigne ale pielii

Ca toate neoplasmele, o tumoare benignă este o masă de celule anormale. Totuși, ceea ce o diferențiază de tumorile maligne este faptul că nu are capacitatea de a leza țesuturile sau de a se răspândi în alte părți ale corpului.

Acest tip de leziuni tumorale este înconjurat de o capsulă protectoare care facilitează extracția. Testele de sânge, studiile imagistice (cum ar fi radiografiile) sau biopsiile pot clarifica tipul tumorii: malignă sau benignă.

Pacient care află informații despre tumorile benigne
Majoritatea tumorilor care apar pe piele sunt benigne. Chiar și așa, ar trebui să mergi la dermatolog.

Tipuri de tumori benigne ale pielii

Majoritatea oamenilor vor experimenta o mare varietate de modificări ale pielii de-a lungul vieții. Medicii, care au pregătirea și experiența corespunzătoare, vor putea clasifica majoritatea acestor leziuni printr-un examen clinic.

Adenom

Un adenom este un neoplasm epitelial benign care apare la baza glandelor sebacee sau sudoripare. Exemple reprezentative includ următoarele:

  • Adenom sebaceu
  • Adenom tubular apocrin
  • Hidadenom

Fibrom

Dermatofibromul, cunoscut și sub numele de „histiocitom fibros”, este una dintre cele mai frecvente leziuni ale pielii. De fapt, reprezintă aproximativ 3% din probele primite de laboratoarele de dermatopatologie.

Dacă sunt prezente caracteristicile clinice și patologice clasice, diagnosticul este simplu. Dermatofibromul este mai frecvent la adulții de vârstă mijlocie și are o ușoară predominanță la pacienții de sex feminin. Este adesea localizat pe extremități și apare sub formă noduli mici, ridicați, hiperkeratotici ai pielii, cu o suprafață maro-roșiatică.

Lipom

Pacienții care suferă de lipom se plâng adesea de prezența unei mase moi și mobile de țesut, care poate fi simțită sub piele. Lipomul este adesea nedureros, cu excepția cazului în care invadează articulațiile, nervii sau vasele de sânge.

În general, lipomul este o entitate benignă și nu prezintă un risc de transformare malignă; prognosticul este foarte bun. După ce este eliminat, în general, nu apare din nou. Totuși, capsula fibroasă care înconjoară lipomul trebuie să fie complet îndepărtată pentru a preveni reapariția acestuia.

Miom

Leiomioamele sunt tumori benigne care apar în mușchiul neted și sunt cel mai adesea observate în miometrul uterin, tractul gastrointestinal, pielea și extremitățile inferioare ale femeilor de vârstă mijlocie.

Clinic, tumorile țesutului conjunctiv, cum ar fi fibroamele și lipoamele, pot prezenta simptome similare cu cele ale leiomiomului; de aceea, trebuie stabilit un diagnostic diferențial.

Osteocondrom

Osteocondroamele sunt frecvente; ele reprezintă 20 până la 50% din toate tumorile osoase benigne. Pot fi simple sau multiple. Forma solitară are un prognostic bun, iar transformarea malignă are loc în 1% din cazuri.

În plus, majoritatea leziunilor solitare sunt mici și asimptomatice. Cu toate acestea, diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni necesită colaborarea diferitelor profesii din domeniul sănătății.

Alunițe (nevi)

Nevii sunt leziuni pigmentate ale pielii care pot apărea la naștere. Devin maligni în timp din cauza expunerii excesive la soare fără protecție adecvată. În plus față de evaluarea caracteristicilor unei leziuni pigmentate, există modele dermatoscopice specifice pentru a ghida diagnosticul.

Îți recomandăm să utilizezi protecție solară și să te auto-examinezi pentru a evita dezvoltarea melanomului. De asemenea, îți recomandăm să eviți mersul la solar.

Simptomele tumorilor benigne

Nu toate tumorile benigne prezintă o simptomatologie concretă. Cu toate acestea, datorită dimensiunii lor, pot fi ușor localizate prin palpare. Unele dintre caracteristicile lor principale sunt următoarele:

  • Durere din cauza comprimării țesuturilor din jur
  • Volum sau suprafață ridicată
  • Parestezie
  • Prurit

Diagnosticul tumorilor benigne ale pielii

În majoritatea cazurilor, atunci când pacienții merg la medic, diagnosticul este stabilit printr-o biopsie excizională. Unele tumori benigne pot reapărea după excizia incompletă.

În plus, mulți dintre nodulii pe care chirurgii îi îndepărtează nu pot fi examinați prin anatomie patologică, iar la cei la care există posibilitatea, pot fi raportați ca tumori benigne ale pielii fără alte caracterizări.

Potrivit publicației American Family Physician, orice leziune cu diagnostic incert are nevoie de o biopsie și un examen histopatologic pentru a exclude malignitatea.

Îndepărtarea tumorilor benigne ale pielii
Dacă este descoperită prezența nodulilor sau a tumorilor, se recomandă o biopsie a pielii.

Care sunt opțiunile terapeutice?

Tratamentul tumorilor benigne este solicitat, de obicei, din motive estetice. Dacă este necesar, acesta variază de la o simplă excizie chirurgicală pentru leziuni unice sau tumori multiple care nu răspund la alte tratamente, până la chirurgia micrografică Mohs pentru leziuni în locații anatomice critice.

Există, de asemenea, modalități fizice de excizie pe care medicul curant le va evalua pe baza cicatricilor sau tipului de vindecare a persoanei afectate. Unele dintre opțiunile de tratament sunt următoarele:

  • Excizia cu foarfeca sau lama
  • Chiuretaj cu electrocauterizare
  • Dermabraziune
  • Distrugere chimică cu acid salicilic
  • Radioterapie
  • Chirurgie cu laser și crioterapie

Este important să consulți un dermatolog pentru tumorile benigne ale pielii

Este adevărat că tumorile benigne nu cauzează, de obicei, probleme majore. Deși au un aspect diferit, nu reprezintă un pericol. Chiar și așa, este important să mergi la dermatolog pentru un consult, deoarece nu ar trebui să excluzi din start prezența altor probleme mai grave.

Din fericire, în prezent, există o mare varietate de opțiuni terapeutice pentru a elimina aceste tumori atunci când ele reprezintă o problemă estetică. Medicul va fi cel care te va îndruma spre cea mai bună alternativă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Khandpur S, Ramam M. Skin tumours. J Cutan Aesthet Surg. 2012;5(3):159-162. doi:10.4103/0974-2077.101368
  • Luba MC, Bangs SA, Mohler AM, Stulberg DL. Common benign skin tumors. Am Fam Physician. 2003 Feb 15;67(4):729-38. PMID: 12613727.
  • Higgins JC, Maher MH, Douglas MS. Diagnosing Common Benign Skin Tumors. Am Fam Physician. 2015 Oct 1;92(7):601-7. PMID: 26447443.
  • Pariser RJ. Benign neoplasms of the skin. Med Clin North Am. 1998 Nov;82(6):1285-307, v-vi. doi: 10.1016/s0025-7125(05)70416-8. PMID: 9889749.
  • Iacobelli J, Harvey NT, Wood BA. Sebaceous lesions of the skin. Pathology. 2017 Dec;49(7):688-697. doi: 10.1016/j.pathol.2017.08.012. Epub 2017 Oct 25. PMID: 29078997.
  • Han TY, Chang HS, Lee JH, Lee WM, Son SJ. A clinical and histopathological study of 122 cases of dermatofibroma (benign fibrous histiocytoma). Ann Dermatol. 2011 May;23(2):185-92. doi: 10.5021/ad.2011.23.2.185. Epub 2011 May 27. PMID: 21747617; PMCID: PMC3130861.
  • Luzar B, Calonje E. Cutaneous fibrohistiocytic tumours – an update. Histopathology. 2010 Jan;56(1):148-65. doi: 10.1111/j.1365-2559.2009.03447.x. PMID: 20055912.
  • Elwood JM, Jopson J. Melanoma and sun exposure: an overview of published studies. Int J Cancer. 1997 Oct 9;73(2):198-203. doi: 10.1002/(sici)1097-0215(19971009)73:2<198::aid-ijc6>3.0.co;2-r. PMID: 9335442.
  • Murphey MD, Choi JJ, Kransdorf MJ, Flemming DJ, Gannon FH. Imaging of osteochondroma: variants and complications with radiologic-pathologic correlation. Radiographics. 2000 Sep-Oct;20(5):1407-34. doi: 10.1148/radiographics.20.5.g00se171407. PMID: 10992031.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.