Semnele și alunițele din naștere: de ce apar? - Doza de Sănătate
 

Semnele și alunițele din naștere: de ce apar?

Majoritatea oamenilor au semne și alunițe din naștere, chiar dacă este posibil să nu le fi observat niciodată. Multe dintre aceste pete dispar în timp, dar altele vor rămâne atât timp cât vei trăi.
Semnele și alunițele din naștere: de ce apar?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Nu este neobișnuit ca nou-născuții să aibă erupții cutanate și coșuri care dispar la câteva săptămâni după naștere. Cu toate acestea, semnele și alunițele din naștere rămân și își pot chiar intensifica aspectul pe măsură ce copilul crește.

În majoritatea cazurilor, semnele din naștere nu reprezintă o problemă de sănătate. Însă ele afectează aspectul copilului în bine sau în rău, în funcție de caracteristicile acestora. Foarte rar cresc riscul de cancer sau alte boli de piele.

În general, există multe mituri despre semnele și alunițele din naștere. Unii oameni cred că sunt rezultatul a ceea ce și-a dorit mama în timpul sarcinii sau a ceea ce a mâncat. Cu toate acestea, nu există nicio bază științifică pentru aceste tipuri de afirmații.

Semnele și alunițele din naștere

Semnele și alunițele din naștere pe față

Semnele din naștere sunt modificări ale culorii pielii unui nou-născut. Uneori, aceste pete se formează în timpul sarcinii, în timp ce alteori apar la câteva zile sau săptămâni după naștere. Oamenii de știință cred că aproximativ 80% dintre oameni se nasc cu un semn, o aluniță sau o altă formă de pată.

Unele semne din naștere rămân pe tot parcursul vieții, iar altele dispar în timp. Adevărul este că, indiferent de dimensiunea, locația, culoarea sau forma lor, trebuie să te adresezi întotdeauna medicului pediatru, astfel încât acesta să le poată examina și să stabilească dacă sunt sau nu inofensive.

Multe pete, în special cele maronii, nu sunt vizibile la copil imediat după naștere. Au o nuanță mai deschisă în primele luni de viață și de aceea trec neobservate. Însă, ele se închid la culoare în timp.

În general, există diferite tipuri de semne și alunițe din naștere cu diverse caracteristici.

Petele pigmentare

Există două tipuri de semne din naștere: pete pigmentare și vasculare. De asemenea, există câteva subgrupuri cu caracteristici diferite în cadrul acestor două grupuri majore. Când vine vorba de petele pigmentate, există:

  • Pistrui. Acestea sunt cele mai frecvente și pot apărea oriunde pe corp. Uneori, se înmulțesc pe măsură ce copilul crește. Cu toate acestea, dacă sunt multe și mai mari de 0.3 cm, pot apărea din cauza neurofibromatozei.
  • Pete mongole. Acestea sunt gri-albăstrui și adesea localizate pe fese sau în partea inferioară a spatelui. Sunt mai frecvente la persoanele cu pielea închisă la culoare și dispar aproape întotdeauna în timpul vârstei școlare.
  • Alunițe. Acestea sunt prezente la naștere și sunt denumite și nevi congenitali. Sunt permanente. Pot fi plate sau bombate și conțin păr. Pot fi maro, roșiatice sau negre. Cele foarte mari pot fi maligne.

Petele vasculare

Fată cu pistrui pe față

Principala caracteristică a petelor vasculare este faptul că au tonuri ce variază de la roz la violet, în funcție de subtip. Cele mai frecvente sunt:

  • Macule. Sunt cele mai frecvente pete vasculare și apar, de obicei, pe pleoape, nas, buza superioară și partea din spate a capului sau a gâtului. Au o culoare roșu deschis și aproape întotdeauna dispar în primii doi ani de viață.
  • Hemangioame. Acestea pot fi superficiale sau profunde. Cele superficiale sunt roșu aprins, iar cele profunde au un ton albăstrui. De obicei, acestea dispar între vârsta de 5 și 9 ani. Apar pe cap sau gât.
  • Pete de vin. Acestea apar în principal pe față, gât, brațe sau picioare. Sunt similare cu tonul vinului de Porto (de unde și denumirea) și se vor închide la culoare și îngroșa în timp dacă nu sunt tratate. Acestea nu dispar niciodată de la sine.

Ce cauzează semnele și alunițele din naștere?

Oamenii de știință nu cunosc motivele precise pentru care apar semnele și alunițele din naștere și nici de ce acestea persistă sau dispar.

Cu toate acestea, în cazul petelor pigmentate, știm că acestea apar din cauza unei acumulări de melanocite într-o anumită zonă a pielii. În aceste cazuri, există mai multă melanină decât ar trebui să existe. Petele pigmentare au diferite nuanțe, în funcție de adâncimea stratului de piele în care sunt situate.

De obicei, petele vasculare apar din cauza formării necorespunzătoare a vaselor de sânge. Adesea, există mai multe astfel de pete într-o anumită zonă.

Desigur, atunci când ai dubii, consultă medicul pediatru. Acesta îți va putea spune dacă semnele din naștere necesită sau nu analize suplimentare. Doar în situații rare acestea sunt complexe și necesită un diagnostic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Guadalajara, P. C. A. (2009). Manchas feas, buenas y malas. J Am Acad Dermatol, 61(1), 1-14.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.