Cauzele apariției și tratamentul calusurilor - Doza de Sănătate
 

Cauzele apariției și tratamentul calusurilor

Calusurile sunt o problemă cosmetică care afectează stima de sine și imaginea corpului. Prin urmare, este important să știm de ce apar și cum să le prevenim. Diabeticii și sportivii sunt persoane aflate la risc.
Cauzele apariției și tratamentul calusurilor

Ultima actualizare: 09 august, 2021

Bătăturile sau calusurile sunt un tip de întărire localizată cu prevalență mai mare pe tălpile picioarelor. Ele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de heloame plantare. Care sunt cauzele apariției și tratamentul calusurilor?

Această afecțiune este adesea observată la sportivi și la pacienții care sunt expuși la o forță de frecare inegală din cauza încălțămintei sau problemelor de mers. Aici sunt incluși adulții mai în vârstă, pacienții cu diabet și cei cu membre amputate.

Ce sunt bătăturile sau calusurile?

Calusurile sunt leziuni cutanate frecvente, inconfortabile și îngroșate. Ele rezultă din traume mecanice repetate cauzate de frecare sau forțe de presiune care acționează asupra pielii.

Persoanele cu pielea de culoare închisă sunt mai predispuse să dezvolte calusuri. În plus, acestea sunt situate mai des pe picioare, în zona din spatele degetelor, în ultimul spațiu interdigital și pe tălpi.

Care sunt simptomele și semnele?

Acest tip de hiperkeratoză se prezintă ca o papulă uscată, dură, aspră, de culoare roz cu un centru albicios. Această regiune centrală se numește nucleu. Calusurile sunt situate adesea pe o proeminență osoasă.

Sunt dureroase la mers și la statul în picioare, dar asimptomatice la atingere. Pe măsură ce creșterea și îngroșarea cheratinei devine mai serioasă, calusurile pot provoca dureri severe.

Calusul este uneori dificil de diferențiat de verucile plantare. Cu toate acestea, dacă medicul exercită presiune perpendicular pe calus, acesta va intra în contact cu proeminența osoasă și pacientul va simți durere. Această manevră nu este dureroasă în cazul verucilor.

Ar putea să vă intereseze:

Tratamentul varicelor cu microspumă

Femeie care are nevoie de tratamentul calusurilor

De ce apar bătăturile?

Încălțămintae neadecvată, mecanica anormală a picioarelor și nivelurile ridicate de activitate produc presiune și frecare care duc la formarea de calusuri. De aceea, sportivii sunt mai predispuși.

Prin urmare, frecarea și presiunea repetate a pielii care acoperă proeminențele osoase duce la o îngroșare care va genera un calus. Creșterea grosimii este o reacție de protecție a corpului, care produce în exces strat epitelial cornos pentru a preveni ulcerația pielii.

Acest lucru explică locația calusurilor, precum și apariția lor la pacienții cu o deformare a piciorului. Extremitățile inferioare sunt cele mai afectate de presiune.

Tipurile și clasificarea calusurilor

Există două variante principale ale acestui tip de afecțiune. Cu toate acestea, se menționează adesea și un al treilea tip care se manifestă prin dopuri multiple nedureroase în calusurile plantare, în zone ale tălpilor picioarelor care nu suportă presiune.

Helom dur

Helomul dur este cel mai frecvent tip de calus. Este localizat cel mai frecvent pe partea laterală și dorsală a degetului al cincilea de la picior, precum și pe partea dorsală a articulațiilor interfalangiene ale degetelor mai mici.

Helom moale

Helomul moale este o leziune hiperkeratotică dureroasă care se observă în majoritatea cazurilor în spațiile interdigitale, în special în al patrulea. Această locație duce adesea la macerarea pielii și, uneori, la apariția unei infecții bacteriene sau fungice.

Care este tratamentul calusurilor?

Leziunile dispar atunci când forțele mecanice cauzale sunt eliminate. Tratamentul vizează reducerea durerii și a disconfortului. În ciuda acestui fapt, calusul este adesea recurent.

Tratamente topice

Medicamentele keratolitice topice, inclusiv acidul salicilic, pot fi aplicate pe calus. Pansamentele cu 20% și 50% uree, azotat de argint și hidrocoloizi sunt utilizate în această situație. Aceste tehnici sunt mai eficiente pentru anumite leziuni.

La rândul lor, agenții keratolitici topici pot facilita îndepărtarea leziunilor prin înmuierea calusurilor. S-a demonstrat că îndepărtarea fizică a bătăturilor îmbunătățește calitatea vieții și rezultatele tratamentului.

Laser ablativ

Laserele pot fi utilizate pentru a trata calusurile. Cu toate acestea, recurența leziunilor este observată la unii pacienți, mai ales dacă factorii declanșatori sunt menținuți.

Tratament conservator

Orice problemă mecanică și deformare trebuie tratate printr-un tratament conservator adecvat. Este vorba de a folosi încălțăminte adecvată și pernuțe moi care reduc fricțiunea și îmbunătățesc confortul.

Chirurgical

Această abordare are ca scop eliminarea cauzei de bază, cum ar fi proeminențele osoase. În general, este indicată în caz de eșec al altor modalități de tratament conservator.

Sfaturi pentru îndepărtarea bătăturilor

Poate fi foarte util să înmuiați calusul în apă caldă timp de 20 de minute. După aceasta, frecați ușor calusul cu degetul sau o piatră ponce.

Calus în talpă
Tratamentele variază de la o abordare conservatoare la chirurgia ablativă.

Cum se previne apariția calusurilor?

Acum că am aflat care este tratamentul calusurilor, ce putem face pentru prevenire?

Managementul afecțiunii începe de fapt cu prevenirea. Prin urmare, trebuie evitate încălțămintea necorespunzătoare și traumele mecanice ale zonei afectate. Acest lucru se aplică în special sportivilor care fac antrenamente intense.

Calusurile nu sunt cauzate de viruși și nu sunt contagioase. În plus, tăierea unghiilor este necesară pentru a evita orice presiune sau traume repetate care ar putea duce la dezvoltarea leziunilor.

Riscurile calusurilor

Deși calusurile sunt o problemă cronică și recurentă, cele mai multe dintre ele dispar treptat atunci când se elimină frecarea sau presiunea repetată. Cu toate acestea, dacă problema nu dispare sau dacă a început să provoace dureri severe, pacientul trebuie examinat de un dermatolog sau de un podiatru.

La persoanele cu diabet zaharat sau o altă afecțiune care determină un flux sanguin slab către picioare, există un risc crescut de complicații. Acești pacienți au nevoie de un control strict cu analiza extremităților pentru a detecta la timp problema care poate duce la ulcere.

Folosește la timp tratamentul calusurilor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Freeman DB. Corns and calluses resulting from mechanical hyperkeratosis. Am Fam Physician. 2002 Jun 1;65(11):2277-80. PMID: 12074526.
  • Kovar P. Vorsicht bei der Selbstbehandlung von Schwielen und Clavi! [Calluses, corns and others – beware of the self-treatment!]. MMW Fortschr Med. 2016 Dec;158(21-22):64-66. German. doi: 10.1007/s15006-016-9106-z. PMID: 27966126.
  • Singh D, Bentley G, Trevino SG. Callosities, corns, and calluses. BMJ. 1996 Jun 1;312(7043):1403-6. doi: 10.1136/bmj.312.7043.1403a. PMID: 8646101; PMCID: PMC2351151.
  • Güngör S, Bahçetepe N, Topal I. Removal of corns by punch incision: a retrospective analysis of 15 patients. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2014 Jan-Feb;80(1):41-3. doi: 10.4103/0378-6323.125491. PMID: 24448122.
  • Haneke E. Differentialdiagnose und Therapie von Schwielen, Hühneraugen und Plantarwarzen [Differential diagnosis and therapy of calluses, corns and plantar warts (author’s transl)]. Z Hautkr. 1982 Feb 15;57(4):263-72. German. PMID: 6210994.
  • Balanowski KR, Flynn LM. Effect of painful keratoses debridement on foot pain, balance and function in older adults. Gait Posture. 2005 Dec;22(4):302-7. doi: 10.1016/j.gaitpost.2004.10.006. Epub 2005 Jan 7. PMID: 16274911.
  • Soto, Manuel Romero, et al. “Estudio de prevalencia de patologías podológicas y grado de dependencia en personas mayores de 65 años.” El peu 30.3 (2010): 104-111.
  • Chicharro, Esther, et al. “Heloma duro vs tiloma.” El Peu 27.4 (2007): 229-235.
  • Ibáñez, MA Campillo, A. Prós Simón, and J. Blanch Rubiò. “Tratamiento de callos y clavos.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 10.5 (2003): 349-358.
  • Couselo-Fernández, I. G. N. A. C. I. O., and Jose María Rumbo-Prieto. “Riesgo de pie diabético y déficit de autocuidados en pacientes con Diabetes Mellitus Tipo 2.” Enfermería universitaria 15.1 (2018): 17-29.
  • García, Elisabeth Thió. “Resultados en el tratamiento láser de onicomicosis y helomas por inclusión.” El Peu 37.2 (2016): 26-34.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.