Cum poţi trata natural bătăturile și calusurile
 

Cum poţi trata natural bătăturile și calusurile

Ai bătături și calusuri enervante? Află cum le poți trata în mod natural!
Cum poţi trata natural bătăturile și calusurile

Ultima actualizare: 16 iulie, 2020

Problemele care pot apărea pe tălpi sunt foarte dureroase, îngreunând mersul și activităţile zilnice. Picioarele, deși sunt părţi esenţiale ale corpului, nu primesc întotdeauna o îngrijire adecvată. În următoarele rânduri, vei afla cum poţi trata natural bătăturile și calusurile.

Ce trebuie să știi despre bătături și calusuri?

Pentru a trata natural bătăturile și calusurile, trebuie să cunoști cauza apariţiei lor: aceste probleme apar ca o reacţie la presiune sau frecare repetată în zona picioarelor, iar cea mai frecventă cauză este încălţămintea necorespunzătoare. Calusurile pot apărea și pe mâini din cauza utilizării repetate a unui instrument sau obiect. Însă calusurile de la nivelul picioarelor sunt cele mai neplăcute și dureroase.

De asemenea, este important să cunoști diferenţa dintre calusuri și bătături. Acestea din urmă sunt niște cocoloașe determinate de îngroșarea pielii, care pot avea un dop central de keratină, cu aspect dur, dureros la apăsare. Bătăturile apar în dreptul articulaţiilor degetelor de la picioare sau pe talpă. Calusurile sunt mai mari (pot avea un diametru de aproximativ 2,5 cm), au un strat gros de piele moale și apar pe partea laterală a degetului mare sau sub călcâi. Ambele probleme pot fi tratate acasă, folosind aceleași remedii naturale.

Picioare fără calusuri

Cum poţi trata natural bătăturile

  • După baie, zonele afectate ale pielii pot fi frecate ușor cu o piatră ponce, apoi cu o ceapă crudă tăiată în două. La final, pune pe bătături câteva picături de ulei de arnică.
  • Zdrobește un căţel de usturoi și pune pe el ulei de măsline. Aplică acest amestec pe bătătură. Apoi acoperă cu un bandaj și lasă așa toată noaptea. Acest remediu va înmuia pielea și va ajuta la diminuarea bătăturii.
  • Pisează un căţel de usturoi și amestecă-l cu o lingură de ulei de iederă. Înmoaie un tifon în amestec și aplică direct pe bătătură. Lasă tratamentul pentru bătături să acționeze peste noapte. Procedeul poate fi repetat zilnic până când pielea afectată devine moale.
  • Fă o pastă din 5 sau 6 pastile de aspirină pisate, o lingură de suc de lămâie și una de apă. Pune pasta pe bătătură și acoper-o cu un prosop fierbinte timp de 10 minute. Apoi, cu o piatră ponce, îndepărtează ușor pielea moartă.
Picioare în iarbă verde
  • Un alt remediu eficient poate fi făcut din câteva frunze de praz lăsate 24 de ore în oţet de vin. Pune frunzele ca o compresă pe bătături timp de 20 de minute. Înlătură pielea moartă cu grijă, iar la urmă dezinfectează zona cu alcool sanitar.
  • Unguentul de gălbenele este foarte bun pentru eliminarea bătăturilor. Aplică acest unguent de câteva ori pe zi. În plus, acesta acţionează și ca antiinflamator.
  • Îţi poţi răsfăţa picioarele ţinându-le timp de 10 minute într-o infuzie făcută dintr-un litru de apă și 4 linguri de flori de mușeţel. Apoi, aplică pe zona afectată vaselină și acoperă cu un bandaj sau pune o șosetă de bumbac pe picior.
  • Un alt remediu pentru vindecarea bătăturilor este pesmetul lăsat la înmuiat în oţet de mere timp de două zile. Trei nopţi la rând, pune acest amestec pe bătătură sub bandaj.
Cum poți trata natural bătăturile de pe picioare

Cum poţi trata natural calusurile

  • Aplică pulpa unei smochine coapte pe calus și las-o să stea sub bandaj câteva ore, eventual pe timpul nopţii. Limpezește zona tratată cu apă caldă și, după o jumătate de oră, înlătură calusul folosind o piatră ponce.
  • De asemenea, calusurile se pot îndepărta cu ajutorul frunzelor de spanac. Spală și strivește aproximativ 40 g de frunze de spanac. Pune-le apoi într-un tifon sau bandaj și aplică-le pe zona afectată ca o cataplasmă timp de 20 de minute. Acest tratament poate fi repetat câteva zile la rând (aproximativ o săptămână), până când calusul poate fi înlăturat.
  • Calusurile sau zonele uscate ale pielii pot fi tratate și cu frunze de urechelniţă. Pisează o mână de frunze și adaugă o lingură de oţet de cidru de mere. Aplică acest amestec pe zona afectată. Lasă-l să se usuce și freacă pielea cu o piatră ponce.
  • Ține picioarele în apă caldă timp de 10 minute (sau până se răcește apa). Aplică pe pielea încă udă o pastă din bicarbonat de sodiu și apă și freacă zona afectată cu o piatră ponce.
Picioare cu calusuri sub bandaje
  • Ține pe calus o felie de ananas crud (fixată cu un bandaj) timp de o noapte. Dimineaţa, înmoaie picioarele 10 minute în apă. Acest tratament se repetă de câteva ori (de cel puţin patru ori).
  • Îndepărtarea calusurilor poate fi făcută folosindu-se un amestec dintr-o lingură de oţet de mere și ulei de măsline, cu care se freacă zonele de piele dură. La final, aplică ulei de migdale.
  • Poți utiliza pe calusuri și ulei de ricin (zilnic, timp de două săptămâni).
  • Caută câteva tulpini și flori de urzică, spală-le bine și zdrobește-le până rezultă o pastă. Aplic-o pe calus. Prepararea urzicilor se poate face mai ușor într-un blender. Și petalele de gălbenele, pregătite în mod similar, pot fi de folos pentru tratarea calusurilor sau a bătăturilor.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.