Cauzele și simptomele laringitei - Doza de Sănătate
 

Cauzele și simptomele laringitei

Laringita este o patologie care are multiple cauze. În acest articol, vei descoperi cauzele și simptomele laringitei.
Cauzele și simptomele laringitei

Ultima actualizare: 21 septembrie, 2020

Laringita este o inflamație a mucoasei laringiene, organul responsabil de trecerea aerului inhalat și expirat. Este cea mai importantă zonă pentru fonare, deoarece corzile vocale sunt localizate la nivelul acestuia. Așadar, care sunt simptomele laringitei?

Potrivit experților Societății Spaniole de Otorinolaringologie (SEORL), această patologie este considerată acută dacă pacientul se recuperează după o perioadă scurtă de timp (ore sau zile). Dacă simptomele durează mai mult de trei săptămâni, cazul este cronic.

Așa cum vei vedea în acest articol, laringita este o boală foarte frecventă, cauzată, de obicei, de un virus. De aceea, cunoașterea cauzelor și simptomelor laringitei este esențială. Mai jos, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre aceasta.

Prevalența laringitei la populația generală

Este esențial să cunoși epidemiologia laringitei (adică pe cine afectează) și prevalența acesteia (numărul de persoane infectate dintr-o anumită populație) pentru a o putea aborda. Studiile epidemiologice oferă o serie de date foarte interesante:

  • Laringita acută reprezintă 15-20% din totalul bolilor respiratorii. Incidența la sugari este de 3 până la 6%. Aproximativ 6 din 100 de persoane cu vârsta sub 6 ani suferă de această patologie la un moment dat.
  • Profilul tipic al persoanei afectate este un băiat de 2 ani care suferă de boală în timpul toamnei și al iernii.
  • Laringita acută are o componentă familială clară. Acest lucru se datorează faptului că, conform revistelor pediatrice, copiii cu rude care au suferit de laringită au de trei ori mai multe șanse să sufere de aceasta.

După cum ai văzut, aceasta este o boală care predomină în mediile pline de copii. Până la vârsta de 6 ani, copiii mici au o glotă mai mare și țesuturi submucoase mai slabe și mai puțin fibroase, factori care îi predispun la infectare.

Simptomele laringitei la adulți
Durerea în gât și disfonia sunt simptomele caracteristice ale laringitei.

Cauzele și simptomele laringitei

Cercetările științifice afirmă faptul că există diverse cauze ale laringitei. Acestea sunt următoarele:

  • Infecțioase. Apar din cauza virușilor (răceală, gripă sau herpes), bacteriilor (Mycoplasma sau difterie) sau ciupercilor (candidoză sau aspergiloză).
  • Neinfecțioase. Apar din cauza alergiilor, traumelor, medicamentelor sau tulburărilor autoimune.

Laringita virală

Conform mai multor studii, virusurile parainfluenza 1, 2 și 3 cauzează 65% din cazurile de laringită. De asemenea, virusurile gripale A și B (care cauzează gripa) și mai multe tipuri de adenovirusuri sunt agenți cauzali comuni.

Acești agenți patogeni sunt asociați cu infecții ale căilor respiratorii superioare, ducând la manifestări clinice tipice ale gripei. Unele dintre ele sunt:

  • Febră
  • Gât uscat și dureros
  • Disfagie (probleme la înghițire)
  • Dificultăți de respirație și tuse continuă
  • Umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului
  • Durere de ureche

Aceste simptome apar din cauza inflamației mucoasei faringiene, care este roșie și edematoasă. Cu alte cuvinte, prezintă lichid extracelular acumulat. În ceea ce privește tratamentul, pacientul trebuie să-și odihnească vocea și să consume antipiretice și analgezice.

În cazurile acute, această boală se vindecă de la sine. De fapt, dispare după câteva zile. Sistemul imunitar luptă împotriva agentului cauzal și nu permite apariția efectelor de lungă durată.

Laringita bacteriană

Laringita bacteriană este mai puțin frecventă decât laringita virală. Conform diverselor surse bibliografice, această variantă este, de asemenea, auto-rezolvabilă și rapid de vindecat.

Unul dintre cei mai comuni agenți cauzali este bacteria Mycoplasma, existând peste 100 de specii diferite. Simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele menționate mai sus: febră, tuse neproductivă, durere la înghițire și disfonie (alterarea unora dintre calitățile acustice ale vocii).

În acest caz, tratamentul se bazează pe antibiotice. Eritromicina, claritromicina sau azitromicina sunt eficiente în uciderea bacteriilor din laringe.

Laringita neinfecțioasă

Anumite tipuri de laringită nu sunt patogene, ceea ce înseamnă că boala nu a fost cauzată de microorganisme, ci a apărut din cauza mediului care înconjoară persoana afectată:

  • Alergii: inflamația acută a corzilor vocale și a restului mucoasei laringiene după inhalarea alergenilor. Provoacă simptome variabile, de la durerea în gât până la obstrucția severă a căilor respiratorii.
  • Inhalare: prin contactul direct al țesutului laringian cu elemente dăunătoare, precum fumul sau aerul foarte cald. Acest lucru este frecvent la supraviețuitorii incendiilor sau la pompieri.
  • Traume sau efort vocal: iritație laringiană cauzată de o lovitură sau utilizarea continuă a corzilor vocale.
Femeie care suferă de laringită
Originile patologiei pot fi fie infecțioase, fie neinfecțioase.

Ce să ne amintim despre cauzele și simptomele laringitei

În acest articol, am explicat faptul că laringita este o patologie cu mai multe fațete, deoarece are diverse cauze ce variază de la agenți infecțioși la leziuni simple. Cu toate acestea, toate formele de laringită provoacă simptome comune, cum ar fi disfonia și tusea neproductivă.

Din cauza faptului că tipurile infecțioase sunt cele mai frecvente, acestea se transmit în comunități prin contact direct sau prin inhalare de lichide. Prin urmare, se manifestă prin anumite tipare epidemiologice, incidența cazurilor atingând vârful în timpul iernii și al toamnei.

Aceste patologii respiratorii sunt foarte frecvente la sugari. Cu toate acestea, nu este nevoie să-ți faci griji, deoarece problema se rezolvă, de obicei, de la sine. Dar, dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni, este esențial să mergi la un medic specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Laringitis agudas de adulto, Hospital de Mérida. Recogido a día 12 de agosto en https://seorl.net/PDF/Laringe%20arbor%20traqueo-bronquial/102%20-%20LARINGITIS%20AGUDAS%20DEL%20ADULTO.pdf
  • Tapiainen, Terhi, et al. “Finnish guidelines for the treatment of laryngitis, wheezing bronchitis and bronchiolitis in children.” Acta Paediatrica 105.1 (2016): 44-49.
  • Basanta, M. A. (2003). Laringitis aguda (crup). An pediatría [Internet]1(S1), 55-61.
  • Alvo, Andrés, et al. “Conceptos básicos para el uso racional de antibióticos en otorrinolaringología.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 76.1 (2016): 136-147.
  • Stachler, Robert J., and James P. Dworkin-Valenti. “Allergic laryngitis: unraveling the myths.” Current opinion in otolaryngology & head and neck surgery 25.3 (2017): 242-246.
  • Temprano, M. M., & Hinojal, M. T. (2017). Laringitis, crup y estridor. Pediatr Integr21(7), 458-64.
  • Bustos, M. F., Guzmán, M., & Galeno, C. (2014). Laringitis aguda obstructiva o crup viral. Rev. Hosp. Clin. Univ. Chile25(3), 253-257.
  • Adetona, Olorunfemi, et al. “Review of the health effects of wildland fire smoke on wildland firefighters and the public.” Inhalation Toxicology 28.3 (2016): 95-139.
  • Garate, A., Valenzuela, P., & Casar, C. (1987). Laringotraqueobronquitis aguda bacteriana. Revista chilena de pediatría58(6), 472-478.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.