Cauzele și tratamentul aftelor bucale
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Este posibil să nu cunoști cauzele rănilor de la nivelul gurii, dar cu siguranță le-ai avut la un moment dat; acestea se numesc afte bucale. Aceste leziuni apar pe țesutul care acoperă cavitatea bucală, cum ar fi pe interiorul obrajilor, pe buze și pe gingii. Care este tratamentul aftelor bucale?
Leziunile bucale sunt frecvente și inconfortabile și cresc sensibilitatea la multe tipuri de alimente. De exemplu, consumul de suc de portocale sau băuturi calde poate fi destul de dureros.
Localizarea, forma și cauzele acestor leziuni variază foarte mult. De fapt, acestea ar putea fi cauzate de ceva la fel de simplu ca o mușcătură sau pot fi un simptom al unui proces sistemic mai complicat. Ar putea fi chiar primul semn al unei infecții.
Articolul de astăzi îți va explica principalele cauze ale aftelor bucale. De asemenea, vom vorbi despre măsurile de bază pentru a le trata și a le vindeca cât mai curând posibil.
Cauzele aftelor bucale
De obicei, apare o singură leziune rotundă, de culoare albicioasă, înconjurată de o zonă inflamată. Rareori aftele bucale sunt mai mari de o,8 cm.
În plus, pot apărea mai multe răni deodată, acestea fiind adesea mai mici de 0,8 cm. De asemenea, există cazuri în care aceste leziuni sunt mai mari, iar vindecarea este mai complexă.
Vezi și:
Aceste diferențe de mărime și număr rezidă în principal în cauză. De exemplu, așa cum am menționat deja, este normal să existe o singură rană din cauza unei mușcături mici. Alte cauze frecvente sunt:
- Orice tratament la dentist, în special utilizarea ortodonției și a aparatelor dentare;
- Virusul herpes simplex este adesea asociat cu mai multe răni mici în cavitatea bucală;
- Cele apărute din cauza stresului și modificărilor hormonale sunt mai frecvente la femei, deoarece modificările lor hormonale sunt mai intense;
- Fumatul poate provoca afte bucale din cauza unei arsuri sau din cauza aditivilor toxici pe care îi conțin țigările industriale;
- Multe medicamente pot provoca afte, în special cele utilizate în chimioterapie și radioterapie împotriva anumitor tipuri de cancer.
Cauze sistemice
În plus față de cauzele menționate mai sus, există numeroase boli care pot duce la apariția aftelor bucale. În primul rând, trebuie să subliniem că orice deficiență nutrițională le poate provoca: o lipsă de fier sau vitamine, de exemplu.
O altă cauză ar putea fi boala Behçet, a cărei caracteristică principală este inflamația vaselor de sânge. Afecțiunea provoacă leziuni la nivelul mai multor organe ale corpului și se manifestă, de asemenea, prin afte bucale.
Mai mult, se întâmplă adesea ca cei care suferă de boli inflamatorii intestinale să se confrunte și cu aceste leziuni bucale. La fel se întâmplă și în boala celiacă. În plus, orice patologie care provoacă răni și vezicule pe piele, cum ar fi pemfigus, ar putea fi vinovată de apariția aftelor bucale.
Vezi și:
Care este tratamentul aftelor bucale?
Acum că am stabilit cauzele, vom discuta despre tratamentul aftelor bucale.
După cum poți vedea, majoritatea rănilor sunt benigne. Aceasta înseamnă că se vindecă singure. De obicei, nu necesită tratament. Cu toate acestea, trebuie să investighezi cauza dacă tind să reapară și nu există cauze evidente, cum ar fi traumele.
Deși este adevărat că nu există motive să le tratezi, anumite produse promovează și accelerează vindecarea: de exemplu, acidul hialuronic, comercializat sub formă de creme și unguente. În plus, unele tipuri de alimente pot irita aftele bucale, așa că trebuie să le eviți.
De asemenea, aftele la nivelul gurii pot fi cauzate de infecții. În acest caz, trebuie să le tratezi. Același lucru este valabil și pentru leziunile care sunt un efect secundar al medicamentelor. În acest caz, ar trebui să schimbi medicamentul.
Poți utiliza apă de gură care conține anestezice, cum ar fi lidocaina, dacă disconfortul este prea intens. Cele care conțin corticosteroizi pot reduce inflamația.
Consultă un medic dacă rănile la nivelul gurii sunt prea deranjante sau apar frecvent, deoarece acestea ar putea fi un simptom al unei deficiențe sau boli care necesită atenție.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- ¿Llagas en la boca? Te decimos cómo curarlas | Ferrus&Bratos. (n.d.). Retrieved January 4, 2020, from https://www.clinicaferrusbratos.com/odontologia-general/llagas-boca-por-que-salen-y-como-curarlas/
- Llagas en la boca. (n.d.). Retrieved January 4, 2020, from https://www.cancer.org/es/tratamiento/tratamientos-y-efectos-secundarios/efectos-secundarios-fisicos/problemas-de-la-boca/llagas-en-la-boca.html
- Llagas e inflamación en la boca – Trastornos bucales y dentales – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved January 4, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-bucales-y-dentales/síntomas-de-los-trastornos-orales-y-dentales/llagas-e-inflamación-en-la-boca
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.