5 tratamente pentru aftele bucale - Doza de Sănătate
 

5 tratamente pentru aftele bucale

Aftele sunt o iritație ușoară și tind să dureze o săptămână sau două. Deși nu sunt un semn al unei probleme grave, cel mai bine este să tratezi aftele rapid. Îți vom împărtăși câteva remedii utile în rândurile de mai jos.
5 tratamente pentru aftele bucale
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Aftele sunt o ulcerație mică sau leziuni care se dezvoltă în membrana mucoasă a gurii sau a gingiilor. Unele sunt dureroase, dar, în general, nu produc simptome grave. De fapt, majoritatea dispar singure în decurs de una sau două săptămâni. Dar cum poți vindeca aftele mai repede? Citește mai departe pentru a descoperi 5 tratamente naturale pentru aftele bucale!

Există mai multe remedii naturale care contribuie la accelerarea procesului de vindecare, ameliorând disconfortul. Cu toate acestea, în multe ocazii, eficacitatea lor se bazează exclusiv pe dovezi anecdotice. Totuși, folosirea lor este sigură și poate oferi alinare.

5 tratamente naturale pentru aftele bucale

Aftele sunt o problemă orală frecventă în rândul populației generale. Ele măsoară, de obicei, aproximativ 5 milimetri și sunt de culoare albă, înconjurate de o margine. Spre deosebire de herpesul oral, aftele nu sunt contagioase și dispar destul de ușor. Mai jos, îți vom împărtăși 5 opțiuni pentru a te ajuta să vindeci aftele rapid.

1. Miere

Mierea inclusă în tratamente pentru aftele bucale
Mierea creează un strat protector și ajută la vindecarea aftelor.

Este adevărat că mierea este unul dintre cele mai bune ingrediente naturale pentru tratarea afecțiunilor pielii. Potrivit unui studiu din 2014, aplicarea mierii poate reduce durerea, dimensiunea și roșeața aftelor. De asemenea, protejează zona afectată de infecție.

Cum se folosește mierea pentru a vindeca aftele:

  • Freacă o cantitate mică de miere pe zona afectată de 3 sau 4 ori pe zi.

Citește mai mult:

Tratamentul aftei la copii

2. Ulei de cocos

Recunoscută pentru multiplele sale utilizări medicinale și cosmetice, nuca de cocos este o altă soluție eficientă pentru vindecarea aftelor. Proprietățile sale antimicrobiene ajută la inhibarea acțiunii bacteriilor și previn infectarea aftelor.

Cum se folosește uleiul de cocos pentru a vindeca aftele:

  • Mai întâi, înmoaie o dischetă de bumbac în ulei de cocos.
  • Apoi, șterge ușor zona afectată.
  • Repetă de 3 sau 4 ori pe zi până când durerea dispare.

3. Peroxid de hidrogen

Compresă cu apă oxigenată
Curățarea zonei este esențială, iar un antiseptic precum peroxidul de hidrogen poate ajuta la vindecarea aftelor.

Aplicarea topică a unei soluții cu peroxid de hidrogen poate contribui la vindecarea aftelor și la dezinfectarea plăgii. Mai mult, având în vedere puterea sa antiseptică, apa oxigenată este perfectă pentru a împiedica reproducerea bacteriilor în zona afectată.

Cum se utilizează peroxidul de hidrogen pentru a vindeca aftele:

  • Mai întâi, diluează o lingură de apă oxigenată 3% într-o lingură de apă.
  • Apoi, înmoaie o dischetă de bumbac în amestec și aplic-o pe afte.
  • Repetă de 2 sau 3 ori pe zi.
  • Dacă rănile sunt interne, diluează o lingură de peroxid de hidrogen în jumătate de pahar de apă. Apoi, fă gargară cu amestecul timp de 2 minute înainte de a-l scuipa. Repetă de 3 ori pe zi.

4. Mușețel

Pe lângă faptul că ajută la vindecarea rapidă a aftelor, mușețelul poate accelera, de asemenea, ameliorarea alergiilor și a leziunilor pielii. Această plantă conține azulen și levomenol, care îi conferă proprietăți antiinflamatoare și antiseptice. Tocmai de aceea este atât de eficient împotriva acestor probleme.

Cum se folosește mușețelul pentru a vindeca aftele:

  • În primul rând, pregătește un ceai concentrat de mușețel.
  • Apoi, înmoaie un tifon curat sau o dischetă de bumbac în lichid.
  • Aplică pe zona afectată și lasă ceaiul să acționeze timp de 5 minute.
  • De asemenea, ai opțiunea de a aplica plicul de ceai de mușețel înmuiat direct pe rană.
  • Repetă tratamentul de 2 sau 4 ori pe zi.

5. Iaurt simplu

Tratamente pentru aftele bucale cu iaurt
Probioticele din iaurt ajută la menținerea florei intestinale sănătoase, ceea ce împiedică accesul microorganismelor patogene în corp.

Experții nu sunt siguri de cauza exactă a aftelor. Cu toate acestea, printre factorii care contribuie la apariția lor se numără infecția cu H. Pylori și bolile inflamatorii de la nivelul intestinelor. Prin urmare, consumul și aplicarea iaurtului natural pot ameliora aftele bucale.

Acest produs conține probiotice și culturi de bacterii vii care ajută la combaterea patogenului H. Pylori. De asemenea, reglează pH-ul pielii și reduce riscul de infecție.

Cum se utilizează iaurtul simplu pentru a vindeca aftele:

  • Mănâncă o cană de iaurt pe zi.
  • De asemenea, poți aplica iaurt direct pe rană.
  • Lasă-l să se usuce fără să-l speli și repetă procedeul de 3 ori pe zi.

Când ar trebui să mergi la medic?

În majoritatea cazurilor, este posibil să vindeci aftele rapid fără a fi nevoie să soliciți asistență medicală. Însă, în alte cazuri, aceste leziuni se pot agrava. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci ar trebui să soliciți un control medical pentru a determina cauza. Nu ezita să consulți medicul dacă ai următoarele probleme:

  • Ai mai multe afte.
  • Dezvolți noi afte înainte ca cele anterioare să se vindece complet.
  • Afta nu dispare în decurs de 2 săptămâni.
  • Aftele produc dureri extreme.
  • Rănile se extind până la buze.
  • Durerea te împiedică să bei sau să mănânci normal.
  • Ai febră moderat ridicată.

Ai observat că ai afte? Încearcă aceste tratamente naturale pentru aftele bucale. Te vei simți mai bine și durerea va dispărea înainte de a-ți da seama. Cu toate acestea, dacă lucrurile nu se îmbunătățesc, adresează-te medicului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • El-Haddad, S. A., Asiri, F. Y., Al-Qahtani, H. H., Al-Ghmlas, A. S., S.A., E.-H., F.Y., A., … Al-Ghmlas, A. S. (2014). Efficacy of honey in comparison to topical corticosteroid for treatment of recurrent minor aphthous ulceration: a randomized, blind, controlled, parallel, double-center clinical trial. Quintessence International (Berlin, Germany : 1985). https://doi.org/10.3290/j.qi.a32241
  • Shilling, M., Matt, L., Rubin, E., Visitacion, M. P., Haller, N. A., Grey, S. F., & Woolverton, C. J. (2013). Antimicrobial effects of virgin coconut oil and its medium-cahin fatty acids on Clostridium difficile. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2012.0303
  • Abdollahi, M., & Hosseini, A. (2014). Hydrogen Peroxide. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00736-3
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Parra Huertas, R. A. (2012). Yogur en la salud humana. (Spanish). Yogurt and Human Health. (English). https://doi.org/10.1021/jf301903t

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.