Ce cauzează secreția apoasă limpede?
 

Ce cauzează secreția apoasă limpede?

Deși multe femei privesc cu îngrijorare secreția apoasă transparentă, este un semn de sănătate. Este normală și este cauzată de acțiunea hormonilor sexuali feminini.
Ce cauzează secreția apoasă limpede?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Secreția apoasă limpede este normală la toate femeile aflate la vârsta fertilă. Din punct de vedere al culorii, este asemănătoare cu apa. Consistența sa este similară cu cea a albușului de ou și apare în cele mai fertile zile ale lunii.

Funcția principală a fluxului apos transparent este de a facilita fertilizarea ovulului. Prezența lui face ca spermatozoizii să poată aluneca mai bine, astfel încât să ajungă în ovul.

De asemenea, este normal ca prezența scurgerii apoase transparente să fie însoțită de o ușoară durere în abdomenul inferior. Durerea corespunde momentului în care ovulul este eliberat din ovar și se deplasează spre trompele uterine.

Caracteristicile scurgerii apoase transparente

Secreția apoasă transparentă este principalul indicator ce arată că femeia se află în cele mai fertile zile ale lunii. La început, are o consistență mai lichidă, care devine groasă și elastică în zilele următoare. Acesta din urmă este un semn de ovulație.

Pe lângă promovarea fertilizării, fluxul apos transparent îndeplinește și alte funcții:

  • Acționează ca un mecanism de curățare: prezența sa ajută la îndepărtarea și eliminarea celulelor moarte, precum și a resturilor care se află în canalul vaginal.
  • Este un factor de reglare: datorită acestui flux, se menține un echilibru adecvat în umiditatea și lubrifierea pereților vaginali.
  • Reglarea pH-ului: această secreție ajută la reglarea pH-ului vaginal, ceea ce favorizează dezvoltarea microorganismelor protectoare.

Scurgerea apoasă transparentă poate apărea în orice moment al lunii. De fapt, nu este neobișnuit ca aceasta să fie secretată după o rutină de exerciții intense. Acest lucru nu ar trebui să fie un motiv de alarmă.

Femeie care se antrenează cu greutăți

Ce cauzează secreția apoasă limpede?

Acest flux este asociat cu modificările hormonale. Hormonii sexuali feminini sunt substanțe care stimulează sau inhibă diferitele procese care dau naștere ciclului menstrual.

Dintre acești hormoni, estrogenul este cel care afectează cel mai mult producția de secreții vaginale. Crește cu puțin timp înainte de apariția ovulației. Acest lucru duce la creșterea nivelului fluxului apos limpede.

După ovulație, nivelul de estrogen scade și fluxul devine mai dens și mai rar. Acest tip de scurgere poate apărea și în primul sau al treilea trimestru de sarcină. În al doilea trimestru, nu este obișnuit.

Semne că ceva nu este în regulă cu secreția apoasă limpede

Atâta timp cât fluxul limpede are culoarea translucidă și nu are miros, totul este bine. Dacă există modificări în consistența, colorarea sau textura fluxului, ar putea exista probleme de sănătate.

Conform datelor disponibile, până la 95% din infecțiile vaginale provoacă modificări ale secrețiilor. Modificările de luat în considerare sunt următoarele:

Secreții urât mirositoare

O scurgere vaginală urât mirositoare este un semn al unei infecții bacteriene sau fungice. Este important ca această situație să fie discutată cu medicul. Există posibilitatea ca aceasta să fie o boală cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, chlamydia și trichomonas.

Este normal ca excesul de igienă în zona intimă să provoace un dezechilibru în flora vaginală. În aceste condiții, este mai ușor să apară o candidoză. În toate aceste cazuri, scurgerile vaginale au un miros urât.

Schimbări de culoare

Schimbările de culoare a secreției sunt, de asemenea, adesea indicatori ai infecției:

  • În vaginoza bacteriană, culoarea secreției devine alb-cenușiu, cu un miros foarte urât.
  • Candidoza determină o culoare albă.
  • În tricomonază, există o scurgere spumoasă de culoare galben-verzuie.

Scurgeri cu sânge

Uneori, în scurgerea apoasă limpede apar urme de sânge. Alteori, pare complet roz.

Acesta poate fi unul dintre primele semne că ovulul a fost fertilizat și că femeia este însărcinată. Cu toate acestea, sarcina trebuie confirmată printr-un test de laborator.

Test de sarcină pozitiv

Bune practici de igienă intimă

Atât timp cât scurgerea limpede apoasă își menține aspectul obișnuit, această secreție vaginală poate fi considerată normală. Modificările cantității și densității nu sunt semne ale unei probleme de sănătate.

Pe de altă parte, orice transformare de culoare, miros sau textură este un semn al unei boli. Dacă se întâmplă acest lucru, cel mai bine este să consultați un medic ginecolog.

Este indicat să se mențină o bună igienă în zona genitală. Cu toate acestea, dușul intern nu ar trebui utilizat în exces, deoarece este contraproductiv. Alegeți lenjeria de corp din bumbac pentru a reduce riscul modificării florei vaginale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carvalho N., Eleutério J., Travassos A., Santana L., & Miranda A. (2021). Protocolo Brasileño para Infecciones de Transmisión Sexual 2020: infecciones que causan flujo vaginal. Epidemiologia e Serviços de Saúde30(1). https://dx.doi.org/10.1590/s1679-4974202100007.esp1
  • Curriá M. I. (2010). LH y moco cervical en el reconocimiento de la fertilidad. Tesis Doctoral. Pontificia Universidad Católica Argentina. Recuperado de: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/153
  • López J. (2012). Leucorreas líquidas y cremosas: diferencias clínicas y microbiológicas (estudio prospectivo de 1 año). Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia39(2), 57-63. Recuperado de: https://doi.org/10.1016/j.gine.2011.11.005
  • Martín R., Soberón N., Vázquez F., & Suárez J. E. (2008). La microbiota vaginal: composición, papel protector, patología asociada y perspectivas terapéuticas. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica, 26(3), 160-167. Recuperado de: https://doi.org/10.1157/13116753
  • Orellana N. (2019). Factores Personales Asociados a Síndrome de Flujo Vaginal en Mujeres en Edad Fértil que Acuden al Servicio de Obstetricia del Centro de Salud Aucallama de Mayo Agosto 2018. Universidad Privada Sergio Bernales. Recuperado de: http://repositorio.upsb.edu.pe/handle/UPSB/175
  • Padilha T., Deretti E. A. (2021). Método de Ovulação Billings: entre eficácia e desconhecimento. Revista Bioética29(1), 208-219. Recuperado de: https://doi.org/10.1590/1983-80422021291460
  • Serrano, S. C. (2018, diciembre). Comportamiento del síndrome de flujo vaginal en mujeres atendidas en un Centro Médico de Diagnóstico Integral. SciELO. Recuperado 23 de diciembre de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2018000400004.
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (2018). Control prenatal del embarazo normal. Programa de Obstetricia y Ginecología, 61(05):510-527. Recuperado de: https://medes.com/publication/140883
  • Vidal E., Ugarte C. (2010). Síndrome de flujo vaginal. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología. Recuperado e. 23 de diciembre 2021 de: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2010000400013.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.