Lipsa de lubrifiere vaginală: ce o provoacă? - Doza de Sănătate
 

Lipsa de lubrifiere vaginală: ce o provoacă?

Știai că tulburările de stres și depresia îți pot afecta negativ lubrifierea vaginală? Îți vom spune tot ce trebuie să știi în acest articol.
Lipsa de lubrifiere vaginală: ce o provoacă?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Deși, în mod normal, lipsa de lubrifiere vaginală sau uscăciunea vaginală este asociată cu menopauza, ea poate apărea în orice moment al vieții. Cauzele sunt multe și variate.

Deși este adesea asociată cu anumite afecțiuni sau dezechilibre hormonale, adevărul este că poate fi cauzată, în mod surprinzător, și de tulburări emoționale, cum ar fi stresul sau anxietatea.

Lipsa de lubrifiere vaginală

Peretele vaginului produce un lubrifiant natural care îl ajută să se mențină hidratat. De asemenea, microbiota sau flora vaginală, o serie de microorganisme care protejează și mențin sănătos vaginul, locuiește în această parte a corpului.

Atunci când hidratarea sau flora sunt modificate, apare uscăciunea vaginală, provocând lipsa de lubrifiere a țesuturilor vaginale.

Femeie care suferă de lipsa de lubrifiere vaginală
Există unele boli care modifică echilibrul florei vaginale, provocând o lipsă de lubrifiere.

În mod normal, această uscăciune nu este un lucru rău. Însă poate fi un simptom al unui anumit tip de afecțiune. Ar trebui să mergi la ginecolog și să-i explici situația.

Uscăciunea vaginală sau lipsa de lubrifiere pot provoca dureri în timpul actului sexual, deci pot afecta calitatea vieții femeii și relațiile sale intime și personale. De asemenea, poate produce o senzație de strângere, mâncărime sau iritație, deci este mai bine să încerci să rezolvi problema pentru a evita să suporți toate aceste neplăceri.

Cele mai frecvente cauze ce provoacă lipsa de lubrifiere vaginală

Modificările hormonale

Femeie care ia anticoncepționale
Unele modificări hormonale, cum ar fi menstruația, menopauza sau perioadele precum alăptarea, modifică echilibrul estrogenului.

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din Statele Unite, estrogenii sunt hormoni care mențin vaginul hidratat și sănătos. Din acest motiv, dacă nivelul lor scade, este posibil să apară uscăciunea vaginală.

Din acest motiv, lipsa de lubrifiere este asociată adesea cu menopauza, deoarece aceasta este o fază în care producția de estrogeni a corpului scade brusc. Cu toate acestea, pe lângă menopauză, există și alți factori care ar putea determina o reducere a producției de estrogeni:

  • Ciclul ovarian și menstruația
  • Unele medicamente sau hormoni utilizați pentru tratarea cancerului de sân sau a infertilității
  • Anumite antidepresive și antihistaminice
  • Chirurgia pentru îndepărtarea ovarelor
  • Chimioterapia
  • Alte faze, cum ar fi lactația sau nașterea

Stresul și depresia

Stresul și depresia sunt dușmani ai sănătății și bunăstării. În plus, ambele pot provoca o lipsă de lubrifiere vaginală. Aceste probleme pot provoca o scădere a dorinței sexuale la femei și, în consecință, o lipsă de lubrifiere vaginală. Din acest motiv, pot deveni un obstacol în calea relațiilor sexuale plăcute.

Infecțiile vaginale

Tânără afectată de lipsa de lubrifiere vaginală
Infecțiile vaginale modifică echilibrul microbiotei, provocând o lubrifiere mai puțin naturală.

O infecție poate provoca și o lipsă de lubrifiere vaginală. Astfel, microorganismele precum Candida albicans sau Gardnerella vaginalis, printre altele, pot provoca sensibilitate, iritații, inflamații și reducerea lubrifierii vaginale.

În acest caz, este important să te adresezi imediat medicului ginecolog pentru a începe tratamentul adecvat.

Diabetul

În cazul femeilor cu diabet zaharat, a căror glicemie nu este controlată corespunzător, poate apărea o lipsă de lubrifiere, după cum a raportat un studiu realizat de o echipă de la Institutul Național de Endocrinologie (Cuba). Deteriorarea vaselor de sânge poate limita fluxul de sânge către pereții vaginului, scăzând lubrifierea și excitarea sexuală.

Sindromul Sjogren

Sindromul Sjögren este o boală autoimună cronică produsă de infiltrarea leucocitelor în glandele exocrine. Din acest motiv, persoanele care suferă de acest sindrom se confruntă cu o lipsă de salivă și mâncărime sau senzație de nisip în ochi.

De asemenea, Fundația pentru artrită afirmă că această afecțiune poate provoca și uscăciune vaginală. Din acest motiv, dacă observi și alte simptome, cum ar fi uscarea gurii și a ochilor, alături de lipsa de lubrifiere, ar trebui să te adresezi medicului.

Utilizarea excesivă de săpunuri și loțiuni vaginale

Femeie care face duș
Utilizarea excesivă a săpunurilor poate schimba starea naturală a vaginului. Folosește produsele cu înțelepciune și utilizează tipul potrivit pielii tale.

Deși poate părea ciudat, igiena excesivă în zona vaginală poate provoca o lipsă de lubrifiere. De fapt, poate afecta echilibrul florei, provocând perturbarea acesteia. Odată ce revii la practicile de igienă regulate, lubrifierea revine la niveluri normale, simptomele ameliorându-se.

Consultă medicul ginecolog

Acum cunoști câțiva factori care ar putea provoca lipsa de lubrifiere vaginală. În orice caz, ar trebui să te adresezi ginecologului, astfel încât acesta să poată depista problema și să începi tratamentul.

Există multe geluri lubrifiante feminine pe piață. Aceste produse, fără îndoială, te pot ajuta să ameliorezi disconfortul și să te simți mult mai bine în timpul actului sexual.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.