Lubrifianții făcuți acasă: beneficii și riscuri - Doza de Sănătate
 

Lubrifianții făcuți acasă: beneficii și riscuri

Deși pot părea mai naturali și mai ecologici, utilizarea lubrifianților făcuți acasă poate provoca reacții alergice, iritații și, în plus, ruperea prezervativului.
Lubrifianții făcuți acasă: beneficii și riscuri

Ultima actualizare: 19 octombrie, 2022

Poate te-ai gândit să folosești lubrifianții făcuți acasă, fie pentru că există o problemă de lubrifiere, fie pentru că vrei să ai parte de sex mai satisfăcător. Dacă acesta este cazul, ar trebui să cunoșți mai întâi beneficiile și riscurile utilizării acestor tipuri de lubrifianți. Nu rata acest articol!

Lubrifianții

Uscăciunea vaginală este o problemă foarte frecventă care afectează multe femei. Poate fi cauzată de multe lucruri, de la infecții cum ar fi candidoza, până la stres și  lubrifierea incorectă a zonei intime.

În orice caz, consecința este aceeași: actul sexual nu este atât de plăcut pe cât ți-ai dori. Prin urmare, experții recomandă utilizarea lubrifianților pentru a facilita contactul sexual nedureros și satisfăcător.

Femeie care suferă de uscăciune vaginală
Uscăciunea vaginală poate afecta bunăstarea femeii, precum și cuplul în ansamblu, motiv pentru care experții recomandă utilizarea lubrifianților pentru a îmbunătăți sexul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit o serie de criterii cu privire la caracteristicile și cerințele pe care aceste produse trebuie să le îndeplinească. Astfel, acestea indică faptul că un lubrifiant ar trebui să fie:

 • Compatibil cu prezervativele pentru bărbați și femei, fără a le afecta integritatea
 • Cu efect de lungă durată

Lubrifianții disponibili pe piață îndeplinesc aceste cerințe și chiar și altele mai stricte, ceea ce înseamnă că sunt considerați siguri. Însă este același lucru valabil și pentru lubrifianții făcuți acasă?

Lubrifianții făcuți acasă

Multe femei preferă să arunce lubrifianții din comerț și optează pentru lubrifianții mai accesibili, naturali și ecologici, cum ar fi:

 • Uleiul de gătit
 • Infuziile (mușețel, de exemplu)
 • Aloe vera
 • Vaselina
 • Cremele de corp
 • Saliva
 • Iaurtul
 • Ouăle

Cu toate acestea, trebuie să ții cont de faptul că, deși unii dintre ei ar putea oferi o lubrifiere temporară care îți permit să faci sex mai plăcut, aceștia nu sunt lipsiți de riscuri.

În plus, trebuie să ții cont de faptul că vaginul este extrem de sensibil. În interiorul vaginului se află flora vaginală, care se poate dezechilibra ușor, provocând și mai multe probleme. Așadar, trebuie să ai în vedere faptul că lubrifianții făcuți acasă pot afecta sănătatea vaginală.

Lubrifianții făcuți acasă: riscuri

Cremele hidratante și lubrifianții nu sunt același lucru

Lubrifianți făcuți acasă sub formă de cremă
Compoziția cremelor hidratante poate afecta grav pielea zonei genitale.

Multe femei decid să opteze pentru creme hidratante de corp, deoarece consideră că textura lor poate favoriza penetrarea sau sexul fără disconfort. Dar aceasta este o greșeală gravă.

Pielea absoarbe rapid cremele hidratante. Astfel, efectul va dura un timp scurt, după care poate apărea iritația. Mai mult, având în vedere compoziția chimică a acestui tip de cremă, ea poate afecta integritatea prezervativului, deteriorând latexul și provocând rupturi.

Pot provoca infecții

Utilizarea salivei, de exemplu, poate face ca bacteriile din gură să ajungă în zona intimă dacă o folosești ca lubrifiant.

În mod similar, ar trebui să reții faptul că alți lubrifianți făcuți acasă, cum ar fi iaurturile, ouăle sau uleiul de gătit, s-ar putea să nu se elimine complet după actul sexual. Chiar dacă te speli după sex, posibilele rămășițe pot provoca o infecție.

Pot duce la ruperea prezervativului

Prezervativ în mână
Una dintre cerințele de bază pe care trebuie să le îndeplinească lubrifianții este să nu modifica structura prezervativului.

Prezervativele sunt fabricate în mod normal din latex. Deși acest material este foarte rezistent, utilizarea altor produse îl poate afecta.

Astfel, deși lubrifianții pe care îi găsești pe piață asigură integritatea prezervativelor, nu putem spune același lucru despre lubrifianții făcuți acasă. De exemplu, utilizarea uleiului de gătit sau a cremelor pentru corp poate provoca deteriorarea latexului și ruperea prezervativului.

Vaselina, utilizată adesea ca lubrifiant, prezintă numeroase riscuri. Poate favoriza ruperea prezervativului și poate provoca chiar și vaginoză bacteriană.

Pot afecta sperma

În general, lubrifianții din comerț pot afecta sperma, deci nu sunt recomandați cuplurilor care încearcă să aibă copii. Compoziția și caracteristicile lor chimice (pH, concentrație osmotică) pot deveni toxice pentru spermă. Din fericire, există și lubrifianți specifici pe piață care promovează supraviețuirea și vitalitatea spermei.

În cazul lubrifianților făcuți acasă, compoziția sau caracteristicile lor chimice pot fi contraproductive pentru fertilizare. În plus, textura lor este în mod normal destul de groasă, ceea ce face dificilă ajungerea spermei la ovul.

Prin urmare, lubrifianții artizanali pot împiedica fertilizarea. Din acest motiv, experții nu îi recomandă cuplurilor care doresc să conceapă.

Pot provoca reacții alergice

Lubrifianții făcuți acasă provoacă iritații
Principalul risc al lubrifianților de casă este faptul că nu sunt siguri. Aceștia prezintă risc de alergii și iritații.

Am menționat mai sus faptul că vaginul este o zonă foarte sensibilă. În acest sens, trebuie să fii foarte atentă înainte de a aplica un remediu natural în această zonă. Poate apărea o reacție alergică care provoacă mult disconfort și iritații. Din acest motiv, trebuie să consulți întotdeauna medicul înainte de a aplica aceste tipuri de remedii într-o zonă atât de delicată.

Pe scurt, ai putea crede că lubrifianții făcuți acasă sunt mai ieftini și mai naturali decât cei din comerț. Cu toate acestea, zona vaginului este extrem de sensibilă și, prin utilizarea acestora, riști să dezvolți infecții, reacții alergice, iritații și alte dezechilibre. În plus, există riscul ruperii prezervativului.

Din toate aceste motive, este bine să eviți aplicarea produselor ale căror efecte adverse sunt necunoscute pe o zonă atât de delicată și sensibilă. Prin urmare, cel mai bine este să optezi pentru produse cu efecte dovedite științific.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Anne Z. Steiner et al. “Effect of Vaginal Lubricants on Natural Fertility”, Obstet Gynecol. 2012 Jul; 120(1): 44–51.
  • Steiner, M., Piedrahita, C., Glover, L., Joanis, C., Spruyt, A., & Foldesy, R. (1994). The Impact of Lubricants on Latex Condoms during Vaginal Intercourse. International Journal of STD & AIDS, 5(1), 29–36. https://doi.org/10.1177/095646249400500108
  • Organización Mundial de la Salud, Programa para el uso del condón y los lubricantes, s.f. https://www.who.int/hiv/pub/sti/sex_worker_implementation/swit_4_es.pdf?ua=1
  • Farage MA. Sensitive Skin in the Genital Area. Front Med (Lausanne). 2019 May 15;6:96.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.