Logo image
Logo image

Ce este anovulația și de ce apare? Informații și riscuri

5 minute
Anovulația este una dintre principalele cauze ale infertilității. Aceasta este o afecțiune care poate fi tratată cu succes, uneori cu anumite modificări ale stilului de viață, medicamente sau intervenții chirurgicale.
Ce este anovulația și de ce apare? Informații și riscuri
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Anovulația este absența ovulației, adică afecțiunea ce apare atunci când ovarele nu eliberează ovule. De obicei, acest lucru apare din cauza dezechilibrelor hormonale și efectul cel mai evident este incapacitatea de a obține o sarcină.

În fiecare ciclu menstrual, se eliberează un ovul ce se deplasează către trompa uterină, unde poate fi fertilizat. Este posibil ca, ca în unele dintre aceste cicluri, ovulul să nu se maturizeze suficient și să nu fie eliberat.

Din motive evidente, dacă nu există ovulație, nu poate exista nici fertilizare. Se estimează că până la 25% din cazurile de infertilitate sunt legate de anovulație. Cu toate acestea, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că unele cicluri menstruale sunt anovulatorii și că acest lucru este normal.

Ce este anovulația și ce simptome are?

Some figure

Principalul simptom al anovulației este absența menstruației sau amenoreea. Cu toate acestea, în ciclurile anovulatorii pot exista și sângerări care sunt confundate cu fluxul menstrual normal.

Prin urmare, este necesar să se ia în considerare alte simptome, cum ar fi următoarele:

  • Scăderea sindromului premenstrual
  • Perioadele menstruale neregulate
  • Perioadele menstruale mai scurte
  • Absența mucusului cervical
  • Sângerări excesive sau foarte ușoare
  • Temperatura bazală neregulată
  • Imposibilitatea de a rămâne însărcinată

Trusele de predicție pentru ovulație pot fi găsite în farmacii. Acestea măsoară nivelul hormonilor din urină. În acest fel, este posibil să știm când apare ovulația. Acest lucru ajută la detectarea indirectă a anovulației.

Citiți și: Testele de sarcină funcționează?

De ce apare un ciclu fără ovulație?

Cauzele anovulației pot fi de natură diferită. De obicei, are de-a face cu dezechilibrele hormonale sau apare ca urmare a unui stil de viață inadecvat. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cauzele anovulației pot fi clasificate în trei grupuri mari, așa cum vom vedea mai jos.

Grupa I: Insuficiență hipotalamo-hipofizară

Anovulația poate fi efectul lipsei secreției unui hormon numit GnRH, care își are originea în hipotalamus; sau poate exista un deficit de gonadotropine, care sunt produse în hipofiză. Acești hormoni controlează întregul ciclu menstrual.

Se estimează că 10% din disfuncțiile ovulatorii, inclusiv anovulația, își au originea în funcționarea defectuoasă a hipotalamusului sau a hipofizei. Următoarele sunt câteva dintre motivele acestor deficiențe:

  • Exerciții fizice excesive
  • Modificări bruște de greutate, în special în cazurile de anorexie sau bulimie
  • Insuficiență renală cronică
  • Boli hepatice cronice
  • Hipogonadism hipogonadotrop
  • Sindromul Kallman

Grupa II: Modificări hormonale

În acest grup se află tulburarea care provoacă 80% din cazurile de anovulație care duc la infertilitate sau infertilitate anovulatorie. Această tulburare este sindromul ovarului polichistic (SOP).

Ovulele nu ajung la maturitate și, prin urmare, nu sunt eliberate. Femeile cu această patologie tind, să aibă simptome de hiperandrogenism, cum ar fi acneea sau apariția părului pe față.

Acest grup include, de asemenea, hiperprolatinemia sau o creștere anormală a unui hormon numit prolactină. De asemenea, tulburările tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul sau hipertiroidismul pot duce la anovulație.

Grupa III: Insuficiență ovariană

Anovulația este cauzată și de o anomalie cunoscută sub numele de insuficiență ovariană prematură (PFO). Apare atunci când ovarele încetează să mai funcționeze înainte de 40 de ani, când vârsta medie a menopauzei nu a fost încă atinsă.

În aceste cazuri, există o scădere a estrogenului. Nivelurile hormonilor produși de hipofiză sunt normale, dar ovarele nu răspund. Prin urmare, nu mai produc ovule mature.

Alte cauze

Unele medicamente și tratamente provoacă anovulație. Printre medicamentele care pot preveni ovulația sunt următoarele:

  • Contraceptive
  • AINS sau antiinflamatoare nesteroidiene
  • Creme hormonale și produse topice
  • Steroizi
  • Medicamente pentru epilepsie sau convulsii
  • Ierburi și remedii naturale
  • Unele suplimente

Medicamentele anticanceroase, precum și chimioterapia și radiațiile, pot provoca leziuni permanente ovarelor. Medicul vă poate prescrie un medicament alternativ pentru stimularea ovulației.

Când să consultați un profesionist?

Medicul ar trebui consultat atunci când s-a încercat conceperea fără succes. De asemenea, este recomandat să verificați dacă există amenoree cu o anumită frecvență, dacă ciclurile sunt foarte neregulate sau scurte, dacă sângerarea menstruală este prea intensă sau prea redusă sau dacă aveți oricare dintre afecțiunile de sănătate care cauzează anovulația.

Teste de diagnostic

Some figure

Medicul începe prin efectuarea unui interviu pentru a afla istoricul medical. De asemenea, va efectua un examen pelvian. Apoi, va solicita câteva proceduri, precum următoarele:

  • Analize de sânge: Se fac între zilele 21 și 23 ale ciclului menstrual pentru a măsura nivelul de progesteron. Dacă este foarte scăzut, cel mai probabil pacienta nu ovulează.
  • Ecografie vaginala ginecologică: Permite depistarea chisturilor în ovare sau o creștere a dimensiunii acestor organe. Acestea sunt simptome frecvente ale SOP.
  • Ecografii în serie: Vă permit să monitorizați procesul și să stabiliți dacă este finalizat sau nu.

Pot fi necesare și alte teste, cum ar fi nivelul sângelui tiroidian, examinarea mucoasei uterului, etc.

Cum poate fi tratată anovulația?

Tratamentul anovulației va depinde de cauza care o determină. Se începe cu modificarea stilului de viață. Aceasta include schimbări în dietă, activitate fizică și gestionarea stresului. De multe ori, acest lucru este suficient pentru a depăși problema.

Puteți utiliza medicamente precum următoarele:

  • Citrat de clomifen
  • Gonadotropină corionică umană (hCG)
  • Hormon stimulant folicular (FSH)
  • Agoniști și antagoniști ai GnRH

Utilizarea acestor medicamente induce ovulația. Dacă nu funcționează, se poate face o intervenție chirurgicală numită foraj ovarian. Este minim invazivă și determină scăderea nivelului de testosteron.

Citiți mai mult: Sarcina după legarea trompelor: este posibil?

Ce este anovulația: concluzie

Este indicat să monitorizați ovulația, mai ales dacă intenția este de a rămâne gravidă. Apelați la detectarea temperaturii bazale. Aceasta contribuie atât la planificarea și evitarea sarcinii, cât și la un control mai bun al sănătății ginecologice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pérez Rojas, J. M., & Maroto Fernández, K. E. (2018). Síndrome de ovarios poliquísticos. Medicina Legal de Costa Rica, 35(1), 94-101.
  • Araujo-Castro, M., Pascual-Corrales, E., Ortiz-Flores, A. E., & Escobar-Morreale, H. F. (2020). Protocolo diagnóstico de la hiperprolactinemia. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 13(15), 865-869.
  • Morales, N. H. G., Puga, J. E. J., Egas, K. E. V., & Onofre, C. G. C. (2021). Anovulación. Causas y tratamientos. RECIAMUC, 5(1), 248-257.
  • Revista Médica Clínica Las Condes. Vol. 21. Núm. 3. Tema central: Infertilidad. Páginas 377-386 (Mayo 2010)
    https://www.elsevier.es/es-revista-revista-medica-clinica-las-condes-202-articulo-anovulacion-disfuncion-ovulatoria-e-infertilidad-S0716864010705484

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.