Ce este colostomia? Câteva informații de bază - Doza de Sănătate
 

Ce este colostomia? Câteva informații de bază

Colostomia reprezintă o procedură medicală inevitabilă pentru unii pacienți. În anumite cazuri, aceasta este singura alternativă care poate asigura supraviețuirea bolnavului. Descoperă tot ceea ce trebuie să știi despre această tehnică chirurgicală în articolul de azi!
Ce este colostomia? Câteva informații de bază

Ultima actualizare: 14 septembrie, 2020

Colostomia este o stomie, adică o tehnică chirurgicală ce presupune crearea unui mijloc de comunicare între un organ intern și exteriorul corpului. Stomiile pot viza sistemul digestiv sau cel urinar.

În cazul colostomiei, se face o incizie la nivelul abdomenului, care să permită unei porțiuni a intestinul gros să comunice cu exteriorul. Acest punct de contact este numit „stomă”.

Colostomia împarte intestinele în două în mod artificial. Porțiunea anterioară stomei continuă să fie funcțională și își poate îndeplini toate rolurile obișnuite. Însă porțiunea posterioară nu mai funcționează, deoarece materiile fecale vor ieși prin deschizătură.

La fel ca porțiunea intestinului gros posterioară stomei, nici rectul și nici anusul nu vor mai funcționa. Însă este posibil ca mucoasele lor să continue să secrete lichide care vor fi eliminate la exterior.

Deoarece colostomia vizează intestinul gros, absorbția nutrienților nu va fi afectată. Acest proces este realizat de către intestinul subțire, care nu este afectat de această tehnică. Colostomia are impact asupra producției și eliminării materiilor fecale.

În ce categorii este împărțită colostomia?

Există trei tipuri de colostomii:

1. Colostomia temporară

Așa cum sugerează denumirea sa, colostomia temporară este utilă în cazul unor patologii sau intervenții care evoluează mai bine atunci când intestinul gros se odihnește.

De pildă, pacienții supuși unei intervenții la nivelul intestinelor au nevoie de timp pentru a se vindeca. Pentru a preveni trecerea scaunelor, medicul creează o stomă temporară, pe care o va închide la un moment dat. După procedura de închidere, întreg sistemul digestiv va funcționa ca de obicei.

2. Colostomia permanentă

În acest caz, medicul execută colostomia cu scopul de a crea o stomă permanentă. Se poate recurge la această soluție, de pildă, la pacienții diagnosticați cu o formă avansată de cancer de colon, care sunt nevoiți să piardă o porțiune semnificativă a intestinului gros. Dacă specialiștii concluzionează că tranzitul intestinal nu va putea fi reluat, aceștia recurg la colostomii permanente.

3. Colostomia transversală

Denumirea acestui tip de colostomie are la bază locația sa. Intestinul gros este împărțit în trei porțiuni, printre care și colonul transversal, aflat în partea superioară a abdomenului.

Colostomiile sunt rareori realizate la nivelul colonului transversal, dar această măsură poate fi necesară în anumite situații. Această locație permite și realizarea de colostomii temporare sau permanente.

Pungile pentru colostomie

Desen ilustrând un blocaj intestinal
Blocajele intestinale constituie un motiv posibil pentru a realiza o colostomie. Totodată, medicii pot recomanda colostomii permanente la pacienții cu forme avansate de cancer de colon.

Colostomia permite eliminarea scaunelor prin stomă către exterior. Acestea nu mai sunt nevoite să treacă prin rect și anus.

În pungile de colostomie sunt depozitate scaunele eliminate involuntar. Aceste pungi sunt atașate de stomă și joacă rolul de recipient pentru materiile fecale pe care intestinul gros le elimină în mod regulat.

Deși există multe tipuri de pungi de colostomie, toate prezintă două componente principale: sistemul prin care punga se atașează de piele și de stomă și sistemul de colectare, care ar putea fi o simplă pungă sau un mecanism de golire.

Mulți producători oferă asemenea pungi, drept pentru care prețurile lor variază. Avem la dispoziție pungi de colostomie ieftine și scumpe, din materiale cu diferite grade de rezistență, mici, medii sau mari, transparente sau colorate, cu sau fără capac.

Un alt aspect prin care putem deosebi pungile de colostomie este reprezentat de sistemul lor de golire. Alegerea pungii potrivite va depinde de preferințele pacientului, de modelele disponibile și de buget. În mare, pungile de colostomie pot fi:

  • De unică folosință: De îndată ce punga s-a umplut, pacientul o îndepărtează și atașează alta.
  • Drenabile: Punga prezintă o deschizătură care permite eliminarea conținutului său și apoi reutilizarea.
  • Lavabile: Unele pungi au un sistem de atașare special prin care pot fi îndepărtate. Sunt fabricate din materiale lavabile și, de îndată ce au fost curățate, pot fi reatașate.

Cu ce complicații este asociată colostomia?

Echipă medicală efectuând o colostomie
Colostomia implică atașarea unor pungi stomei. Acestea colectează deșeurile pe care intestinul gros le elimină regulat.

Perturbarea funcției intestinale normale și atașarea unei pungi de colostomie de corp poate duce, în mod firesc, la anumite complicații. Unele dintre acestea vor fi mai grave decât altele. Cele mai frecvente sunt:

  • Dermatita: Pielea din jurul stomei se poate înroși din cauza colostomiei și eliminării scaunelor. În general, dacă se menține o igienă adecvată și se folosesc creme speciale, această reacție adversă poate fi ținută sub control.
  • Îngustarea stomei: După intervenție, diametrul stomei începe să scadă. Deși acest fenomen este normal, dacă îngustarea devine excesivă, va fi nevoie de o nouă intervenție pentru recanalizare. În caz contrar, eliminarea scaunelor va fi inhibată.
  • Deplasarea stomei: Intestinele își pot modifica poziția în regiunea în care s-a realizat colostomia. Așadar, vor exercita mai multă presiune, cauzând o hernie la nivelul stomei. Stoma se poate retracta și spre interior. Ambele cazuri necesită îngrijire medicală pentru a asigura o funcționare optimă a colostomiei.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.