Ce este homefullness și cum ne avantajează?
Nu există nimic mai plăcut decât relaxarea acasă după o zi lungă la serviciu. Fiecare casă ar trebui să fie un spațiu în care locatarii să se simtă confortabil, în siguranță și liniștiți. În acest sens, a apărut o nouă tendință care urmărește să sporească sentimentul de plăcere și bunăstare. Ce este homefullness și cum ne avantajează?
La decorarea unei locuințe, în mod tradițional sunt luați în considerare mulți factori în ceea ce privește funcționalitatea și estetica. Cu toate acestea, în ultimii ani au fost adoptate stiluri de decorare al căror scop este promovarea bunăstării mentale și emoționale. În acest sens, homefullness este o propunere interesantă. În continuare, vă spunem totul despre acest stil!
Ce este homefullness?
Homefullness este una dintre tendințele decorative ale anului 2022, care cu siguranță va continua să fie aplicată în următorii ani. Se inspiră din mindfulness, o metodă care pune accentul pe aici și acum. Este vorba de a fi pe deplin conștienți de ceea ce ne înconjoară. Acest stil caută să promoveze liniștea și bunăstarea.
Potrivit Centrului St. Hutt, homefullness este un cuvânt care înseamnă „sentiment de securitate, control și încredere care apare odată cu a avea un loc pe care să-l numim acasă”. Este vorba despre acea bucurie din spatele expresiei „casă, dulce casă” ; acel spațiu în care putem fi noi înșine, putem avea intimitate și cele mai prețioase obiecte ale noastre și putem crea cele mai frumoase amintiri alături de cei dragi.
Această tendință își propune să sporească sentimentele de bunăstare, relaxare, liniște și securitate acasă. Este vorba de a transforma locuința într-un paradis de liniște și confort, care ne permite să ne eliberam de stres și să ne simțim în largul nostru.
Stilul urmărește ca prin elementele, culorile și formele care alcătuiesc locuința să genereze spații armonice care să ofere un sentiment de primire și seninătate.
Beneficiile stilului homefullness
În primul rând, este clar că a ne simți confortabil și a ne bucura de un spațiu este ceva pozitiv. A avea un mediu sigur, relaxat și confortabil favorizează o odihnă bună, ajută la reducerea nivelului de stres și încurajează relaxarea.
Atunci când avem o locuință concepută pentru a genera confort, este mult mai ușor să avem grijă de sănătate. Elementele care favorizează ergonomia, odihna și relaxarea vor contribui la menținerea unei bune stări fizice și psihice.
De fapt, este un stil de decor care ține cont de detalii legate de temperatură, umiditate, miros și sunet. Prin urmare, trece dincolo de estetică.
Sfaturi pentru aplicarea stilului homefullness
Homefullness este strâns legat de alte stiluri ce sunt, de asemenea, în tendințe. Unii dintre factorii însoțitori sunt următorii:
- Minimalism cald
- Utilizarea de culori neutre, dar primitoare
- Folosirea materialelor naturale și durabile
- Prezența naturii în casă
- Iluminare bună
Mențineți ordinea și curățenia
„Un loc pentru orice și totul la locul lui” este unul dintre motto-urile care s-ar potrivi cel mai bine acestui stil. Spațiile ordonate, curate și funcționale generează bunăstare. Casa trebuie să fie un loc echilibrat și armonios, care să miroase bine, să fie lipsit de murdărie și să ne permită să îndeplinim confortabil sarcinile necesare.
Atunci când există zone saturate, dezordonate și murdare, oamenii au tendința de a experimenta sentimente de copleșire și haos. De fapt, dezordinea poate contribui la stres.
Utilizați materiale și plante naturale
Natura este un mare aliat pentru a reduce stresul și pentru a crea medii calde, relaxante și estetice. Un articol al revistei științifice Journal of Physiological Anthropology a raportat faptul că plantele de interior ajută la reducerea stresului, deoarece favorizează reducerea cortizolului. În plus, cresc senzația de bine.
Fără îndoială, plantele vor face fiecare cameră mai primitoare. De asemenea, florile adaugă culoare spațiilor și creează un mediu mai plăcut. Unele absorb umezeala și purifică aerul.
Folosiți materiale naturale, deoarece acestea sunt mai durabile și mai ecologice. Lemnul, bambusul, sticla, inul, bumbacul și cânepa sunt câteva dintre materialele recomandate. În orice caz, este indicat să evitați plasticul.
Cumpărați mobilier funcțional și ergonomic
Atunci când alegeți mobilierul și obiectele care urmează să facă parte din decorul casei, este esențial să țineți cont de funcționalitatea lor. Adică, trebuie să răspundă nevoilor membrilor gospodăriei.
De exemplu, atunci când proiectați o zonă de studiu sau de lucru, alegeți scaune, birouri și canapele pentru a promova o bună postură și ergonomie. În acest fel, vă puteți bucura mai mult de lucrul la distanță și de studiul virtual.
Același lucru este valabil și pentru paturi și alt mobilier. Piesele trebuie alese în așa fel încât să ne facă viața mai confortabilă și mai ușoară. Au trecut vremurile în care cumpăram mobilier colorat și frumos, dar care nu oferea prea mult confort.
În ceea ce privește camerele pentru copii, alegeți mobilier care să-i facă să-și dorească să fie acolo, dar să fie și sigur și confortabil.
Folosiți elemente cu încărcătură emoțională
Când decorați o locuință, elementele utilizate trebuie să se conecteze emoțional cu cei care locuiesc în interior. Dacă vreți ca o casă să fie acasă, trebuie să aveți obiecte personale și dragi.
A pune la vedere o fotografie de familie, o amintire dintr-o călătorie sau un cadou de la o persoană dragă este o modalitate bună de a simți căldura căminului.
Încântați-vă simțurile
O modalitate de a face un spațiu mai confortabil este să aveți o atmosferă care să încânte simțurile. În acest sens, este esențial să folosiți arome plăcute. Puteți alege un difuzor cu uleiuri esențiale sau parfumul preferat.
La fel, este o idee grozavă să aveți pături, perne sau elemente cu texturi plăcute și care invită la odihnă. Nimic nu este ca întorsul acasă într-o după-amiază rece și ploioasă și culcatul sub o pătură pufoasă.
Recomandăm: Purificator de aer pentru alergii și polen
Ce este homefullness: nu uitați să țineți cont de opiniile tuturor!
Homefullness constă în sporirea sentimentului de bine și confort. Astfel, fiecare spațiu trebuie să fie un loc plăcut și sigur pentru toată lumea. Înainte de a face orice modificare a decorului, cel mai bine este să vă consultați cu ceilalți membri ai familiei. Un brainstorming poate fi util. În plus, este bine să explorați diverse opțiuni.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hutt St Centre. (2021, agosto 3). What is homefulness? Hutt St Centre. https://www.huttstcentre.org.au/blog/2021/08/03/what_is_homefulness
- Lee, MS, Lee, J., Park, BJ y Miyazaki, Y. (2015). La interacción con plantas de interior puede reducir el estrés psicológico y fisiológico al suprimir la actividad del sistema nervioso autónomo en adultos jóvenes: un estudio cruzado aleatorio. Revista de antropología fisiológica , 34 (1), 21. https://doi.org/10.1186/s40101-015-0060-8