Ce este pliul macular: simptome, cauze și tratamente
 

Ce este un pliu macular: simptome, cauze și tratamente

Pliul macular poate să nu aibă simptome. Alteori, apar distorsiuni în percepția vizuală. Cum se tratează?
Ce este un pliu macular: simptome, cauze și tratamente
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 15 octombrie, 2022

Pliul macular este o formațiune de țesut suplimentară situată în centrul retinei. Nu este o afecțiune foarte frecventă. Uneori are simptome ușoare, dar alteori poate afecta vederea.

Cauza nu este întotdeauna cunoscută, deși pliul macular este asociat cu degenerescenta legată de vârstă. Majoritatea pacienților nu necesită tratament, cu excepția cazului în care le este greu să-și desfășoare activitățile.

Ce este pliul macular?

În partea din spate, ochiul are retina. În centrul acesteia se află macula, care este alcătuită din celule speciale care reacționează la lumină. Există diferite boli care pot afecta această zonă a ochiului, reducând capacitatea de a percepe imaginile. Acestea includ orificiul macular, edemul macular și degenerescența maculară legată de vârstă.

Celulele din interiorul ochiului pot crește. Acest lucru face ca țesutul să se încrețească, să se contracte sau să devină strâns, rezultând o umflătură asemănătoare unei cicatrice în relief. Aceasta se numește pliu macular. Există și alte denumiri:

Simptome

La unii oameni, nu există simptome. În alte cazuri, acestea sunt ușoare și nu provoacă pierderea semnificativă a vederii. Poate exista o percepție distorsionată, ceea ce îngreunează desfășurarea activităților zilnice. Printre cele mai frecvente simptome ale pliului macular se numără următoarele:

  • Vedere centrală încețoșată
  • Dificultate la citirea literelor mici
  • Dificultăți în perceperea detaliilor
  • Obiecte cu aspect ondulat
  • O zonă gri sau tulbure, chiar goală, în câmpul vizual
Pliul macular nu afectează vederea periferică.
Strctura anatomică a ochiului
Retina este un strat subțire de celule. Fundul de ochi, de exemplu, este o metodă de vizualizare a acestei secțiuni anatomice.

Cauzele pliului macular

De cele mai multe ori, cauza nu este cunoscută. Printre cele care au fost identificate, avem următoarele:

  • Îmbătrânire: în timp, umoarea vitroasă a ochiului se poate compacta, separându-se de retină. De asemenea, se poate lipi, provocând formarea de țesut cicatricial.
  • Accident sau boală: cum ar fi diabetul
  • Intervenție chirurgicală: la nivelul retinei sau pentru cataractă
  • Alte cauze: ruptura sau dezlipirea retinei și probleme de alimentare cu sânge

Există, de asemenea, factori de risc. În acest sens, ies în evidență inflamația din interiorul ochiului și uveita.

Cum se stabilește diagnosticul?

Pentru diagnostic, medicul oftalmolog va folosi câteva picături, astfel încât pupila să se dilate. Acest lucru îi va permite să vadă în interior, folosind un dispozitiv numit oftalmoscop.

Dacă suspectează un pliu macular, va solicita o tomografie cu coerență optică (OCT), care scanează partea din spate a ochiului, oferind imagini detaliate ale retinei și maculei.

Opțiuni de tratament pentru pliul ocular

De obicei, nu există simptome sau acestea sunt ușoare, așa că tratamentul nu este necesar dacă vederea nu este afectată. Există situații în care pot fi prescriși ochelari. De asemenea, se poate întâmpla ca persoana care poartă deja ochelari să fie nevoită să-i modifice.

Intervenția chirurgicală este recomandată doar în anumite situații, când simptomele sunt severe sau invalidante. În acest sens, există două posibilități:

  • Vitrectomie: în această intervenție chirurgicală, o parte din umoarea vitroasă și țesutul cicatricial este îndepărtată. Este un proces ambulatoriu, care urmărește aplatizarea maculei. Se recomandă atunci când cauza este legată de proceduri chirurgicale de bază.
  • Membranectomie: membrana retiniană este îndepărtată. Se poate face și în ambulatoriu. Această procedură este folosită pentru consecințele nedorite ale operației de cataractă sau după uveită.

Riscurile intervențiilor chirurgicale

Odată cu intervenția chirurgicală, vederea se poate îmbunătăți, dar nu va fi la fel de bună ca înainte de apariția pliului macular. Cu toate acestea, există oameni care nu experimentează nicio îmbunătățire după intervenție.

De asemenea, ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, vitrectomia și membranactomia prezintă riscuri. Printre acestea se numără următoarele:

Medic care tratează pliul macular
Operațiile oculare pentru sunt rezervate pacienților grav bolnavi, care și-au pierdut vederea.

Pot fi prevenite pliurile maculare?

Nu este întotdeauna posibil. Cu toate acestea, trebuie luate măsuri de precauție la persoanele cu diabet sau care au avut o dezlipire de retină. De asemenea, cei care au suferit operații de cataractă trebuie să fie vigilenți.

În mod similar, deoarece vârsta este unul dintre factorii asociați, este important să mergeți regulat la medicul oftalmolog. Este mai ușor să tratați un pliu macular nou decât unul vechi. De asemenea, este posibil ca boala să apară mai întâi la un ochi și apoi să-l afecteze și pe celălalt.

Pliul macular poate crește din nou după îndepărtare, deși nu este un lucru frecvent.

Când să mergeți la medic?

Dacă aveți adesea probleme legate de vederea încețoșată, distorsiuni sau dificultăți de concentrare asupra obiectelor din fața ochilor, atunci trebuie să mergeți la oftalmolog. Dacă aveți un pliu macular, nu este nevoie să vă alarmați.

De obicei, tratamentul nu este necesar dacă simptomele sunt ușoare. Totuși, boala nu trebuie lăsată să progreseze.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American Academy of Ophthalmology. Pliegue macular. 2017. Documento en línea: disponible en: https://saeye.com/wp-content/uploads/handouts/spanish/Pliegue-macular.pdf
  • Andre J, Hsu J. Surgical repair of macular fold after vitrectomy for bullous rhegmatogenous retinal detachment witkin. Retina. 2012; 32(8): 1666-1669.
  • El-Amir A, Every S, Patel C. Repair of macular fold following retinal reattachment surgery. Clinical & Experimental Ophthalmology. 2007; 35: 791-792.
  • Gómez Resa M, Mateo C. Manejo de los Pliegues maculares psotquirúrgicos. Rev. esp. investig. Oftalmol. 2013; 3(2): 102-105.
  • Güemez-Sandoval E. Hermann von Helmholtz y el oftalmoscopio. Rev Mex Oftalmol. 2008; 82(1): 62-64.
  • Molina Martín J. Evaluación anatómica, funcional e inmunohistoquímica de pacientes con membranas epirretinales idiopáticas. Universidad de Alicante, 2018.
  • Rodríguez García A. Cirugía de catarata en uveítis. En Oftalmología en la opinión de los expertos. México: Garaitia Editores, 2011. Libro 7. Uveítis. 48-56.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.