Ce este și care este tratamentul disfuncției ovulatorii?
Disfuncția ovulatorie este o anomalie în procesul natural de ovulație al femeii. În unele cazuri, ovulația nu are loc deloc, iar în altele, ovulația este neregulată, intermitentă sau anormală. Care este tratamentul disfuncției ovulatorii?
Este foarte frecvent ca atunci când există o disfuncție ovulatorie, să apară și anomalii ale menstruației. Menstruația nu apare deloc sau este foarte neregulată. Acest lucru apare din cauza tulburărilor hormonale.
Disfuncția ovulatorie, în special absența ovulației, este una dintre principalele cauze ale infertilității feminine. Cu toate acestea, uneori afecțiunea este normală, cum ar fi în timpul sarcinii și al alăptării.
Ce este disfuncția ovulatorie?
Disfuncția ovulatorie este o afecțiune în care ovulația nu are loc sau are loc neregulat. Dacă nu există ovulație, se numește „anovulație”. Dacă ovulația este neregulată, dar nu este absentă, se numește „oligoovulație”.
În timpul ciclului normal, un ovul matur este eliberat în fiecare lună. Acesta poate fi fertilizat de un spermatozoid, apărând concepția. Evident, dacă nu există ovul sau dacă acesta nu este în stare bună, nu poate exista fertilizare.
Se estimează că până la 40% din cazurile de infertilitate feminină au la bază disfuncția ovulatorie. Această afecțiune poate fi circumstanțială sau cronică. În unele cazuri, această anomalie poate duce la alte probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2.
Cauzele disfuncției ovulatorii
Disfuncția ovulatorie are factori declanșatori foarte variați, de la stres la sindromul ovarelor polichistice. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat cauzele în trei mari grupuri, așa cum vom vedea mai jos.
Insuficiență hipotalamo-hipofizară
În acest caz, disfuncția ovulatorie apare din cauza secreției hormonale reduse a hipotalamusului și glandei pituitare. Mai exact, hipotalamusul nu produce suficient GnRH, iar glanda pituitară nu eliberează suficiente gonadotropine. Acești hormoni sunt cei care reglează ciclul menstrual. 10% din cazuri au la bază această disfuncție. Motivele pentru care apare sunt următoarele:
- Sindromul Kallmann
- Hipogonadism hipogonadotrop
- Exerciții fizice excesive
- Creștere și scădere în greutate, în special din cauza anorexiei sau bulimiei
- Insuficiență renală cronică
- Boli cronice ale ficatului
- Alte boli sistemice
Alterări hormonale
În acest grup se află sindromul ovarelor polichistice, considerat a fi cea mai frecventă cauză a disfuncției ovulatorii. Aceasta este o tulburare endocrină care determină absența menstruației la femei sau cicluri foarte neregulate.
Femeile cu această tulburare au ovare mărite și nu reușesc să producă ovule mature. De obicei, la aceste femei există și semne de hiperandrogenism sau trăsături masculine.
În cadrul acestui grup, există și alte boli, precum hiperprolactinemia sau niveluri foarte ridicate ale hormonului prolactină. De asemenea, există și tulburări ale tiroidei. Ambii factori sunt cauze ale disfuncției ovulatorii.
Citiți mai mult: 5 semne ale sindromului ovarelor polichistice
Insuficiență ovariană
Insuficiența ovariană prematură sau insuficiența ovariană precoce este o altă cauză a disfuncției ovulatorii. Se estimează că între 4 și 5% din cazuri au la bază acest motiv. Ovarele încetează să funcționeze înainte de vârsta de 40 de ani, adică fără a fi atins vârsta medie a menopauzei.
Astfel, nivelurile hormonale sunt relativ adecvate, dar ovarele nu reușesc să producă ovule mature. De asemenea, în unele cazuri există o deficiență de estrogen.
Simptome și diagnostic
Principalul simptom al disfuncției ovulatorii este absența sau intermitența menstruației. Nu există simptome ale sindromului premenstrual și nu apare mucus cervical abundent și elastic, ceea ce este caracteristic zilelor fertile la femei.
În unele cazuri, femeile cu disfuncție ovulatorie au menstruație, dar aceasta are câteva particularități:
- Ciclurile sunt mai scurte de 21 de zile sau mai lungi de 36 de zile.
- Lungimea ciclului variază foarte mult de la o lună la alta.
- Sângerarea este anormală.
De asemenea, se întâmplă ca unele femei cu această tulburare să nu prezinte niciun simptom. Își dau seama că au această afecțiune doar atunci când încearcă să rămână însărcinate și nu reușesc.
Diagnosticul are labă:
- Monitorizarea temperaturii bazale a corpului
- Testarea nivelului de progesteron
- Ecografia
Tratamentul disfuncției ovulatorii
Tratamentul disfuncției ovulatorii depinde de cauză. Uneori este suficientă o schimbare a stilului de viață, care include reducerea stresului, alimentația regulată, pierderea în greutate sau activitatea fizică moderată.
Dacă există un dezechilibru hormonal, sunt prescrise medicamente pentru fertilitate. Clomid este adesea folosit. Se estimează că acest medicament declanșează ovulația la până 80% dintre femei.
În caz de PCOS, se poate prescrie metformină. Uneori, se folosește și mio-inozitolul, un supliment fără prescripție medicală. Dacă aceste substanțe nu funcționează, pot fi combinate cu medicamente pentru fertilitate. Acest lucru crește șansele de succes.
Când cauza disfuncției ovulatorii este insuficiența ovariană prematură, cel mai probabil medicamentele nu vor funcționa. În acest caz și în alte cazuri în care tratamentul nu are succes, alternativa este Fertilizarea In Vitro (FIV).
Citiți mai mult: Ce este fertilizarea in vitro? Informații esențiale
Detectarea unei anomalii presupune cunoașterea propriului corp
Este important de subliniat că femeile cu disfuncție ovulatorie nu rămân neapărat fără menstruație. Din acest motiv, este important să fie atente la durata ciclurilor și a sângerării pentru a depista o eventuală anomalie.
Stilul de viață joacă un rol foarte important. Alimentația și stare de spirit sunt esențiale. Stresul poate determina apariția disfuncției ovulatorii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Magendzo, N. A. (2010). Anovulación y disfunción ovulatoria e infertilidad. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(3), 377-386.
- Sánez, H. A. M., Arroyo, L. H., & Madrigal, D. M. M. (2012). Hipotiroidismo e infertilidad femenina. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción, 4(1), 3-6.
- Masoli, I. D. (2010). Diagnóstico de la infertilidad: estudio de la pareja infértil. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(3), 363-367.