Ce se întâmplă dacă cuiva nu-i pasă de tine?
 

Ce se întâmplă dacă cuiva nu-i pasă de tine?

Când unei persoane nu-i mai pasă de tine, este inutil să încerci să o ții alături, deoarece îți va aduce doar durere și suferință. Trebuie să fim curajoși și să îndrăznim să plecăm.
Ce se întâmplă dacă cuiva nu-i pasă de tine?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

De-a lungul vieții, va trebui să renunți la mulți oameni care deja nu-ți oferă nimic. Acest lucru se întâmplă atunci când cuiva nu-i mai pasă de tine. Știm că acesta este un sacrificiu. Este o resemnare foarte grea, care te va aduce pe calea amărăciunii. Dar, dacă nu-i mai pasă de tine, de ce să continui să încerci ceva inutil? Pleacă fără teama de a privi înapoi.

Ce să faci dacă nu-i mai pasă de tine?

Când încetezi să mai fii important pentru cineva, poți intra în „modul de panică”. Este posibil ca stresul și anxietatea să înceapă să preia controlul. Fă un efort pentru a rămâne calm și a privi situația dintr-o altă perspectivă.

Cuplu distant care nu comunică

 

Situația pe care o trăiești acum este trăită de alte mii de oameni. Nu este o tragedie. A te simți atât de rău și nefericit este legat de sentimentele și emoțiile pe care încă ți le provoacă acea persoană.

Am minți dacă am spune că atunci când acelei persoane nu îi mai pasă de tine, nu se întâmplă nimic. Adevărul este că unul dintre parteneri, dacă nu amândoi, suferă. Totuși, acceptarea acestei situații este cel mai bun lucru pe care îl poți face. Este mai rău să nu renunți la cineva căruia nu-i mai pasă de tine.

Această situație apare des în relațiile de cuplu, când unul dintre membri este dezamăgit sau pur și simplu suferă de lipsă de iubire. Frica de a fi singur sau de a ne simți fără acea persoană care a fost cu noi o mare parte din viață produce un sentiment atroce.

Semne ale distanței emoționale

Dacă te trezești cufundat într-o relație, poți crede că, dacă la un moment dat nu-ți mai pasă de acea persoană specială, știi asta. Nimic mai departe de realitate. Uneori, înstrăinarea nu se întâmplă fizic .

Cuplu fericit întins în iarbă

 

Din acest motiv, este important să ții cont de toate semnele pe care le vom aminti mai jos. Îți vor oferi indicii ale distanțării emoționale. În acest fel, vei ști ce se întâmplă și nu vei fi luat prin surprindere.

Printre cele mai frecvente semne avem:

  • Ai încetat de mult să mai fii o prioritate pentru acea persoană, poate pentru că interesele și scopurile ei nu mai coincid cu ale tale.
  • Începi să experimentezi sentimente de singurătate și abandon pentru că partenerului tău nu-i mai pasă de nevoile tale.
  • Ești singura persoană care dă totul pentru relație. Partenerul tău este dedicat doar primirii.
  • Partenerul tău nu ține cont de criteriile și ideile tale și începe să ia decizii pentru amândoi și doar în beneficiul lui.
  • Începe să te umilească, să te critice și să se distanțeze de tine fără niciun motiv aparent. Relația devine brusc un adevărat calvar.

Chiar dacă reziști, te simți vinovat. Simți atașament în ciuda durerii, așa cum sugerează acest studiu realizat de Universidad Católica del Norte.

Renunță la acea persoană din respect pentru tine

Când te trezești într-o astfel de situație, este dureros să renunți la partenerul tău, dar absolut necesar. 

Ce faci dacă nu-i pasă de tine

 

Nu e vina ta că nu-i mai pasă de tine și nici nu e vina ta că nu are curajul să-ți spună clar că din punct de vedere emoțional nu mai este legat de tine.

Adună tot curajul pe care îl ai și pleacă. Va fi una dintre cele mai bune decizii ale tale. Trebuie să te gândești mai întâi la tine și să ai grijă de stima ta de sine, așa cum se arată în acest studiu realizat de Universitatea din Costa Rica.

Aceasta nu va fi prima sau ultima dată când cineva important din viața ta pleacă. Este esențial să acceptați faptul că oamenii vin și pleacă.

Mai devreme sau mai târziu, pleacă. Dacă cuiva nu-i pasă de tine, nu insista mai mult decât este necesar. Nu te răni mai mult încercând să legi frânghiile unei relații pe care cealaltă persoană a distrus-o deja.

Este timpul să-ți aduni toată mândria și să pornești într-o nouă călătorie. Te vei bucura de drum și cu siguranță vei întâlni alți oameni minunați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barrett, L. F., Lane, R. D., Sechrest, L. & Schwartz, G. E. (2000). Sex differences in emotional awareness. Personality and Social Psychology Bulletin, 26, 1027-1035. doi:10.1177/01461672002611001
  • Guzmán-González, Mónica; Carrasco, Natalia; Figueroa, Paulina; Trabucco, Caterina, & Vilca, Daniela. (2016). Estilos de Apego y Dificultades de Regulación Emocional en Estudiantes UniversitariosAttachment Styles and Emotional Regulation Difficulties Among University Students. Psykhe (Santiago), 25(1), 1-13
  • Haeussler, Isabel y Milicic, Neva. (1995). Confiar en uno mismo. Programa de desarrollo de la autoestima. Santiago: Dolmen.
  • Kerr, S. L, Melley, A. M., Travea, L. & Pole, M. (2003). The relationship of emotional expression and experience to adult attachment style. Individual Differences Research, 1, 108-123.
  • Naranjo Pereira, María Luisa (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas en Educación”. vol. 7, núm. 3, septiembre-diciembre, p. 0.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.