Logo image
Logo image

Ce sunt furunculele? 7 sfaturi pentru a scăpa de ele

4 minute
Dacă ai adesea furuncule, ar trebui să fii mai atent la igiena personală și să mergi la dermatolog pentru a descoperi potențialele cauze ale apariției acestor abcese ale pielii.
Ce sunt furunculele? 7 sfaturi pentru a scăpa de ele
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Scris de Óscar Dorado
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pot fi foarte dureroase, inestetice și periculoase dacă nu sunt tratate cu grijă: ce sunt furunculele? Aceste abcese ce apar pe piele sunt foarte deranjante. Cu toții ne-am confruntat cu ele la un moment dat. Însă există modalități de a preveni apariția acestora. Îți prezentăm în cele ce urmează câteva sfaturi pentru a scăpa de furuncule.

Ce sunt furunculele?

Furunculele sunt abcese ale pielii cauzate de infectarea unui folicul pilos. Acesta reprezintă rădăcina firului de păr. Zona afectată se înroșește și se formează o bilă dureroasă umplută cu puroi și celule moarte.

Pe măsură ce cantitatea de puroi crește, corpul va încerca să găsească o modalitate de a-l drena. Treptat, în zona inflamată va apărea un cap alb sau gălbui, la fel ca în cazul coșurilor obișnuite.

Foliculii piloși au tendința de a se infecta, mai ales în zonele în care firele de păr stau umede și există frecare, precum axilele, fesele, coapsele, fața, gâtul sau zona inghinală.

Alte cauze ce pot duce la apariția infecțiilor cutanate sunt:

  • Mușcăturile de țânțari
  • Arsurile de frecare provocate de haine sau contactul piele pe piele
  • Tăieturile provocate de lama de ras
  • Zgârieturile

Îți recomandăm:

Remedii naturale pentru furuncule

De ce se formează furunculele?

Some figure

Cu toții suntem predispuși la apariția rănilor. O rană deschisă se poate infecta din cauza bacteriilor ce trăiesc pe suprafața pielii. Nu toate zgârieturile și rănile duc la apariția furunculelor, deoarece sistemul tău imunitar luptă contra bacteriilor înainte ca rana să se infecteze.

Furunculul nu afectează numai rădăcina firului de păr, ci și țesutul din jur.

Deși poți urma pașii pe care îi vom descrie în cele ce urmează pentru a preveni dezvoltarea furunculelor, există anumiți factori care te fac mai predispus la apariția acestora. De asemenea, poți dezvolta foliculită. Aceasta constă în apariția mai multor abcese în același timp.

Iată care sunt factorii care te predispun la apariția furunculelor:

  • Predispoziția genetică
  • Igiena precară
  • Diabetul
  • Insuficiența renală
  • Ciroza
  • Utilizarea drogurilor
  • HIV
  • Bolile cronice de piele
  • Obezitatea
  • Vârsta înaintată
  • Purtarea articolelor vestimentare strâmte

De ce furunculele apar frecvent?

Some figure

În general, apariția consecutivă sau multiplă a abceselor poate fi cauzată de factorii menționați mai sus, dar și de tratarea ineficientă a unei infecții în trecut.

Prin urmare, primul sfat pentru a scăpa de furuncule pe care ți-l oferim este să speli hainele, așternuturile și păturile care au fost în contact cu zona afectată cu săpun moale. Spălându-le cu acest tip de săpun, vei preveni reinfectarea pielii.

Dacă inflamația nu dispare în mod natural după 10 zile, dacă furunculele se înmulțesc sau dacă ai febră, mergi la medicul dermatolog. Acesta îți va drena furunculul și îți va prescrie un tratament potrivit.

Vezi și:

Urciorul: remedii naturale

7 sfaturi pentru a scăpa de furuncule

Este posibil să scapi definitiv de furuncule. Trebuie doar să adopți anumite obiceiuri care previn apariția acestora. Periodic, analizează-ți cu atenție pielea și observă orice schimbare care apare.

  1. Dacă ai deja un furuncul, folosește comprese calde, ceai de mușețel sau frunze de busuioc de trei ori pe zi pentru a reduce durerea și inflamația. Ai grijă să folosești o compresă curată și să o schimbi la fiecare aplicare.
  2. Cât timp ai un furuncul, spală-te zilnic cu un săpun antiseptic.
  3. De obicei, furunculele se sparg singure după câteva zile. Dacă se întâmplă acest lucru și în cazul tău, curăță zona cu un pansament steril, săpun și apă pentru a preveni infectarea altor zone ale pielii cu puroiul scurs.
  4. Păstrează zonele corpului care sunt acoperite cu mult păr curate și uscate pentru a preveni apariția infecțiilor.
  5. Evită să porți haine prea strâmte sau care produc frecare în zonele sensibile ale corpului. În acest mod vei preveni apariția rănilor care se pot transforma în furuncule.
  6. Nu sparge furunculele cu unghiile. Acest lucru poate agrava infecția existentă. Lasă furunculul să se dreneze pe cont propriu. Dacă acest lucru nu se întâmplă, mergi la medicul specialist.
  7. Dacă ești predispus la apariția acestei infecții cutanate, în ciuda faptului că respecți toți pașii de mai sus, te sfătuim să-ți faci un control medical general pentru a descoperi care sunt factorii care afectează sănătatea pielii tale.

Igiena optimă și îngrijirea pielii sunt factori determinanți pentru a scăpa rapid de furuncule și a preveni reapariția lor în viitor. Prevenind apariția acestor infecții, protejezi sănătatea sângelui și a tuturor organelor tale.

Acum că ai aflat ce sunt furunculele, te vei proteja în mod eficient și îți ușura viața!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


1. Angós R. Gastritis. Med. 2016;
2. Rugge M, Pennelli G, Pilozzi E, Fassan M, Ingravallo G, Russo VM, et al. Gastritis: The histology report. Dig Liver Dis. 2011;
3. Sipponen P, Maaroos HI. Chronic gastritis. Scand J Gastroenterol. 2015;
4. Soriano Izquierdo A, Sans Cuffí M, Elizalde Frez JI, Bessa Caserras X. Gastritis y gastropatías. Med – Programa Form Médica Contin Acreditado. 2000;
5. Lane EP, Miller S, Lobetti R, Caldwell P, Bertschinger HJ, Burroughs R, et al. Effect of diet on the incidence of and mortality owing to gastritis and renal disease in captive cheetahs (Acinonyx jubatus) in South Africa. Zoo Biol. 2012;
6. Lobetti R, Picard J, Kriek N, Rogers P. Prevalence of helicobacteriosis and gastritis in semicaptive cheetahs (Acinonyx jubatus). J Zoo Wildl Med. 1999;
7. Valdivia M. Gastritis y gastropatías. Rev Gastroenterol Perú. 2011;
8. Fox JG, Correa P, Taylor NS, Lee A, Otto G, Murphy JC, et al. Helicobacter mustelae-associated gastritis in ferrets. An animal model of Helicobacter pylori gastritis in humans. Gastroenterology. 1990;
9. Fox JG, Otto G, Taylor NS, Rosenblad W, Murphy JC. Helicobacter mustelae-induced gastritis and elevated gastric pH in the ferret (Mustela putorius furo). Infect Immun. 1991;


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.