Ce sunt sechelele după pneumonie?
Scris și verificat de asistenta Maria Marin Garcia
Pneumonia este infecția care produce cel mai mare număr de internări în spital. De fapt, 10% dintre pacienți ajung în Unitatea de Terapie Intensivă (ATI). În plus, sechelele după pneumonie sunt multiple și pot varia la adulți și copii.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această boală provoacă moartea a aproximativ 1,6 milioane de oameni în fiecare an. Ce anume o provoacă? Ce sechele poate lăsa la unii pacienți? Îți vom spune totul despre pneumonie mai jos.
Ce este pneumonia?
Pneumonia este o boală pulmonară infecțioasă foarte frecventă. Constă în inflamația țesutului pulmonar, însoțită de o creștere și condensare a secrețiilor în spațiile alveolare. Acestea sunt sacii pulmonari în care are loc schimbul de gaze: oxigen și CO2.
Acest lucru provoacă o schimbare a funcțiilor pulmonare, ceea ce poate pune sănătatea în pericol. Deși majoritatea cazurilor se rezolvă fără complicații, unii pacienți rămân cu sechele după pneumonie, care le afectează calitatea vieții.
Vezi și:
Prognostic pentru pneumonie
Pentru a înțelege mai bine problema, prognosticul bolii se măsoară ca rezultat scontat, șanse de recuperare și posibile sechele. Prognosticul pneumoniei depinde de diferite condiții sau factori, cum ar fi:
- Vârstă. Cu cât ești mai în vârstă, cu atât prognosticul este mai slab din cauza scăderii apărării corpului.
- Starea de sănătate a persoanei. A avea boli cronice agravează prognosticul. De exemplu, acestea includ diabetul, BPOC, imunosupresia (apărare scăzută), insuficiența cardiacă sau renală, cancerul, accidentele traumatice recente și așa mai departe.
- Obiceiuri toxice. Fumatul sau alcoolismul cresc riscul de complicații.
- Debut sever al bolii. Cu cât pneumonia este mai agresivă, cu atât prognosticul este mai rău.
- Etapa de diagnostic. Cu cât pneumonia este diagnosticată mai devreme, cu atât este mai probabil ca pacientul să se recupereze complet.
- Tratament inadecvat sau tardiv. Netratarea la timp a pneumoniei sau tratarea acesteia cu medicamente care nu funcționează crește riscul de complicații.
- Cauza pneumoniei. Dacă bacteriile sau virusul care cauzează pneumonia nu sunt cele mai frecvente, fără un tratament specific, prognosticul se agravează.
Ce sunt sechelele după pneumonie?
În general, unul dintre cei mai importanți factori pentru reducerea complicațiilor și a sechelelor după pneumonie este diagnosticul precoce al bolii. Dacă nu există progres în prima săptămână de tratament, nu trebuie să fie excluse complicațiile sau sechelele.
Pentru oamenii de știință, complicațiile și sechelele nu sunt aceleași. În cazul sechelelor, este vorba de o deteriorare permanentă sau prelungită ca o consecință a bolii. De fapt, poate afecta viața pentru totdeauna.
O complicație este o problemă gravă care apare în timpul bolii. Dacă se întâmplă în timpul evoluției pneumoniei, crește riscul de a suferi sechele.
Sechelele după pneumonie la adulți
Printre sechelele după pneumonie, se numără următoarele:
- Revărsat pleural (fistulă bronhopleurală). Lichidul pulmonar se acumulează în straturile care înconjoară plămânii (pleura). Acest lucru nu le permite plămânilor să se ventileze corect, ceea ce cauzează insuficiență respiratorie.
- Abces pulmonar. Colectare de puroi în spațiile pulmonare.
- Bronșiectazie. Dilatarea bronhiilor, ceea ce modifică funcția pulmonară normală.
- Septicemie. Infecția se poate răspândi în sânge și în alte regiuni prin contactul cu vasele de sânge rupte (din cauza tusei).
- Tulburări cardiovasculare. Crește riscul de boli de inimă. Pneumonia face ca inima să lucreze mai mult, încercând să ajute plămânul să elimine fluidele și să transporte gaze prin sânge.
- Agravarea bolilor anterioare. Poate influența diabetul, bolile renale și cardiace, bolile autoimune, etc. Va afecta în special bolile respiratorii, cum ar fi BPOC.
Sechelele după pneumonie la copii
De regulă, pneumonia la copii este cauzată de viruși care nu provoacă sechele. Acestea pot fi:
- Bronșiectazie. Acest lucru este la fel ca la adulți.
- Bronșiolită obliterativă. Aceasta este o îngustare a sacilor pulmonari.
- Hiper-receptivitate bronșică. Acestea sunt spasme pulmonare (bronhospasme) ce apar la expunerea la elemente precum alimentele sau mediul înconjurător. Pot fi elemente precum praful, polenul și multe altele. Problema este foarte asemănătoare cu astmul.
- Hiper-secreție bronșică. Plămânii produc mult mucus. Apoi, devin mai sensibili la substanțele din mediu.
Vezi și:
Urmările pneumoniei: ce să reții
Atât la adulți, cât și la copii, cea mai mare complicație este decesul. Prin urmare, tratamentul precoce al pneumoniei este cel mai important lucru. În plus, dacă crezi că ai această boală respiratorie, cel mai bine este să mergi la medic pentru a te testa și pentru a reduce șansele de complicații și sechele.
În cele din urmă, prevenirea este foarte importantă. Fă vaccinul pneumococic, adoptă o dietă echilibrată și creează-ți obiceiuri bune de sănătate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Instituto Nacional de Estadística. INE. Principales causas de defunciones en España. 2015. www.ine.es febrero de 2019
- Organización Mundial de la Salud. Neumonía 2020 May 2
- Mandell LA, Wunderink RG, Anzueto A, et al. Infectious Disease Society of American/ American Thoracic Society consensus guidelines for the management of community acquired pneumonia in adults. Clin Infect Dis. 2007; 44:S27-72
- Neill AM, Martin IR, Weir R, Anderson R, Chereshsky A, Epton MJ, Jackson R, Schousboe M, Frampton C, Hutton S, Chambers ST, Town GI.Community acquired pneumonia: aetiology and usefulness of severity criteria on admission. Thorax. 1996; 51: 1010-16
- González-Romo F, Picazo JJ, García Rojas A. Consenso sobre la vacunación anti-neumocócica en el adulto por riesgo de edad y patología de base. Actualización 2017 Rev Esp Quimioter. 2017; 30(2):142-168.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.