Ce sunt și care sunt beneficiile acidofililor?
 

Ce sunt și care sunt beneficiile acidofililor?

Acidophilus sunt bacterii bune care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea. Descoperiți beneficiile includerii lor în dietă!
Ce sunt și care sunt beneficiile acidofililor?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Acidophilus este un grup de bacterii, o parte naturală a intestinelor, gurii și vaginului. Aceste bacterii aparțin familiei bacteriilor lactice, care sunt utilizate în producerea alimentelor fermentate și care au aplicație clinică. De asemenea, fac parte din celebrele probiotice. Care sunt beneficiile acidofililor?

Acidofilii ajută la menținerea microbiotei intestinale în stare optimă. În plus, sunt atât de versatili încât sunt folosiți pentru a trata inflamația vaginală, depresia și alte tulburări.

Îi găsim ca bacterii liofilizate sub formă de capsule, tablete, pulberi și chiar supozitoare vaginale. Fac parte și din multe alimente fermentate, atât de origine animală, cât și vegetală.

În acest articol, vom aborda beneficiile lor și vom discuta despre alimentele care conțin acidofili. Așa că rămâneți cu noi pentru a vă arăta cum o bacterie atât de mică poate îmbunătăți sănătatea!

Ce sunt acidofilii?

Acidophilus este un grup de bacterii cunoscute în știință ca Lactobacillus acidophilus. Aceste bacterii fac parte din flora normală a vaginului, a gurii și a microflorei intestinale. Sunt clasificate ca bacterii lactice, fermentează și nu produc toxine.

Ele aparțin clasei probioticelor pentru că sunt benefice pentru sănătate. După cum a menționat revista BMJ, consumul de probiotice poate îmbunătăți digestia. De asemenea, protejează împotriva germenilor dăunători, creând un mediu acid nefavorabil agenților patogeni.

Aceste bacterii fermentează carbohidrații (cum ar fi lactoza). Alături de alte bacterii, sunt folosite în produse farmaceutice.

Beneficiile acidofililor pentru sănătate

Acidofilii pot îmbunătăți totul, de la o infecție fungică la o problemă de sănătate mintală, cum ar fi depresia. Să vedem care sunt principalele lor beneficii!

Ameliorează simptomele intoleranței la lactoză

Jurnalul Spaniol de Boli Digestive estimează că 80% din populația lumii suferă de intoleranță la lactoză. Multe dintre simptomele sale amintesc de colonul iritabil. Acestea includ gaze, balonare, dureri abdominale și diaree.

Suplimentele cu Acidophilus sunt capabile să amelioreze simptomele intoleranței, ajutând la descompunerea lactozei din alimente.

Într-un studiu publicat de Nutrition Journal, un grup de persoane cu intoleranță la lactoză a luat suplimente de Acidophilus pentru a combate simptomele. Rezultatele au arătat o reducere a crampelor abdominale, a vărsăturilor și a diareii.

Bărbat cu intoleranță la lactoză

Combat infecțiile fungice și bacteriene

Candidoza este o infecție cauzată de înmulțirea excesivă a unei ciuperci care se găsește în mod natural în organism. Cea mai frecventă formă clinică este infecția vaginală, care provoacă arsuri, mâncărimi, inflamații și secreții.

Lactobacillus acidophilus face parte din flora normală a vaginului și produce acid lactic pentru a-l menține ușor acid. Dacă vaginul își pierde aciditatea, bacteriile dăunătoare se pot înmulți.

Studiul Webb Lauren arată că acidofilii pot ajuta la tratarea și prevenirea vaginozei bacteriene. Acest lucru se întâmplă deoarece cresc cantitatea de lactobacili din vagin, ajutând la restabilirea echilibrului natural.

În cazul curelor lungi de antibiotice, pot apărea infecții fungice. Din acest motiv, lactobacilii trebuie administrați alături de antibiotice, pentru a păstra echilibrul florei vaginale.

Beneficiile acidofililor: pot lupta cu depresia

S-a descoperit că bacteriile intestinale influențează substanțele chimice eliberate de creier. Din acest motiv, a fost stabilită o legătură între sănătatea intestinală și depresie.

O analiză pe acest subiect a concluzionat că aportul de probiotice este asociat cu o reducere semnificativă a depresiei. În plus, precizează că acidofilii pot reduce simptomele acestei boli.

Ameliorează boala inflamatorie intestinală (IBD)

Boala inflamatorie intestinală cuprinde tulburări intestinale cronice de cauză necunoscută. Include colita ulceroasă și boala Crohn. Ambele provoacă diaree, crampe și scădere în greutate.

O meta-analiză a studiilor existente a constatat că administrarea de probiotice produce un beneficiu suplimentar prin creșterea perioadelor fără simptome la pacienții cu colită ulceroasă idiopatică.

Calmează sindromul de colon iritabil (IBS)

În prezent, cauza IBS nu este bine înțeleasă. Aceasta este o tulburare digestivă care provoacă diaree, balonare, constipație și alte simptome.

Cercetările sugerează că lipsa echilibrului între microorganismele care fac parte din microbiota intestinală ar putea fi un declanșator.

Un studiu de gastroenterologie a arătat că acidofilii și alte probiotice îmbunătățesc simptomele IBS. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege rolul jucat de microbiota intestinală în această patologie.

Acţionează asupra sistemului imunitar

Această analiză arată că probioticele pot preveni sau atenua anumite boli ale tractului gastrointestinal. Ele pot echilibra funcțiile microflorei și pot modula răspunsul imunitar.

Prin urmare, se sugerează ca acestea să fie utilizate ca tratament alternativ în prevenirea diareii și bolilor imunodependente, cum ar fi alergiile, inflamația intestinală și infecțiile virale.

Ameliorează simptomele sindromului de oboseală cronică (CFS)

Sindromul de oboseală cronică este o tulburare care provoacă o varietate de simptome, inclusiv oboseală, letargie, dureri musculare sau articulare, stare de rău, tulburări de somn și dificultăți de concentrare.

Unii profesioniști din domeniul sănătății susțin că oboseala cronică are de-a face cu absența sănătății intestinale. În testele pe șobolani de laborator cu CFS, administrarea de acidofili a dus la dispariția simptomelor. Cu toate acestea, sunt necesare studii pe subiecți umani.

Pot controla infecțiile pulmonare și eczemele

Acidofilii pot reduce numărul și severitatea infecțiilor respiratorii la copii. Ca suplimente, reușesc să controleze dermatita atopică în sarcină, la mamele care alăptează și la bebeluși.

Bărbat care ar trebui să profite de beneficiile acidofililor

Surse de acidofili și mod de utilizare

Acidofilii se găsesc atât în alimente, cât și în suplimente. Printre alimentele care furnizează acești lactobacili se numără următoarele:

 • Iaurt
 • Chefir
 • Tempeh
 • Miso
 • Varză murată
 • Kombucha
 • Caș

Ca suplimente, există diferite prezentări: tablete, capsule, pudre și ovule pentru infecții vaginale. Forma de utilizare va depinde de ceea ce recomandă medicul. Se găsesc în lapte fermentat și iaurturi cu probiotice.

Se recomandă să verificați eticheta alimentelor fermentate pentru a vă asigura că acidofilii fac parte din tulpinile adăugate pentru fermentare. La suplimente, alegeți mărci de încredere și urmați instrucțiunile de pe ambalaj.

Efecte secundare

Acidopfilii și alte probiotice sunt sigure, aproape fără efecte secundare. Cu toate acestea, unele persoane care le folosesc au raportat gaze, balonare și alte tulburări digestive.

Spre deosebire de medicamente, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu este la fel de riguroasă în reglementarea probioticelor. Sunt recomandate mărcile care mențin microorganismul în viață.

Anumite afecțiuni, cum ar fi intervențiile chirurgicale recente sau imunosupresia, necesită o monitorizare atentă în timpul tratamentului cu probiotice, deoarece aportul acestora poate duce la complicații.

Profitați de beneficiile acidofililor

Acidofilii sunt bacterii benefice pentru sănătate care pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Mențin o bună funcție intestinală și digestivă.

În plus, pot fi folosiți pentru tratamentul diferitelor boli. Îi puteți găsi în alimente și în suplimente. Alegeți cea mai bună formă de consum după consultarea medicului. Profitați acum de beneficiile acidofililor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Anjum, Nazia & Maqsood, Shabana & Masud, Tariq & Ahmad, Asif & Sohail, Asma & Ahmad, Abdul. (2014). Lactobacillus acidophilus : Characterization of the Species and Application in Food Production. Critical reviews in food science and nutrition. 54. 1241-51. 10.1080/10408398.2011.621169.
 • M Valdes,  Jens Walter,  Eran Segal,  Tim D Spector. Role of the gut microbiota in nutrition and health. BMJ 2018; 361:k2179, oi: https://doi.org/10.1136/bmj.k2179
 • Michael N. Pakdaman , Jay K. Udani , Jhanna Pamela Molina  y Michael Shahani. he effects of the DDS-1 strain of lactobacillus on symptomatic relief for lactose intolerance – a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover clinical trial. Nutr J. 2016; 15: 56. Published online 2016 May 20. doi: 10.1186/s12937-016-0172-y PMCID: PMC4875742 PMID: 27207411
 • Departamento de Salud y Servicios Humanos de EE. UU. OASH. Candidiasis vaginal. Disponible en: https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/vaginal-yeast-infections
 • Webb, Lauren. Probiotics for preventing recurrent bacterial vaginosis.  JAAPA: February 2021 – Volume 34 – Issue 2 – p 19-22. doi: 10.1097/01.JAA.0000731484.81301.58
 • Huang R, Wang K, Hu J. Effect of Probiotics on Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2016; 8(8):483. https://doi.org/10.3390/nu8080483
 • Añez Marianela, Fuenmayor Mildred, Romero Gisela. Enfermedad Inflamatoria Intestinal: Rectocolitis Úlcerosa Idiopática y Enfermedad de Crohn. Gen  [Internet]. 2012  Sep [citado  2022  Mayo  20] ;  66( 3 ): 197-206. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0016-35032012000300013&lng=es.
 • Jun Shen, MD, PhD, Zhi-Xiang Zuo, PhD, Ai-Ping Mao, PhD, Effect of Probiotics on Inducing Remission and Maintaining Therapy in Ulcerative Colitis, Crohn’s Disease, and Pouchitis: Meta-analysis of Randomized Controlled Trials, Inflammatory Bowel Diseases, Volume 20, Issue 1, 1 January 2014, Pages 21–35, https://doi.org/10.1097/01.MIB.0000437495.30052.be
 • George Aragon , Deborah B. Graham ,Marie Borum , EdD,  y David B. Doman . Probiotic Therapy for Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2010 Jan; 6(1): 39–44.  PMCID: PMC2886445, PMID: 20567539
 • LuisP.Núñez Medin. PROBIOTICOS y SISTEMA INMUNITARlO INTESTINAL (1). Tema de revisión. Volumen 8 -Número 4 OCTUBRE -DICIEMBRE 2005. Disponible en: http://repebis.upch.edu.pe/articulos/ead/v8n4/a8.pdf
 • K. Singh,K. Chopra,A. Kuhad,I. P. Kaur. Role of Lactobacillus acidophilusloaded floating beads in chronic fatigue syndrome: behavioral and biochemical evidences. Neurogastroenterology & Motility. Volume24, Issue4, April 2012, Pages 366-e170
 • Mayoclinic. Acidófilos. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/drugs-supplements-acidophilus/art-20361967
 • National Center for Complementary and Integrative Health. NIH. Probiotics: What you need to know. Disponible en: https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know#hed4

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.