Cum influențează dieta microbiota intestinală? - Doza de Sănătate
 

Cum influențează dieta microbiota intestinală?

Alimentele au o influență semnificativă asupra microbiotei intestinale. Obiceiurile alimentare schimbă compoziția microorganismelor pe care le avem în intestine.
Cum influențează dieta microbiota intestinală?
Marta Guzmán

Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán.

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Ceea ce mâncăm influențează foarte mult structura și compoziția bacteriilor din intestine. Prima dovadă a acestui fapt a fost obținută prin compararea probelor de microbiotă fecală de la diferite specii de mamifere. Cum influențează dieta microbiota intestinală?

Trebuie luat în considerare faptul că anumite alimente sunt capabile să influențeze sănătatea intestinală. Vreți să știți cum influențează alimentele microbiota și ce dietă ar trebui să urmați? Veți descoperi totul mai jos!

Compoziția microbiotei

Microbiota intestinală este colecția de microbi care locuiesc în tractul gastro-intestinal. Este alcătuită din peste 1.000 de specii diferite care contribuie cu 3,3 milioane de gene microbiene unice la tractul gastro-intestinal al oamenilor. Acest ecosistem complex include bacterii, viruși, ciuperci și paraziți care trăiesc în relație simbiotică cu gazda lor.

Există și alți microbi care au caracteristici potențial patogene. Au fost studiate diferite mecanisme implicate în menținerea sau modificarea acestui ecosistem. Acestea sunt:

  • Genetica
  • Contactul direct cu flora vaginală a mamei în timpul nașterii
  • Alăptarea
  • Utilizarea excesivă a antibioticelor
  • Dieta

De exemplu, bebelușii născuți vaginal dobândesc flora vaginală a mamei, care include Bacteroides, Bifidobacterium, Lactobacillus și Eschericihia coli. Pe de altă parte, cei născuți prin cezariană au niveluri crescute de bacterii ale pielii, cum ar fi Staphylococcus spp.

Ce înseamnă pentru sănătate?

Dincolo de perioada postnatală, microbiota este necesară pentru a induce mecanisme de reglare și a menține imunitatea puternică. Deci, un ecosistem adecvat permite generarea de răspunsuri optime împotriva agenților patogeni. O perturbare a echilibrului ecologic, cunoscută sub numele de disbioză intestinală, va crește inflamația și susceptibilitatea la infecții, potrivit unei cercetări publicate în revista Nature Reviews.

Acest lucru ar putea duce la boli precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, bolile neurodegenerative sau cancer. De aceea este atât de important să avem grijă de microbiota noastră.

Medicamente probiotice

Cum influențează dieta microbiota intestinală?

Mâncarea este unul dintre cei mai importanți factori pentru microbiota noastră. Diferite diete sunt studiate în raport cu microbiota intestinală.

  • O dietă bogată în fibre, fructe și legume influențează în mod benefic compoziția microbiotei.
  • Includerea proteinelor și a grăsimilor animale în dietă, alături de absența fibrelor alimentare mărește prezența microorganismelor tolerante la sărurile biliare.

Microbiota copiilor africani include mai multe bacterii din genul Prevotella, mai puține specii Bacteroides, o diversitate mai mare și o producție mai ridicată de acizi grași cu lanț scurt comparativ cu microbiota copiilor europeni.

Această diferență se datorează, potrivit experților, dietei. Dieta agricolă a copiilor africani este bogată în cereale integrale, fibre și proteine ​​vegetale, ceea ce avantajează microbiota în comparație cu dieta copiilor occidentali. Aceștia din urmă au diete bogate în proteine, grăsimi animale, zaharuri și cereale rafinate și sărace în fibre.

Dieta mediteraneană

Alimente benefice pentru microbiotă

Cea mai studiată dietă este probabil dieta mediteraneană. Această dietă, datorită conținutului său de acizi grași polinesaturați și mononesaturați, fibre și antioxidanți, are beneficii importante în prevenirea apariției bolilor cardiovasculare. Știm că aceasta participă la menținerea unui ecosistem microbian sănătos.

La pacienții cu sindrom metabolic, s-a comparat dieta mediteraneană cu o dietă săracă în grăsimi și bogată în carbohidrați. Consumul pe termen lung al unei diete mediteraneene ajută la recuperarea bacteriilor benefice. În plus, dieta mediteraneană îmbunătățește sensibilitatea la insulină la persoanele cu obezitate.

Unul dintre cei mai benefici parametri ai dietei mediteraneene este conținutul ridicat de polifenoli. Deși aceste molecule nu sunt absorbite la nivel intestinal, atunci când ajung în colon, sunt metabolizate de microbiota intestinală, ceea ce dă naștere la diferiți acizi fenolici.

Ce dietă ar trebui să adoptăm?

După toate aceste informații, putem evidenția următoarele:

  • Dieta trebuie să fie bogată în polifenoli și fibre din legume, fructe și leguminoase.
  • Reducerea consumului de produse de origine animală (pește, carne, ouă, lactate) este esențială.
  • Este necesară eliminarea alimentelor rafinate și produselor industriale.

Urmând acest tip de dietă, organismul poate menține diversitatea microbiană și evita anumite boli. Va exista o stare mai bună de sănătate derivată din funcționarea corectă a sistemului digestiv.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Levy M., Kolodziejczyk AA., Thaiss CA., Elinav E., Dysbiosis and the immune system. Nat Rev Immunol, 2017. 17 (4): 219-232.
  • Bibbó S., Ianiro G., Giorgio V., Scaldaferri F., et al., The role of diet on gut microbiota composition. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 2016. 20 (22): 4742-4749.
  • Haro C., García Carpintero S., Alcala Diaz JF., Gomez Delgado F., et al., The gut microbial community in metabolic syndrome patients is modified by diet. J Nutr Biochem, 2016. 27: 27-31.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.