Alimente pentru sindromul de intestin iritabil - Doza de Sănătate
 

Alimente pentru sindromul de intestin iritabil

Există unele alimente care, datorită compoziției lor, par să aibă efecte pozitive asupra simptomelor sindromului de intestin iritabil. Descoperă în acest articol alimentele care sunt recomandate pentru sindromul de intestin iritabil!
Alimente pentru sindromul de intestin iritabil
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Știai că anumite alimente sunt recomandate pentru sindromul de intestin iritabil?

Așa este: consumul anumitor alimente poate fi pozitiv pentru pacienții cu această afecțiune.

Sindromul de intestin iritabil este un sindrom inflamator al intestinului care poate provoca mai multe probleme. Mai exact, provoacă dureri abdominale, diaree și greață. În plus, poate duce la intoleranță la anumite alimente. Cu toate acestea, este o patologie în care alimentele au o mare influență. Deci, prin dietă, îi putem atenua semnificativ simptomele și stopa evoluția.

Din acest motiv, îți vom prezenta o serie de alimente al căror consum poate servi drept ajutor în tratamentul acestei boli. Cu toate acestea, nu trebuie să uiți să urmezi întotdeauna instrucțiunile medicului specialist.

Alimente recomandate pentru sindromul de intestin iritabil: care sunt opțiunile?

După cum se menționează într-un articol publicat în Gastroenterology & Hepatology, alimentele pot exacerba sau ameliora simptomele sindromului de intestin iritabil. Prin urmare, intervențiile dietetice sunt considerate o parte importantă a tratamentului acestei boli.

Deci, care sunt alimentele recomandate?

Probiotice pentru ameliorarea sindromului intestinului iritabil

Literatura științifică oferă dovezi ale eficacității probioticelor în tratamentul acestui sindrom. Acestea sunt, după cum probabil știi deja, bacterii care colonizează tractul intestinal, generând mai multe beneficii pentru sănătate.

În fiecare zi, descoperim din ce în ce mai multe beneficii ale acestor microorganisme în tratamentul și prevenirea bolilor. Ele sunt utilizate în mod tradițional pentru a ameliora simptomele diareii rezultate în urma utilizării antibioticelor.

Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit recent că ajută și la reducerea semnificativă a durerii și simptomelor sindromului de intestin iritabil. Probioticele pot fi găsite în lapte fermentat, iaurt și chefir.

Una dintre caracteristicile principale ale acestei boli este necesitatea individualizării. Prin urmare, în rândul pacienților, putem găsi mulți indivizi care resping consumul de produse lactate și alimente care conțin lactoză. În acest caz, se recomandă utilizarea de suplimente alimentare.

Cele mai bune alimente pentru sindromul de intestin iritabil
Probioticele conțin culturi vii de bacterii care ajută la reglarea microbiotei intestinale. Prin urmare, ele servesc drept adjuvanți împotriva sindromului intestinului iritabil.

Fibrele pot ameliora simptomele sindromului intestinului iritabil

Experții au asociat fibrele alimentare cu dezvoltarea selectivă a microflorei bacteriene. Un articol publicat în revista Alimentary Pharmacology & Therapeutics sugerează că aportul acestei substanțe reduce simptomele bolii.

Din acest motiv, se recomandă consumul de alimente bogate în pectine, precum merele și perele. În plus, reacția organismului la includerea ovăzului în dietă poate fi și ea evaluată. Aportul de beta-glucani din această cereală contribuie semnificativ la îmbunătățirea compoziției microbiotei.

Influența consumului de gluten în acest tip de sindrom este studiată, dar nu au fost găsite deocamdată dovezi clare. Cu toate acestea, experții descurajează consumul de cereale integrale pentru a nu produce dezechilibre în tranzitul intestinal.

Hidratarea este esențială

Este important să te hidratezi dacă suferi de sindromul de intestin iritabil. Episoadele de diaree, frecvente în acest tip de patologie, pot provoca nereguli în echilibrul apei. Deshidratarea poate fi fatală, în special la vârstnici.

Din acest motiv, recomandăm consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi. Este important să se limiteze consumul de fructoză, a cărei digestie este grea și uneori inconfortabilă. Având în vedere acest lucru, ar trebui să eviți și băuturile răcoritoare.

Alcoolul este, de asemenea, un element pe care ar trebui să-l eviți dacă suferi de sindromul de intestin iritabil. Această substanță, în afară de faptul că este toxică, produce modificări în echilibrul electrolitic și duce la deshidratare. În plus, experții avertizează asupra consumului de cafea, ceai și alimente picante sau iritante care împiedică digestia.

Femeie care bea apă
Din cauza episoadelor de diaree, există riscul de deshidratare. Prin urmare, este important să ai un aport optim de apă.

Alimente recomandate pentru sindromul de intestin iritabil: concluzie

Sindromul de intestin iritabil este o boală inflamatorie specifică. Din acest motiv, alimentele care sunt bune pentru un pacient pot fi rele pentru altul. Este necesar să-ți testezi toleranța față de diferite produse înainte de a le include în mod sistematic în dietă.

Cu toate acestea, unele strategii dietetice pot îmbunătăți semnificativ simptomatologia bolii. Cele mai multe dintre ele constau în modularea pozitivă a dezvoltării bacteriene.

Poți face acest lucru crescând consumul de produse lactate fermentate și fibre solubile. Ingerarea pectinei din mere și pere produce fermentație la nivel intestinal, care declanșează înmulțirea selectivă a anumitor bacterii intestinale.

Efectele unei diete fără gluten în tratamentul sindromului de intestin iritabil fac obiectul studiilor actuale. În plus, specialiștii încep să pună în aplicare terapii inovatoare, cum ar fi transplantul de scaun, cu rezultate promițătoare pe termen mediu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Didari T., Mozaffari S., Nikfar S., Abdollahi M., Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: updated systematic review with meta analysis. World J Gastroenterol, 2015. 21 (10): 3072-84.
  • Rao SS., Yu S., Fedewa A., Systematic review: dietary fiber and FODMAP restricted diet in the management of constipation and irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 41 (12): 1256-70.
  • Werlang ME, Palmer WC, Lacy BE. Irritable Bowel Syndrome and Dietary Interventions. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2019;15(1):16–26.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.