6 tipuri de boli de inimă și simptomele lor - Doza de Sănătate
 

6 tipuri de boli de inimă și simptomele lor

Bolile de inimă constituie afecțiuni foarte grave care pun viața în pericol. În acest articol, îți vom prezenta șase dintre cele mai frecvente tipuri de boli de inimă și principalele simptome ale acestora, astfel încât să le poți identifica în timp util.
6 tipuri de boli de inimă și simptomele lor

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2021

Numeroase tipuri de boli de inimă afectează acest organ sau vasele de sânge. Sunt foarte frecvente și sunt principala cauză de deces în mai multe țări din lume.

Din păcate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 30% dintre decesele înregistrate în 2017 au apărut din cauza tulburărilor cardiovasculare. Nu este surprinzător faptul că orice boală care modifică funcționarea inimii provoacă îngrijorare. Din acest motiv, în acest articol, vom discuta despre cele mai frecvente tipuri de boli de inimă și principalele simptome ale acestora.

6 tipuri de boli de inimă și simptomele lor

1. Hipertensiune

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de boli de inimă este tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea. În condiții normale, sângele exercită o presiune specifică asupra pereților vaselor de sânge, numită tensiune arterială.

În multe situații, această presiune poate fi atât de mare, încât poate afecta organele corpului. Problema poate apărea din cauza creșterii volumului de sânge sau din cauza scăderii diametrului arterelor.

Conform datelor Societății Europene de Cardiologie, o persoană cu tensiune arterială sistolică mai mare de 140 mmHg sau tensiune arterială diastolică mai mare de 90 mmHg suferă de hipertensiune. Din fericire, această afecțiune este ușor de diagnosticat și tratamentul este destul de accesibil.

Simptome

Această afecțiune nu provoacă simptome specifice. Mulți oameni pot suferi de hipertensiune fără să știe. Cu toate acestea, unii pacienți au diferite simptome atunci când tensiunea arterială crește. Acestea includ dureri de cap, amețeli, dificultăți de respirație și sângerări nazale.

Toate aceste simptome sunt nespecifice, motiv pentru care medicii le atribuie rareori hipertensiunii arteriale.

Bărbat care are o durere în piept
Durerea toracică este un simptom al mai multor afecțiuni cardiace.

2. Boli coronariene (CHD)

Boala coronariană afectează arterele responsabile de aprovizionarea inimii cu sânge. Lumenul vaselor de sânge este redus din diverse motive, ceea ce duce la un aport insuficient de oxigen și sânge către inimă.

Placa ateromatoasă este una dintre principalele cauze ale scăderii diametrului arterial. Aceasta este alcătuită din formațiuni lipidice care se acumulează pe pereții arterelor, care se pot rupe și pot bloca complet un vas de sânge.

Una dintre cele mai frecvente complicații ale acestei boli este infarctul miocardic, cunoscut și sub numele de atac de cord. Apare atunci când artera este complet blocată, ceea ce înseamnă că există un aport inadecvat de sânge. Drept urmare, celulele nu au suficient oxigen și mor în câteva minute.

Simptome

Principalul simptom al bolilor coronariene este angina pectorală sau durerea toracică. În majoritatea cazurilor, apare după o activitate fizică intensă în centrul pieptului, are o natură constrictivă și, de obicei, dispare după câteva minute de odihnă.

În plus față de durerea toracică, unii pacienți pot manifesta aceste simptome:

  • Oboseală
  • Respirație precipitată
  • Slăbiciune în tot corpul
  • Durere de cap
  • Ameţeală

3. Insuficiență cardiacă

Unul dintre cele mai grave tipuri de boli de inimă este insuficiența cardiacă. Aceasta este un sindrom clinic în care inima nu pompează eficient sângele, ducând la un debit cardiac scăzut sau insuficient.

În general, atunci când există insuficiență cardiacă, mușchiul ventricular este foarte slăbit. Prin urmare, nu se contractă corect. Multe modificări structurale sau funcționale pot provoca această boală. De fapt, este etapa finală a anumitor afecțiuni cardiace.

Această boală poate afecta un singur ventricul sau întreaga inimă. Din păcate, odată ce o persoană ajunge în acest punct, nu mai există cale de întoarcere. Cu toate acestea, își poate îmbunătăți situația luând medicamente și modificându-și stilul de viață.

Simptome

Simptomele insuficienței cardiace variază în funcție de camerele cardiace afectate. În acest sens, când este afectat ventriculul drept al inimii, pacientul va suferi de simptome respiratorii. Iată câteva dintre ele:

  • Respirație precipitată
  • Incapacitatea de a respira în timp ce stai culcat
  • Tuse cu spută roz
  • Dispnee nocturnă paroxistică (PND)

Dacă este afectat ventriculul stâng al inimii, pacientul va suferi simptome sistemice, precum următoarele:

  • Umflarea membrelor inferioare
  • Oboseală
  • Angorjare jugulară
  • Ascită

4. Boli cardiace congenitale

Una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor cardiace la copii este boala congenitală a inimii. Aceasta presupune defecte structurale din naștere care își au originea în sarcină, atunci când inima bebelușului se formează. Vorbim despre un set de defecte, nu despre unul singur.

Din păcate, este imposibil să se stabilească o cauză specifică a acestei patologii, deoarece multe situații pot afecta formarea inimii. Datorită progreselor științifice, copiii cu boli cardiace congenitale au șanse mai mari de supraviețuire. De fapt, aproape toți ajung la maturitate.

Simptome

Simptomele bolii cardiace congenitale apar în primele zile după naștere. Unele dintre ele sunt respirația rapidă, buzele violete, dificultățile de hrănire și problemele de creștere.

Persoanele care s-au născut cu o malformație congenitală și ajung la maturitate suferă de aritmii, dificultăți de respirație, decolorare a pielii, oboseală și inflamație a membrelor inferioare.

5. Boala cardiacă reumatică

Diferite boli sistemice pot afecta inima, cum ar fi febra reumatică. O tulpină de stafilococi atacă țesutul conjunctiv, producând o reacție autoimună. Astfel, bacteriile afectează mușchii și valvele inimii, provocând multe daune. Aceste daune sunt atât de grave, încât pot duce la insuficiență cardiacă severă și chiar moarte.

Simptome

Această boală este dificil de diagnosticat. Diagnosticul se bazează pe simptomele pacientului și pe prezența anticorpilor specifici în sânge. Iată principalele simptome ale febrei reumatice:

  • Febră care nu depășește 38.3 °C
  • Dureri musculare și articulare
  • Slăbiciune generală
  • Vărsături
  • Artrită

6. Cardiomiopatii

Medici care pot corecta mai multe tipuri de boli de inimă
Unele tipuri de boli de inimă, cum ar fi bolile cardiace congenitale, necesită intervenții chirurgicale.

Cardiomiopatiile sunt boli care afectează mușchiul inimii. Acestea modifică forma și distribuția celulelor care îl compun. Astfel, inima este modificată.

Cele mai frecvente trei tipuri de cardiomiopatii sunt dilatate, hipertrofice și restrictive. În primul caz, ventriculele sunt mărite. În al doilea, peretele ventricular este îngroșat. În cel din urmă, pereții inimii sunt rigizi din cauza infiltrării țesutului conjunctiv.

Simptome

Deși cardiomiopatiile pot fi asimptomatice la început, va exista un debit cardiac scăzut în etapele finale. Astfel, simptomele care se manifestă vor fi similare. Unele dintre aceste simptome sunt:

  • Respirație precipitată după activitatea fizică
  • Umflarea membrelor inferioare
  • Oboseală
  • Palpitații cardiace
  • Amețeli și leșin

Aceste tipuri de boli de inimă se înrăutățesc în timp

După cum poți vedea, principalele simptome ale tulburărilor cardiovasculare sunt dificultățile de respirație, aritmiile și umflarea membrelor inferioare. Prin urmare, este foarte important să mergi la medic imediat ce observi aceste simptome, mai ales dacă nu există nicio cauză probabilă.

Dacă suferi de una sau mai multe boli de inimă, ar trebui să mergi la medic în mod regulat. Este important să-ți amintim faptul că majoritatea acestor tulburări sunt degenerative și cronice. Astfel, starea ta se poate agrava în timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American Heart Association. What is Cardiovascular Disease? [Internet]. www.heart.org. 2017. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease.
  • Mesa, Isis Laura Vázquez, et al. “Caracterización de la epistaxis.” Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello 3.2 (2019).
  • Valentín Rodríguez, Aymara. “Cardiopatías congénitas en edad pediátrica, aspectos clínicos y epidemiológicos.” Revista Médica Electrónica 40.4 (2018): 1083-1099.
  • Castro, Sofía Teresa Valdez, Antonella Fanny Montenegro Villavicencio, and Lucía Andrea Jiménez Rivera. “Cardiopatía reumática diagnóstico y tratamiento.” RECIAMUC 3.4 (2019): 41-55.
  • Ciapponi, Agustín, et al. “Carga de enfermedad de la insuficiencia cardiaca en América Latina: revisión sistemática y metanálisis.” Revista Española de Cardiología 69.11 (2016): 1051-1060.
  • Williams B, Mancia G, Spiering W, Rosei E, Azizi M, Burnier M et al. Guía ESC/ESH 2018 sobre el diagnóstico y tratamiento de la hipertensión arterial. Revista Española de Cardiología. 2019;72(2):1-78.
  • Martínez-Paz, E., Gonzalo Barge-Caballero, and María Generosa Crespo-Leiro. “Protocolo diagnóstico de las miocardiopatías genéticas.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.43 (2017): 2585-2588.
  • Chen M. Coronary heart disease [Internet]. MedlinePlus Medical Encyclopedia. 2020. Available from: https://medlineplus.gov/ency/article/007115.htm.
  • Sionis A, Sionis Green A, Manito Lorite N, Bueno H, Coca Payeras A, Díaz Molina B et al. Comentarios a la guía ESC 2016 sobre el diagnóstico y tratamiento de la insuficiencia cardíaca aguda y crónica. Revista Española de Cardiología. 2016;69(12):1119-1125.
  • Personal de Mayo Clinic. Enfermedad cardíaca congénita en adultos [Internet]. Mayo Clinic. 2018. Available from: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/adult-congenital-heart-disease/symptoms-causes/syc-20355456.
  • Cáceres G, Aceval S, Campos G, Ponce L, Echavarría M. Fiebre Reumática. Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina. 2009;194:14-20.
  • Coll Muñoz, Yanier, Francisco Valladares Carvajal, and Claudio González Rodríguez. “Infarto agudo de miocardio. Actualización de la Guía de Práctica Clínica.” Revista Finlay 6.2 (2016): 170-190.
  • Suboc T. Introducción a la miocardiopatía – Trastornos del corazón y los vasos sanguíneos [Internet]. Manual MSD versión para público general. 2019. Available from: https://www.msdmanuals.com/es-ve/hogar/trastornos-del-coraz%C3%B3n-y-los-vasos-sangu%C3%ADneos/miocardiopat%C3%ADa/introducci%C3%B3n-a-la-miocardiopat%C3%ADa.
  • CURTO, SERGIO, Omar Prats, and MARIO ZELARAYAN. “Mortalidad por enfermedades cardiovasculares: Uruguay, 2009.” Revista Uruguaya de Cardiología 26.3 (2011): 189-196.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.