Ce trebuie să știi despre exercițiile fizice după operația bariatrică
După operația de slăbire, revenirea la activitatea fizică sau începerea de la zero poate fi dificilă. Totuși, cu puțină răbdare și multă perseverență, totul este posibil. Citiți mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știți despre exercițiile fizice după operația bariatrică!
Chirurgia bariatrică își propune să facă modificări sistemului digestiv pentru a ajuta la pierderea în greutate. Bypass-ul gastric și alte operații similare sunt exemple ale acestui tip de intervenție.
În general, se adresează celor care suferă de obezitate morbidă sau celor care nu au obținut rezultate favorabile urmând diete stricte și făcând mișcare. Cu toate acestea, atât alimentația sănătoasă, cât și activitatea fizică vor fi piloni fundamentali în îngrijirea ulterioară.
Importanta exercițiilor fizice după chirurgia bariatrică
Activitatea fizică regulată este cheia pentru menținerea noii siluete. În plus, mișcarea favorizează o recuperare mai bună.
Un studiu realizat în 2021 asupra efectului antrenamentului fizic înainte și după operația bariatrică concluzionează faptul că mișcarea după o astfel de intervenție îmbunătățește sănătatea și duce la o pierdere suplimentară de greutate și grăsime.
Citiți mai mult: O nouă pandemie: globezitatea
Când puteți exerciții după operația bariatrică?
Ideal este să începeți înainte de operație. Unii specialiști recomandă pregătirea fizică cu cel puțin 1 lună înainte de operație și reluarea activității aproximativ 1 lună mai târziu.
Se recomandă exerciții puțin solicitante, precum un jogging ușor. De asemenea, trebuie să existe supravegherea unui profesionist care poate elabora un plan de exerciții adecvat pentru fiecare caz.
Majoritatea pacienților nu au obiceiul de a face sport. În aceste cazuri, procesul poate dura puțin mai mult. Cu toate acestea, ar trebui să vă gândiți întotdeauna pe termen lung și să nu vă descurajați. Depășirea barierelor vă va permite să obțineți o calitate mai bună a vieții.
Precauții pentru a relua exercițiile fizice după operația bariatrică
După operația bariatrică, trebuie să vă adaptați la un nou corp. Ați pierdut masă musculară și probabil sunteți mai slabi.
Starea fizică anterioară operației va fi un factor de condiționare a timpului de așteptare pentru începerea exercițiilor. Totuși, este important să aveți mereu o activitate fizică.
Iată câteva sfaturi pentru siguranță:
- Începeți încet: s-ar putea să mai slăbiți câteva kilograme grație exercițiilor după operație, dar rețineți că scopul nu ar trebui să fie acela de a pierde în greutate, ci de a vă menține. Solicitarea trebuie crescută progresiv și pe măsură ce vă simțiți mai bine.
- Nu vă comparați cu ceilalți: planul de exerciții ideal pentru fiecare persoană poate fi diferit și se bazează pe caracteristicile și condiția fizică a fiecăruia, pe lângă tipul de intervenție chirurgicală la care ați fost supuși.
- Faceți mișcare regulat: faceți sport moderat și uitați de sesiunile de antrenament foarte solicitante.
- Aveți răbdare: uneori, vă poate lipsi motivația deoarece nu observați rapid schimbări favorabile, dar nu uitați că este o chestiune de regularitate și perseverență. Schimbările apar pe termen lung.
Exercițiile fizice recomandate după operația bariatrică
Antrenamentul regulat este cel mai bun mod de a obține și de a menține rezultatele dorite după operația bariatrică, pe lângă dobândirea de obiceiuri sănătoase. Cu cât ne simțim mai bine, cu atât vom găsi mai multă motivație pentru a desfășura tot felul de activități.
Iată câteva exerciții pe care le puteți face în diferite etape ale recuperării postoperatorii:
- Prima etapă: în funcție de starea fizică, antrenamentul poate fi început la câteva săptămâni sau la o lună de la intervenție. Rutinele de scurtă durată sunt ideale. Plimbările scurte vă vor ajuta să vă mișcați fără a obosi foarte mult. Puțin câte puțin, puteți încerca joggingul ușor și activitățile precum urcarea și coborârea scărilor.
- Etapa a doua: puteți încerca exerciții cardiorespiratorii. Plimbările ar trebui să fie mai lungi și ritmul poate fi, de asemenea, îmbunătățit. Mersul pe bicicletă sau înotul sunt activități complete, distractive, care oferă beneficii mari pentru sănătate.
- A treia etapă: la aproape 6 luni de la operație. Trebuie să puneți accent pe mușchi. Scopul este de a întări corpul și de a-l tonifica. Mergeți la sala și solicitați ajutor profesionist pentru crearea antrenamentelor.
Beneficiile sportului după operația bariatrică
Pentru a vă adapta la noul fizic și a duce o viață mai bună, exercițiile fizice sunt esențiale. Acestea sunt câteva dintre beneficiile pe care le oferă sportul după o intervenție chirurgicală:
- Ajută la pierderea suplimentară în greutate.
- Menține masa musculară.
- Reduce riscurile anumitor boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și apneea în somn.
- Ajută la eliminarea practicilor dăunătoare, cum ar fi consumul de alcool sau fumatul.
- Acționează împotriva anxietății și stresului.
- Permite o odihnă reparatoare.
O alimentație bună este secretul succesului
Activitatea fizică ca singură metodă de a pierde în greutate nu este foarte relevantă. Trebuie însoțită de o dietă sănătoasă. Cu alte cuvinte, vorbim despre o schimbare a stilului de viață.
Potrivit unui studiu privind alimentația și activitatea fizică înainte și după operația bariatrică, rata intervențiilor a crescut de la 158.000 în 2011 la 196.000 în 2015. Totuși, această creștere a tehnicilor invazive nu a eliminat obiceiurile nesănătoase. Asta înseamnă că multe rezultate s-au pierdut în etapa ulterioară.
Cu atâtea schimbări corporale într-un timp atât de scurt, începe inevitabil o nouă viață. Depinde de voi să faceți din aceasta o etapă plină de energie, în care să vă bucurați de activități pe care nu le-ați făcut până acum din cauza excesului de greutate.
Exercițiile fizice regulate, urmând o dieta corespunzătoare și având o odihnă optimă după operația bariatrică vă vor permite să vă mențineți în formă. Aveți răbdare și acordați atenție indicațiilor medicului pentru a atinge obiectivele propuse.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bellicha A, van Baak MA, Battista F, Beaulieu K, Blundell JE, Busetto L, Carraça EV, Dicker D, Encantado J, Ermolao A, Farpour-Lambert N, Pramono A, Woodward E, Oppert JM. Effect of exercise training before and after bariatric surgery: A systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2021 Jul;22 Suppl 4(Suppl 4):e13296. doi: 10.1111/obr.13296. Epub 2021 Jun 3. PMID: 34080281; PMCID: PMC8365633. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34080281/
- Tabesh MR, Maleklou F, Ejtehadi F, Alizadeh Z. Nutrition, Physical Activity, and Prescription of Supplements in Pre- and Post-bariatric Surgery Patients: a Practical Guideline. Obes Surg. 2019 Oct;29(10):3385-3400. doi: 10.1007/s11695-019-04112-y. Erratum in: Obes Surg. 2020 Feb;30(2):793. PMID: 31367987. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31367987/