Diferențe între jogging și alergare - Doza de Sănătate
 

Diferențe între jogging și alergare

Alergarea are multe beneficii pentru sănătate. Dar joggingul și alergarea sunt același lucru? Să aruncăm o privire la fiecare dintre aceste discipline și la diferențele dintre ele!
Diferențe între jogging și alergare
Eva María Rodríguez

Scris și verificat de instructorul de fitness și yoga Eva María Rodríguez.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Alergarea este o activitate fizică care oferă numeroase beneficii organismului, atât timp cât este făcută corect și de o persoană cu o stare ideală de sănătate. De asemenea, este o tendință în lumea modernă. Însă care sunt diferențele dintre jogging și alergare?

Adevărul este că alergatul și joggingul nu sunt același lucru. Ambele activități sunt similare; totuși, nu sunt la fel! Desigur, vorbim tot despre mișcare. Dar diferența dintre aceste două discipline contează foarte mult, mai ales din punct de vedere al tehnicii și în special pentru sportivii amatori.

Trebuie să știm ce facem pentru a căuta informațiile corecte. Pentru a clarifica diferența, vom vedea ce este joggingul, ce este alergarea și care sunt diferențele dintre jogging și alergare.

Ce este joggingul?

Practic, jogging înseamnă „la trap”, adică alergatul într-un ritm lent sau întrerupt. Prin urmare, este un exercițiu cu impact ridicat. Deși produce stres la nivelul articulațiilor, în special la nivelul genunchilor, este mult mai puțin dur în comparație cu alte sporturi.

Practicarea joggingului favorizează antrenamentul rezistenței aerobice și creșterea aptitudinilor fizice fără inconvenientele pe care le pot provoca exercițiile mai intense. Acest lucru îl face perfect pentru procesele de recuperare.

De asemenea, joggingul este foarte recomandat persoanelor care doresc să facă exerciții aerobice de intensitate medie spre moderată și nu pot sau nu doresc să facă exerciții intense.

Beneficiile joggingului

Joggingul oferă multe beneficii la orice vârstă, atât timp cât starea de sănătate o permite. Este important să consulți medicul înainte de a efectua orice activitate fizică cu impact ridicat sau una care ar putea prezenta un risc (în acest caz, leziuni ale membrelor inferioare sau boli cardiovasculare).

Acestea fiind spuse, principalele beneficii ale joggingului, conform diferitelor studii științifice, sunt următoarele:

  • Previne obezitatea și excesul de greutate.
  • Îmbunătățește funcția inimii și sănătatea cardiovasculară prin absorbția îmbunătățită a oxigenului, creșterea colesterolului bun (HDL), reducerea trigliceridelor și scăderea tensiunii arteriale.
  • Crește sensibilitatea la insulină.
  • Reduce agregarea trombocitelor și crește activitatea fibrinolitică, prevenind coagularea patologică.
  • Reduce markerii inflamației sistemice.
  • Îmbunătățește funcția psihică.
Jogging și alergare pe faleza oceanului
Joggingul are un impact mai redus asupra articulațiilor, deși este important să se ia în considerare posibilitatea accidentării.

Ce este alergarea?

Când vorbim despre alergare, ne referim la alergare ca parte a pregătirii organizate, care este supusă unui plan cu obiective specifice, urmând tehnici concrete. Cu alte cuvinte, practica sună foarte profesionist.

Alergarea implică un exercițiu aerob cu impact ridicat, destul de intens, în care alergi cu o viteză ridicată. Aceasta înseamnă că este nevoie de cel mult 10 minute pentru a alerga 1,6 km.

Beneficiile alergării

Beneficiile alergării sunt asociate cu intensitatea exercițiului. Luând în considerare acest lucru, diferite studii au descoperit că această activitate fizică:

  • Susține sănătatea oaselor, a articulațiilor și a sistemului cardiovascular, crescând în același timp rezistența cardiorespiratorie.
  • Întărește mușchii și mărește tonusul fibrelor în centrul corpului (trunchi).
  • Ajută la menținere și favorizează pierderea în greutate.
  • Ameliorează stresul.

La aceste beneficii, trebuie să le adăugăm și pe cele ale joggingului, pe care le-am menționat deja mai sus.

Diferențe principale între jogging și alergare

Principala diferență între alergare și jogging este viteza sau intensitatea exercițiului. După cum am menționat deja, se consideră că o persoană aleargă dacă parcurge distanța de 1,6 km în cel mult 10 minute.

O altă diferență între jogging și alergare are legătură cu abordarea exercițiului. Oamenii care practică jogging ies să se antreneze spontan. În schimb, alergătorii urmează un plan de antrenament cu obiective fixe și reguli foarte clare.

Acest lucru implică o diferență semnificativă în tehnologie, echipamente, alimentație și motivație. De exemplu, alergătorii își aleg pantofii și hainele cu mare grijă. De asemenea, este foarte important ceea ce mănâncă și beau înainte, în timpul și după antrenament.

Fată care aleargă pe scări
Practica alergării are un aspect mai profesional, deoarece implică tehnică și echipament.

Poți alege jogging sau alergare, în funcție de starea de sănătate

Deși alergarea este un sport popular, nu este pentru toată lumea. Indiferent dacă starea ta fizică îți permite sau nu acest tip de antrenament, alergatul necesită un tonus bun și o capacitate cardio-respiratorie adecvată. Desigur, te poți antrena în toate aceste domenii.

Cei care nu au mai alergat niciodată și doresc să se bucure de beneficiile acestui exercițiu pot începe prin jogging, completând această activitate cu alte exerciții. Cu timpul, poți face un pas mai departe și poți deveni alergător.

În același timp, nu trebuie să uităm problema accidentărilor. Cu cât un exercițiu este mai intens, cu atât este mai mare riscul de accidentare. Același lucru este valabil și pentru denivelările de pe drum, gropi sau zone alunecoase.

O recomandare finală: dacă decizi să alergi, nu o face fără încălțăminte bună adaptată piciorului și modului în care te miști. O parte din investiția inițială este o pereche bună de pantofi de alergare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.