Metoda WaRu: Cum slăbești mergând pe jos - Doza de Sănătate
 

Metoda WaRu: Cum slăbești mergând pe jos

Metoda WaRu este un mod blând de a începe sau de a relua activitatea fizică. În general, aceasta contribuie la pierderea în greutate și tonifierea mușchilor atunci când nu poți face exerciții fizice intense. În ce constă? Citește acest articol pentru a afla!
Metoda WaRu: Cum slăbești mergând pe jos

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Metoda WaRu este un exercițiu alternativ pentru a-ți recâștiga condiția fizică și a pierde în greutate fără a risca accidentarea după perioade lungi de inactivitate fizică. Poate fi o opțiune bună pentru persoanele care nu pot face exerciții fizice intense sau care tocmai s-au întors la rutina lor de antrenament.

În ce constă mai exact? Care sunt beneficiile sale? În acest articol, îți vom răspunde la toate întrebările. De asemenea, vom enumera principalele avantaje ale acestei metode și cum să o punem în practică.

Ce este metoda WaRu?

Denumirea acestei metode provine dintr-un amestec de silabe: Wa (de la walking=mers) și Ru (running=alergare). Prin urmare, așa cum sugerează și numele, reprezintă reluarea activității fizice prin alternarea acestor două modalități de a face mișcare în aceeași sesiune de antrenament. Așadar, metoda WaRu înseamnă a combina intervale de mers cu intervale de alergare.

Metoda WaRu pusă în aplicare în parc
Metoda WaRu constă în mers și alergare pe intervale de timp. Este o formă blândă de a face exerciții fizice.

Care sunt avantajele acestei metode?

Fie că ai decis să începi activitatea fizică lăsând în urmă o viață sedentară, fie că ești sportiv, dar nu te-ai antrenat de câteva luni, metoda WaRu are avantaje interesante.

O formă fizică bună duce la funcționarea corectă a sistemului cardiovascular. Aceasta înseamnă că inima și plămânii funcționează bine și pot să se adapteze la intensitatea exercițiului pentru a continua să alimenteze corpul cu sânge și oxigen.

În plus, o condiție fizică bună permite mușchilor, tendoanelor și sistemului musculo-scheletic să funcționeze perfect la diferite intensități, în funcție de solicitările vieții de zi cu zi.

Cu toate acestea, pot apărea probleme dacă începi să faci sport brusc la intensitate ridicată, deoarece corpul va nu răspunde așa cum ar trebui. În consecință, acest lucru va crește riscul de leziuni ale tendoanelor, febră musculară, amețeli și alte efecte negative.

Așadar, indiferent dacă vei începe un nou stil de viață sau vei relua vechiul ritm de antrenament, trebuie să te asiguri că îți vei antrena sistemul cardiovascular și circulator. În acest fel, încetul cu încetul, îți vei îmbunătăți forma fizică fără a suferi accidentări.

Cum să pui în practică metoda WaRu

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare înainte de a face orice tip de activitate fizică este pregătirea și încălzirea corpului. O încălzire adecvată te va proteja împotriva leziunilor de orice fel. După ce te-ai încălzit și ai ales locul unde vei face exerciții, poți începe.

Apoi, urmează găsirea propriului ritm și setarea intervalelor pentru a nu te suprasolicita. Astfel, în primele zile poți alterna, de exemplu, intervale de un minut de alergare și patru minute de mers pe jos, cu un total de douăzeci sau treizeci de minute de antrenament.

Pe măsură ce trec zilele, poți modifica aceste intervale pentru a le crește intensitatea. Astfel, poți continua cu o serie de două minute de alergare și trei minute de mers pe jos. Apoi, poți încerca trei minute de alergare și două de mers pe jos… și așa mai departe, la nesfârșit.

Pentru a face acest antrenament și mai eficient, ar trebui să te asiguri că timpul petrecut mergând pe jos este dinamic. Aceasta înseamnă să nu mergi ca și cum ai fi la plimbare, ci să o faci într-un ritm rapid. De asemenea, acest lucru te va ajuta să îți tonifici partea superioară a corpului, adică trunchiul și brațele.

Fată care aleargă în parc
Pentru a-ți obișnui din nou corpul cu activitatea fizică, este important să începi ușor și să crești intensitatea treptat.

Beneficiile acestei metode

Începerea sau reluarea unei vieți active îți va îmbunătăți întotdeauna sănătatea. Dacă adopți și o dietă sănătoasă, vei avea succes garantat. Ținând evidența antrenamentelor, încetul cu încetul vei începe să observi rezultate precum următoarele:

Dacă practici memtoda WaRu în siguranță și responsabil, adaptându-ți capacitățile fizice și mergând în ritmul propriu, te vei proteja de accidentări.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Koplan JP, Powell KE, Sikes RK, Shirley RW, Campbell CC. An Epidemiologic Study of the Benefits and Risks of Running. JAMA J Am Med Assoc. 1982 Dec 17;248(23):3118–21.
  • Clement DB, Taunton JE, Smart GW. Achilles tendinitis and peritendinitis: Etiology and treatment. Am J Sports Med. 1984;12(3):179–84.
  • van Mechelen W. Running Injuries: A Review of the Epidemiological Literature. Vol. 14, Sports Medicine: An International Journal of Applied Medicine and Science in Sport and Exercise. Springer; 1992. p. 320–35.
  • Subotnick SI. The Biomechanics of Running Implications for the Prevention of Foot Injuries. Vol. 2, Sports Medicine: An International Journal of Applied Medicine and Science in Sport and Exercise. 1985. p. 144–53.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.