Cea mai bună dietă anticancer - Doza de Sănătate
 

Cea mai bună dietă anticancer

Pe lângă a urma o dietă anticancer bogată în alimente proaspete, este esențial să adopți obiceiuri sănătoase și să eviți sedentarismul, băuturile alcoolice și tutunul. Citește în continuare pentru a afla mai multe detalii!
Cea mai bună dietă anticancer

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Din ce în ce mai multe persoane suferă de cancer. Acest fenomen are, probabil, drept cauză stilurile de viață moderne. Nu în ultimul rând, trebuie să luăm în considerare și alimentația noastră. Ca să îți dăm o mână de ajutor, vrem să îți prezentăm o dietă anticancer minunată. Nu ezita să consumi următoarele alimente benefice cât mai frecvent posibil.

O dietă anticancer – mănâncă bine ca să îți menții sănătatea!

Alimente recomandate într-o dietă anticancer

Ai la dispoziție mai multe măsuri pe care le poți lua pentru a te asigura că urmezi o dietă sănătoasă. Multe dintre acestea te ajută chiar să previi declanșarea cancerului.

Poți, de pildă, să îți bazezi dieta pe produse proaspete, crescute local și de sezon. Pe cât posibil, alimentele pe care le consumi ar trebui să fie ecologice.

  • Fructele cărnoase și legumele crude, fructele uscate și cerealele integrale sunt esențiale.
  • Mănâncă frecvent și leguminoase, ierburi aromatice, condimente și ulei de măsline.
  • Nici ouăle și peștii nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică.

O altă măsură importantă pe care o poți lua este să eviți produsele rafinate (zahărul și făina). Redu-ți aportul de băuturi răcoritoare, cârnați și prăjeli, apoi încearcă să consumi mai rar carne de orice fel, produse lactate și mezeluri.

Dieta mediteraneeană îți poate fi de mare ajutor pentru a preveni cancerul. Acest regim alimentar presupune consumul unor produse foarte sănătoase. Totodată, preparatele pe care va trebui să le gătești includ deseori ulei de măsline (cel mai bun sortiment este cel extravirgin presat la rece).

O dietă anticancer îți asigură bunăstarea

Orice dietă anticancer trebuie completată de o serie de obiceiuri sănătoase. Anumite rutine îți cresc riscul de a suferi de cancer sau de alte boli, inclusiv hipertensiune arterială, diabet și tulburări renale.

Obiceiurile nocive care îți cresc riscul de a te îmbolnăvi sunt fumatul, consumul excesiv de alcool și lipsa de mișcare. Și sedentarismul este o problemă gravă în țările dezvoltate—adică tocmai în acele regiuni în care cancerul este cel mai răspândit.

Nu uita, iei contact cu diverse substanțe anticancerigene tot timpul. Printre acestea se numără poluanții din mediu, anumite tipuri de plastic, teflonul și benzopirenul din componența tutunului.

10 alimente care nu trebuie să lipsească din nicio dietă anticancer

Nu există niciun truc sau remediu care să îți reducă riscul de a suferi de cancer în totalitate. Această boală poate fi cauzată de mai mulți factori pe care nu îi putem controla, precum moștenirea genetică.

Poți însă să îți reduci riscul de a dezvolta cancer dacă îți rezervi cel puțin 30 de minute din zi pentru a face mișcare. Evitarea stresului și a sedentarismului reprezintă alte măsuri utile pe care le poți lua. Te sfătuim să adopți o dietă anticancer care să includă următoarele alimente:

Broccoli

O dietă anticancer include broccoli

Asemenea tuturor legumelor din familia cruciferelor (din care fac parte varza și varza de Bruxelles), broccoli are un efect anticancerigen. Pentru a-ți reduce riscul de a dezvolta cancer mamar, de colon, pulmonar, de vezică urinară sau de prostată, consumă broccoli cu încredere.

Usturoiul

Mirosul puternic caracteristic al acestei plante nu trebuie să lipsească din locuința ta. Acesta este rezultatul a două componente anticancerigene puternice și are un efect antiseptic.

Pentru a profita la maxim de beneficiile usturoiului, consumă-l crud la micul dejun. Din aceeași „familie” de super-alimente fac parte și ceapa, prazul și ceapa verde. Dacă vrei să urmezi o dietă anticancer, consumă-le frecvent!

Ceaiul verde

O dietă anticancer include ceai verde

Această băutură conține un antioxidant puternic numit EGCG, cu abilitatea de a preveni degradarea la nivel genetic și de a inhiba dezvoltarea tumorilor.

Bea ceai verde în loc de cafea și ceai negru, aceasta neavând dezavantaje. Ceaiul verde oferă protecție împotriva a trei tipuri de cancer: de colon, de vezică urinară și de stomac.

Peștii uleioși

Bărbații cu vârsta peste 30 de ani ar trebui să își crească aportul de pești uleioși (somon, macrou, ton și nu numai). Proprietățile lor antiinflamatoare reduc riscul declanșării cancerului de prostată. O dietă anticancer nu va da randament dacă nu include pești uleioși.

Iaurtul natural

Acest tip de iaurt (cunoscut și sub denumirea de iaurt grecesc) conține probiotice, care protejează sănătatea intestinală și stimulează sistemul imunitar.

Consumul unui recipient de iaurt natural aprovizionează organismul cu o serie de componente esențiale, ce ajută la prevenția anumitor forme de cancer (inclusiv a celui de colon).

Cerealele integrale

O dietă anticancer include semințe

Opusul cerealelor rafinate, cerealele integrale sunt ideale dacă vrei să eviți cancerul mamar sau de colon. Ovăzul, tărâțele și granola reprezintă variantă foarte sănătoase care trebuie incluse în orice dietă anticancer.

Morcovii și portocalele

Atât morcovii, cât și portocalele sunt alimente bogate în vitamina C. Cel mai important beneficiu al acestora este conținutul lor mare de beta-caroten. Beta-carotenul reprezintă un antioxidant care neutralizează radicalii liberi, molecule care pot cauza, printre altele, cancer pulmonar.

O dietă anticancer ar trebui să includă morcovi și portocale crude. Poți să folosești aceste ingrediente și pentru a prepara sucuri și smoothie-uri pentru micul dejun.

Roșiile

Și roșiile intră în categoria de alimente care pot elimina radicalii liberi din organismul uman. Bărbații care obișnuiesc să mănânce roșii în mod regulat prezintă un risc scăzut de a suferi de cancer la prostată.

În ciuda preconcepțiilor, este mai bine să consumi roșii gătite decât roșii crude. Atunci când sunt crude, nutrienții din componența lor nu sunt activi.

Semințele de in

O dietă anticancer include cereale integrale

Aceste semințe mici conțin un tip de estrogeni vegetali numiți lignani, cu abilitatea de a modifica metabolismul hormonilor naturali și a reduce riscul de a dezvolta cancer mamar. Semințele de in conțin și acizi grași omega-3 și fibre, care încetinesc dezvoltarea cancerului de colon.

Tofu

Ca să profiți la maxim de beneficiile oferite de tofu, asigură-te că acest aliment este preparat din boabe de soia ecologice. Izoflavonele din tofu inhibă acțiunea estrogenului și reduc frecvența cancerelor asociate acestui hormon (mamar, ovarian și de prostată).

O dietă anticancer poate să includă și alte produse pe bază de soia. Aceste produse trebuie să nu fi fost procesate în exces.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. (2007). Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a gloubal perespective. In: Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Kearney, J. (2010). Food consumption trends and drivers. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. https://doi.org/10.1098/rstb.2010.0149

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.