Ceaiul de boldo ajută la tratarea afecțiunilor urinare
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Există multe remedii naturale pentru combaterea infecțiilor urinare, de la ceaiuri și preparate culinare până la măsuri profilactice. Astăzi îți vorbim despre ceaiul de boldo, o plantă cunoscută în medicina naturistă pentru proprietățile sale terapeutice.
Ce este boldo?
Boldo este o plantă originară din regiunea munților Anzi. Datorită proprietăților sale deosebite, popoarele indigene din America de Sud o folosesc de mult timp ca remediu medicinal.
Printre altele, boldo conține ulei esențial de ascaridol și eucaliptol, flavonoide și taninuri care oferă numeroase beneficii. În plus, această plantă se remarcă prin proprietățile sale digestive, diuretice, antioxidante, sedative și expectorante.
Beneficiile ceaiului de boldo
Boldo oferă numeroase beneficii pentru pentru sănătate, printre care:
- Contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv, în cazul în care suferi de constipație sau indigestie.
- Ajută la eliminarea gazelor intestinale.
- Mărește producția de salivă la persoanele care au gura uscată.
- Este depurativ, întrucât contribuie la eliminarea toxinelor și protejează ficatul.
- Ajută la vindecarea dislocărilor și ameliorează simptomele reumatismului.
- Stimulează fierea în eliminarea calculilor biliari.
- Ajută la eliminarea lichidelor din corp. Această plantă este un bun remediu pentru cistită, nefrită și alte afecțiuni urinare.
În schimb, chiar dacă boldo are atâtea beneficii, nu trebuie să îl consumi pentru o perioadă mai lungă de patru săptămâni.Un consum excesiv poate avea efecte secundare neplăcute.
Întrucât are proprietăți laxative, nu este indicat să bei ceai de boldo în cazul în care suferi de diaree. Consumul de boldo nu este recomandat nici femeilor însărcinate sau celor care alăptează, deoarece are un conținut ridicat de alcaloizi.
Ce sunt afecțiunile urinare?
În general, bolile urinare sunt cauzate de infecții la nivelul rinichilor, al vezicii urinare, al prostatei, al ureterelor sau al uretrei. Acestea sunt pe locul doi în rândul celor mai frecvente tipuri de infecții.
Infecțiile urinare se dezvoltă atunci când agenții patogeni pătrund în tractul urinar, fie prin partea inferioară a aparatului excretor, fie prin sânge, ajungând în rinichi. De obicei, aceste afecțiuni sunt asimptomatice, fiind greu de diagnosticat.
În cazul în care ai o infecție urinară, este posibil să te confrunți cu următoarele simptome:
- Dureri sau usturimi la urinare
- Presiune sau durere în partea inferioară a abdomenului
- Febră, oboseală sau frisoane
- Nevoia frecventă de a urina
- Urină urât mirositoare, tulbure sau închisă la culoare
Femeile sunt mai predispuse la infecții urinare decât bărbații. Riscul de îmbolnăvire este mai mare pentru persoanele care:
- Au nevoie de un dispozitiv extern pentru golirea vezicii.
- Suferă de diabet.
- Prezintă o leziune la nivelul coloanei vertebrale.
Te-ar putea interesa și:
Ceaiul de boldo combate infecțiile urinare
După cum am menționat deja, ceaiul de boldo este cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice. Unul dintre efectele sale este chiar combaterea infecțiilor urinare.
Ingrediente
- 2 lingurițe de ceai de boldo (30 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
- Adaugă câteva frunze de boldo într-o cratiță cu apă și dă amestecul în clocot.
- După ce a fiert, ia ceaiul de pe foc și lasă-l să stea deoparte ca să se mai răcească puțin.
- Este recomandat să bei această infuzie de 2 – 3 ori pe zi timp de o săptămână.
- O altă opțiune ar fi să folosești ceaiul de boldo ca bază pentru băuturi cu fructe.
Îți recomandăm să citești și:
Deși ceaiul de boldo este un remediu 100% natural, este important să mergi la doctor atunci când observi prezența unor simptome ale infecțiilor urinare. În urma analizelor de rigoare, medicul specialist poate stabili un diagnostic corect și îți poate prescrie un tratament corespunzător.
În același timp, ține cont și de posibilele remedii naturale, cum ar fi ceaiul de boldo, care poate suplimenta cu succes tratamentul medicamentos.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ugalde-Valencia, D., Hernández-Juárez, M. G., Ruiz-Rodríguez, M. A., & Villarreal-Ríos, E. (2012). Infecciones del tracto genital y urinario como factores de riesgo para parto pretérmino en adolescentes. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/S0717-75262012000500003
- Muñoz-Velázquez, E. E., Rivas-Díaz, K., Guadalupe, M., Loarca-Piña, F., Mendoza-Díaz, S., Reynoso-Camacho, R., & Ramos-Gómez, M. (2012). Comparación del contenido fenólico, capacidad antioxidante y actividad antiinflamatoria de infusiones herbales comerciales* Comparison of phenolic content, antioxidant capacity and anti-inflamatory activity of commercial herbal infusions. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.