Logo image
Logo image

Cele mai bune alimente pentru durerea de stomac

4 minute
Durerea de stomac, numită adesea dispepsie, este una dintre cele mai frecvente probleme gastrointestinale. În acest articol, îți vom prezenta tipurile de alimente pe care ar trebui să le consumi sau să le eviți pentru a pune capăt disconfortului.
Cele mai bune alimente pentru durerea de stomac
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Există mulți parametri într-o dietă pentru ameliorarea durerii de stomac, cunoscută și sub numele de dispepsie. Acest tip de disconfort ce apare în abdomenul superior este cauzat fie de o infecție cu Helicobacter pylori, fie de un reflux gastroesofagian recurent. Te întrebi care sunt cele mai bune alimente pe care le poți consuma pentru durerea de stomac?

Articolul de astăzi îți va oferi câteva indicații cu privire la modificările pe care le poți face în dieta ta zilnică. Continuă să citești pentru a le putea pune în practică. Nu vei ușura doar disconfortul, ci îți vei recupera și stilul de viață obișnuit. Consultă medicul pentru a obține un diagnostic precis dacă problema persistă.

Cele mai bune alimente pentru durerea de stomac

Am enumerat câteva grupuri de alimente pe care ar trebui să le consumi sau să le eviți pentru a ameliora durerea de stomac. Te vom ajuta să-ți ajustezi dieta și să-ți ameliorezi simptomele.

Tipuri de alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta zilnică

Peștele și carnea slabă se numără printre tipurile de alimente pe care ar trebui să le consumi în caz de dispepsie. Acestea pot furniza proteine ​​care ajută la repararea țesuturilor. În plus, conțin puține lipide responsabile de constipație și, prin urmare, nu provoacă disconfort digestiv.

Optează întotdeauna pentru pește și carne albă, deoarece acestea vor înlesni digestia, așa cum afirmă un articol publicat în Journal of Gastroenterology and Hepatology. Prioritatea ta în acest caz este să-ți limitezi aportul de grăsimi, astfel încât să reduci refluxul gastric – acesta va agrava dispepsia.

În plus, bucățile slabe de carne și pește îți vor oferi cantitatea de proteine de care are nevoie corpul uman în fiecare zi. În mod similar, îți vei completa dieta cu tot felul de nutrienți care vor sprijini procesele metabolice naturale. Nu uita faptul că sănătatea cardiovasculară necesită o dietă bine echilibrată de întreținere și prevenire.

În plus, trebuie să consumi și alimente fermentate care conțin probiotice. Iaurtul și chefirul sunt două exemple minunate în acest sens. Poate nu știai acest lucru, dar aportul regulat de probiotice poate ameliora durerea de stomac și alte tipuri de probleme gastrointestinale.

Citește mai mult:

Ce este epigastralgia, durerea din capul pieptului?

Some figure
Carnea slabă facilitează tranzitul gastrointestinal, ameliorând refluxul acid.

Alimente pe care trebuie să le consumi cu măsură

Redu consumul de făină și zaharuri rafinate, deoarece acestea duc adesea la probleme gastrointestinale. Potrivit experților, persoanele cu dispepsie nu pot absorbi fructoza în mod corespunzător, ceea ce le afectează capacitatea de a digera și metaboliza zaharurile.

În plus, limitează consumul de fibre. Într-adevăr, ai nevoie de o anumită cantitate de fibre pentru a avea un tranzit intestinal adecvat. Cu toate acestea, excesul poate duce la constipație și poate agrava durerea de stomac. Din acest motiv, trebuie să restricționezi consumul regulat de paste și cereale rafinate. În schimb, alege legume rădăcinoase pentru a-ți satisface nevoile de carbohidrați.

De asemenea, este important să-ți reduci la minim aportul de grăsimi nocive și consumul de alimente prăjite. Aceste tipuri de alimente cresc riscul de reflux și duc la o digestie lentă. Încearcă să gătești mâncarea pe grătar, în cuptor sau la aburi.

Redu-ți aportul de sosuri și dressinguri grele, deoarece acestea conțin multe calorii și duc la constipație care, la rândul său, provoacă disconfort gastric.

Alimente de care trebuie să te ferești pentru a ameliora durerea de stomac

Multe tipuri de alimente ar trebui să dispară din dieta celor cu dispepsie (alcoolul și produsele acide, cum ar fi cacaua, de exemplu). Consumul regulat de alcool este unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea dispepsiei funcționale, conform cercetărilor publicate în Revista de Gastroenterología de Mexico.

Multe dintre dulciurile din comerț conțin mult zahăr sau îndulcitori artificiali, agravând considerabil această afecțiune. În mod similar, limitează consumul de alimente picante, deoarece acestea sunt iritante. De fapt, există suficiente dovezi științifice care restricționează aportul acestora la persoanele cu afecțiuni gastrointestinale.

Citește mai mult:

Ce să mănânci pentru a combate arsurile la stomac

Some figure
Majoritatea dulciurilor din comerț conțin cantități mari de zahăr. Alături de acidul natural din cacao, zahărul poate agrava dispepsia.

O dietă bine echilibrată poate ameliora durerea de stomac

După cum poți vedea, modificarea dietei este foarte importantă atunci când vine vorba de ameliorarea dispepsiei. Consultă un medic pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat. Orice schimbare pe care o faci în dieta zilnică este crucială.

Limitează aportul de grăsimi și fibre și crește consumul de produse fermentate dacă ai probleme cronice la nivelul stomacului. De asemenea, discută despre probiotice cu medicul specialist și cere-i să-ți sugereze câteva suplimente care pot îmbunătăți evoluția stării tale de sănătate.

Stai departe de alcool și iritanți. Pentru a evita complicațiile majore, încearcă să nu consumi deloc alcool. Consultă un medic sau un nutriționist pentru a proiecta un meniu care să corespundă nevoilor tale individuale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tan VP., The low FODMAP diet in the management of functional dyspepsia in east and southeast asia. J Gastroenterol Hepatol, 2017. 1: 46-52.
  • Fujihara Ozaki RK., Leite Speridiao PG., Fontenele Soares AC., Morais MB., Intestinal fructose malabsorptioin is associated with increased lactulose fermentation in the intestinal lumen. J Pediatr, 2018. 94 (6): 609-615.
  • Zhang J., Wu HM., Wang X., Xie J., et al., Efficacy of prebiotics and probiotics for functional dyspepsia: a systematic review and meta analysis. Medicine, 2020.
  • Saneei P., Sadeghi O., Feizi A., Keshteli AH., Deghaghzadeh H., et al., Relationship between spicy food intake and chronic uninvestigated dyspepsia in iranian adults. J Dig Dis, 2016. 17 (1): 28-35.
  • Socarrás Suárez, María Matilde, and Miriam Bolet Astoviza. “Alimentación saludable y nutrición en las enfermedades cardiovasculares.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 29.3 (2010): 353-363.
  • Bolet Astoviza, Miriam, and María Matilde Socarrás Suárez. “Alimentación adecuada para mejorar la salud y evitar enfermedades crónicas.” Revista Cubana de medicina general integral 26.2 (2010): 0-0.
  • Hernando-Harder, Ana C., et al. “Dispepsia funcional: Nuevos conocimientos en la fisiopatogenia con implicaciones terapéuticas.” Medicina (Buenos Aires) 67.4 (2007): 379-388.
  • Ferrer, Javier Diaz, et al. “Utilidad del Suplemento de Probioticos (Lactobacillus acidophilus y bulgaricus) en el Tratamiento del Sindrome de Intestino Irritable.” Revista de Gastroenterología del Perú 32.4 (2017): 387-93.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.