Combate insomnia cu 7 ceaiuri de plante! - Doza de Sănătate
 

Combate insomnia cu 7 ceaiuri de plante!

Te sfătuim să încerci aceste ceaiuri pentru tratarea insomniei, dar dacă aceasta persistă, mergi la medic pentru a descoperi dacă la baza sa se află o problemă serioasă.
Combate insomnia cu 7 ceaiuri de plante!
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Uneori, deși ne-am băgat în pat de câteva ore și deja se aproprie dimineața, somnul întârzie să ne cuprindă. Combate insomnia, deoarece ne poate afecta performanța la locul de muncă dar și viața de zi cu zi.

Există mai mulți factori ce pot cauza insomnia. Printre cei secundari se numără diferitele boli ce ne pot afecta, fie ele psihologice (cum ar fi depresia, anxietatea sau stresul) sau fizice (artrita, durerile de cap, astmul, problemele cu glanda tiroidă, aciditatea gastrică, menopauza etc.).

Însă, insomnia poate să fie ea însăși problema principală, nefiind legată de nicio altă afecțiune. Cel mai important este să descoperi cauza și să aplici un tratament adecvat. În acest articol îți vom prezenta câteva ceaiuri de plante ce te vor ajuta să combați insomnia. Dacă vrei să te poți odihni din nou, atunci citește în continuare!

7 ceaiuri ce combat insomnia

Ceaiul de valeriană

Combate insomnia cu valeriană

Acest ceai a fost folosit timp de secole pentru a combate insomnia. Valeriana poate relaxa mușchii, poate reduce stresul și depresia sau ameliora problemele gastrice și durerile menstruale.

Ceaiul de mușețel

Și ceaiul de mușețel este util pentru reglarea somnului. În plus, mușețelul are proprietăți antiinflamatoare, poate deschide culoarea părului și, dacă-l folosești pentru gargară, îți va ameliora durerile de gât. Aplicat direct pe piele, mușețelul ajută la vindecarea cicatricilor.

Ceaiul de tei

Teiul nu este bun numai pentru a combate insomnia, dar această plantă este și un relaxant muscular, ameliorează durerile, reduce crampele de stomac și este recomandată pentru îngrijirea pielii și vindecarea ciupiturilor de insecte și arsurilor solare.

Dacă suferi de artrită, probleme respiratorii sau ai dureri de cap, de stomac, de gât sau cervicale, atunci ce-ar fi să bei o ceașcă de ceai de tei?

Balsamul de lămâie

Balsamul de lămâie combate insomnia

Balsamul de lămâie îți poate reechilibra sistemul nervos și este util pentru a combate stresul, insomnia, palpitațiile sau spasmele musculare și promovează buna funcționare a sistemului digestiv.

Ceaiul de hamei

Hameiul acționează ca sedativ și este recomandat în special celor care suferă de insomnie și stres sau au probleme digestive. În plus, această plantă este utilă pentru tratarea migrenelor, oboselii și poate fi chiar folosită ca afrodiziac. Aplicat extern, hameiul poate dezinfecta rănile și promovează vindecarea acestora.

Ceaiul de floarea pasiunii

Floarea pasiunii combate insomnia

Proprietățile chimice ale florii pasiunii fac ca aceasta să fie un relaxant eficient și un leac foarte potent pentru a combate insomnia. În plus, această plantă este utilă pentru a trata anxietatea, simptomele sevrajului, amețeala și vasele de sânge inflamate.

Ceaiul de mentă

Menta ne poate stabiliza sistemul nervos și previne insomnia, problemele gastrice, gastrita și spasmele musculare.

Câteva sfaturi pentru a dormi mai bine

  • Nu sta treaz până târziu în fața televizorului
  • Consumă alimente ușoare și nu te culca cu stomacul plin
  • Respectă-ți programul de somn
  • Fă-ți duș înainte de culcare
  • Nu-ți butona mobilul sau laptopul în pat
  • Menține-ți așternuturile curate
  • Nu consuma alcool înainte de culcare
  • Dormi numai pe o saltea de fermitate medie (nici prea moale, nici prea tare)

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Upton, R. (2001). Valeriana officinalis. Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.). https://doi.org/10.1016/B978-1-4377-2333-5.00133-4
  • Adib-Hajbaghery, M., & Mousavi, S. N. (2017). The effects of chamomile extract on sleep quality among elderly people: A clinical trial. Complementary Therapies in Medicine35, 109–114. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2017.09.010
  • Yoo, D. Y., Choi, J. H., Kim, W., Yoo, K. Y., Lee, C. H., Yoon, Y. S., … Hwang, I. K. (2011). Effects of Melissa officinalis L. (Lemon Balm) extract on neurogenesis associated with serum corticosterone and GABA in the mouse dentate gyrus. Neurochemical Research36(2), 250–257. https://doi.org/10.1007/s11064-010-0312-2
  • Sudati, J. H., Vieira, F. A., Pavin, S. S., Dias, G. R. M., Seeger, R. L., Golombieski, R., … Barbosa, N. V. (2013). Valeriana officinalis attenuates the rotenone-induced toxicity in drosophila melanogaster. NeuroToxicology. https://doi.org/10.1016/j.neuro.2013.04.006
  • Jiri, P. (2011). Mulungu – Rainforest Anxiolytic. In Anxiety and Related Disorders. InTech. https://doi.org/10.5772/18078

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.