Consumul de lapte de ovăz îngrașă? Ce ar trebui să știi
 

Consumul de lapte de ovăz îngrașă? Ce ar trebui să știi

Băuturile vegetale au o densitate energetică scăzută, așa că este puțin probabil să contribuie la creșterea în greutate.
Consumul de lapte de ovăz îngrașă? Ce ar trebui să știi
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Laptele de ovăz este folosit în mod normal pentru a înlocui laptele de vacă, însă mulți se întreabă dacă poate fi folosit în curele de slăbire. Vă vom explica aspectele pozitive și negative ale introducerii acestui aliment în dietă. Desigur, pe piață există diferite calități. Consumul de lapte de ovăz îngrașă?

Înainte de a începe, vom menționa faptul că laptele de vacă nu este rău pentru toată lumea. Doar dacă există o intoleranță sau o alergie diagnosticată trebuie eliminat consumul. În caz contrar, este un aliment bogat în nutrienți, care poate ajuta la menținerea sănătății optime.

Consumul de lapte de ovăz îngrașă?

Aportul de lapte de ovăz îngrașă rareori

În primul rând, trebuie subliniat faptul că nu există alimente care să îngrașe sau să ardă grăsimile pe cont propriu. Acesta este rezultatul unei serii de obiceiuri bune sau rele menținute de-a lungul timpului.

Există mai mulți factori care influențează greutatea, nu numai cei dietetici. Practicarea regulată a exercițiilor fizice este decisivă pentru stimularea creșterii musculare, ceea ce va permite o creștere a consumului de energie.

În ceea ce privește valoarea nutritivă a laptelui de ovăz, acesta are mai puține calorii decât laptele de vacă tradițional, dar și un conținut mai mic de proteine. Acest lucru nu este ceva pozitiv, deoarece proteinele sunt esențiale pentru a preveni dezvoltarea patologiilor cronice și complexe, cum ar fi sarcopenia. Acest lucru este demonstrat de cercetările publicate în revista Nutrients. Este important să acoperiți cerințele zilnice.

Multe tipuri de lapte de ovăz din supermarket au o cantitate mare de zaharuri adăugate. Acest lucru este negativ atât pentru pierderea în greutate, cât și pentru îmbunătățirea sănătății. Vorbim despre o serie de elemente despre care s-a demonstrat faptul că măresc riscul de diabet de tip 2 (alături de stilul de viață sedentar). Sunt deosebit de periculoase atunci când sunt administrate într-un mediu lichid.

Cum se consumă laptele de ovăz pentru a evita îngrășarea?

Dacă doriți să includeți laptele de ovăz în dietă, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să citiți eticheta. Alegeți întotdeauna o varietate fără zaharuri adăugate. În acest fel, veți evita efectele negative asupra sănătății metabolice și asupra stării compoziției corporale.

De asemenea, trebuie inclus în dietă cu moderație. Este mai energizant decât apa, așa că aceasta din urmă trebuie să fie instrumentul principal atunci când vine vorba de garantarea unei bune stări de hidratare.

Laptele de ovăz este un aliment versatil. Din acest motiv, este benefic atunci când este consumat în cantități corecte în aproape orice dietă. Poate fi folosit pentru prepararea de infuzii, pentru gătit, consumat ca atare, etc. În plus, caracteristicile sale organoleptice pot fi excelente, în funcție de tipul ales.

Laptele de ovăz conține vitaminele grupului B. Acestea sunt importante pentru ca metabolismul energetic să se desfășoare corect. Conversia macronutrienților și utilizarea lor ulterioară va fi eficientă. Participă la funcționarea sistemului nervos central, după cum arată cercetările publicate în revista CNS Neuroscience & Therapeutics.

Lapte vegetal de diverse tipuri
Laptele de ovăz poate fi o opțiune bună pentru cei care doresc sau trebuie să elimine laptele de vacă din alimentație.

Laptele de ovăz sau laptele de vacă?

Pentru a încheia, trebuie sa menționăm că laptele de vacă este un aliment de calitate superioară, mai bun decât orice băutură vegetală. Conține nutrienți esențiali importanți și contribuie la acoperirea necesarului zilnic de proteine. Putem găsi chiar și versiuni îmbogățite cu vitamina D, care ajută la evitarea eventualelor deficiențe ale acestui element, care pot afecta negativ sănătatea.

Din acest motiv și atât timp cât nu există un diagnostic de intoleranță sau alergie, este de preferat să consumați lapte de vacă. Totuși, nu este indicat să exagerați cu acest produs, deoarece densitatea calorică este mai mare. Trebuie inclus întotdeauna în contextul unei diete echilibrate pentru a evita creșterea în greutate.

Consumul de lapte de ovăz nu îngrașă

După cum ați văzut, laptele de ovăz nu îngrașă. Nu este un produs cu multe calorii, așa că este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra dietei. Alegeți mereu versiunile fără zaharuri adăugate pentru a evita modificările metabolice ce împiedică arderea lipidelor.

Trebuie să avem în vedere că în spatele proceselor de îngrășare sau slăbire se află mai mulți factori care pot fi decisivi. De exemplu, genetica. Aceasta poate modula producția hormonală și senzațiile de poftă de mâncare și sațietate, așa că este un aspect ce trebuie luat în considerare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Prokopidis, K., Cervo, M. M., Gandham, A., & Scott, D. (2020). Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients12(8), 2285. https://doi.org/10.3390/nu12082285
  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Calderón-Ospina, C. A., & Nava-Mesa, M. O. (2020). B Vitamins in the nervous system: Current knowledge of the biochemical modes of action and synergies of thiamine, pyridoxine, and cobalamin. CNS neuroscience & therapeutics26(1), 5–13. https://doi.org/10.1111/cns.13207

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.