Cum se gătește ovăzul pentru a te bucura de proprietățile sale
 

Cum se gătește ovăzul pentru a te bucura de proprietățile sale

Vă vom învăța cum să gătiți optim ovăzul pentru a profita la maxim de una dintre cele mai bune cereale!
Cum se gătește ovăzul pentru a te bucura de proprietățile sale
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Știți cum se gătește ovăzul pentru a vă bucura de proprietățile sale? Prin gătire, acesta devine un aliment cu digestibilitate ridicată, ceea ce permite utilizarea nutrienților și o inactivare a unor substanțe care blochează absorbția acestora. Din acest motiv, este recomandat să urmați o serie de procese pentru a profita la maxim de această cereală.

Înainte de a începe, este esențial să subliniem faptul că aportul de fibre este esențial pentru menținerea unei bune stări de sănătate în timp. Făina de ovăz este o sursă a acestui element, așadar includerea sa regulată în dietă va genera un beneficiu clar asupra funcționării tractului digestiv.

Cum se gătește corect ovăzul

Unul dintre punctele cheie înainte de a găti fulgii de ovăz este să-i lăsați la înmuiat câteva ore. Astfel, antinutrienții menționați mai sus sunt inactivați. Nu se întâmplă nimic dacă îi folosiți fără înmuiere, însă prin acest procedeu simplu veți obține un produs final de calitate superioară.

Lingură din lemn cu fulgi de ovăz
Ovăzul oferă carbohidrați complecși și fibre alimentare.

Atunci când pregătiți fulgii, este indicat să optați pentru lapte în loc de apă. Fulgii de ovăz vor fi mult mai cremoși, iar preparatul final va avea o valoare nutritivă mai mare.

În acest fel, preparatul nu va oferi doar carbohidrații complecși și fibre, ci și proteine cu mare valoare biologică. Aceste elemente s-au dovedit a fi decisive în prevenirea patologiilor asociate cu masa slabă.

Când vine vorba de gătit, nu trebuie să depășiți timpul indicat. În caz contrar, fulgii de ovăz vor fi prea tari. Este mai bine sa scurtați puțin procesul pentru a obține un rezultat mult mai plăcut din punct de vedere organoleptic. În plus, ovăzul nu se va lipi de fundul cratiței. Amestecați din când în când. În continuare, vă vom oferi mai multe detalii.

Rețetă cu fulgi de ovăz

Știți deja punctele cheie pentru gătitul fulgilor de ovăz. Acum, vă vom prezenta o rețetă simplă pentru micul dejun. Vă va permite să începeți ziua plini de energie și vă va oferi nutrienții esențiali pentru funcționarea corectă a organismului.

Ingrediente

Produsele de care veți avea nevoie sunt:

 • 2 căni de lapte integral
 • 6 linguri fulgi de ovăz
 • Scorțișoară pudră
 • Zahăr sau îndulcitor lichid

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Înmuiați ovăzul pentru câteva ore.
 2. Apoi, scurgeți cerealele și puneți într-o cratiță toate ingredientele menționate, mai puțin scorțișoara.
 3. Gătiți la foc mediu aproximativ 10 minute, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.
 4. Fulgii trebuie să se înmoaie. Acest lucru indică faptul că sunt gata.
 5. Pentru a termina, presărați puțină scorțișoară deasupra și așteptați să se răcească.
 6. Preparatul se poate consuma atât cald, cât și rece.

Fulgii de ovăz se combină foarte bine cu alte alimente de calitate, precum fructele, nucile sau semințele. Pot fi introduși în preparate pentru a crește densitatea nutrițională.

Cum se gătește ovăzul pentru fursecuri

Beneficiile fulgilor de ovăz

Ovăzul este una dintre cerealele cu cel mai mare conținut de fibre solubile. Acest element acționează ca un prebiotic, generând un efect pozitiv asupra microbiotei intestinale. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în The Journal of Nutritional Biochemistry. Beta glucanii din ovăz reușesc să stimuleze dezvoltarea bacteriilor și să reducă riscul de disbioză.

Ovăzul este un aliment care reușește să ofere o cantitate semnificativă de carbohidrați de înaltă calitate. Acești nutrienți sunt principalul substrat energetic pentru desfășurarea activităților de mare intensitate. În plus, sunt un element cheie în procesul de recuperare. Când sunt consumați împreună cu proteine, stimulează foarte eficient reaprovizionarea cu glicogen, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.

Gătiți fulgii de ovăz în mod optim

Gătitul ovăzului este cheia pentru a putea beneficia la maxim de acesta la nivel nutrițional. Digestibilitatea sa este crescută și se obține și o valoare nutritivă mai mare. Puteți adăuga și alte produse de calitate, precum laptele integral. Este un preparat excelent atât pentru sportivi, cât și pentru persoanele sedentare. De fapt, fulgii de ovăz sunt cele mai bune cereale ce pot fi introduse în dieta obișnuită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
 • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.