Crampele la nivelul gambelor: de ce apar?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Cu siguranță ți s-a întâmplat de-a lungul vieții să experimentezi crampele la nivelul gambelor. S-ar putea chiar să te întrebi ce se întâmplă cu adevărat în această parte a corpului. Crampele provoacă atât de multă durere, însă nu sunt altceva decât o serie de contracții musculare involuntare.
Partea din spate a gambelor are o formă rotunjită. De fapt, gambele sunt formate din mușchi diferiți. Unul dintre aceștia este mușchiul triceps sural, care este cel implicat în apariția acestei probleme dureroase.
Majoritatea oamenilor se confruntă cu crampe la nivelul gambelor noaptea, având dureri intense care îi trezesc din somn. În acest articol, îți vom explica de ce apar crampele și ce trebuie să faci pentru a atenua sau preveni acest disconfort.
De ce apar crampele la nivelul gambelor?
Atunci când ai crampe la nivelul gambelor te confrunți, de fapt, cu contracția involuntară a mușchiului triceps sural. Acest mușchi se scurtează, lucru vizibil chiar și cu ochiul liber. Crampele sunt foarte dureroase.
Cercetătorii nu știu exact de ce se întâmplă acest lucru. Însă cunoaștem câțiva factori legați de apariția crampelor. În primul rând, crampele la nivelul gambelor sunt asociate cu exerciții intense executate pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, acestea apar dacă execuți mișcări greșite.
În al doilea rând, crampele apar și atunci când te antrenezi fără să-ți încălzești mai întâi mușchii. Se pare că exercițiile fizice, alături de lipsa de hidratare, fac ca toxinele să se acumuleze în mușchi. Prin urmare, acestea provoacă numeroase contracții musculare.
Cu toate acestea, în cazul crampelor de la nivelul gleznelor, cauza nu este întotdeauna antrenamentul fizic. De fapt, există mulți factori care pot declanșa această problemă (de exemplu, alcoolul, cafeaua, tutunul, anumite medicamente sau o dietă nesănătoasă).
Îți recomandăm:
Pot fi crampele la nivelul gambelor legate de o altă afecțiune?
Dacă ai în mod repetat crampe la nivelul gambelor și acestea nu au de-a face cu exercițiile fizice, acesta ar putea fi un simptom al unei alte afecțiuni. Este important să știi că, atunci când există o problemă circulatorie, dacă sângele nu ajunge corect la mușchi, vei experimenta crampe.
De fapt, acest lucru este frecvent începând cu vârsta de 60 de ani. Ateroscleroza este o afecțiune în care colesterolul se acumulează în vasele de sânge. Prin urmare, în aceste zone există un flux sanguin mai slab. Sângele nu mai ajunge în cantitate suficientă în toate zonele pe care ar trebui să le irige.
Această modificare a fluxului sanguin are loc și în timpul sarcinii, deși este ceva fiziologic. Femeile gravide în ultimul trimestru suferă deseori de crampe la nivelul gambelor.
Îți recomandăm:
Ce trebuie să faci când ai crampe la nivelul gambelor
După cum probabil știi deja, crampele la picioare apar cel mai des la mijlocul nopții, făcându-te să te trezești din somn. Dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat, cel mai bine este să treci printr-o scurtă rutină de întindere a mușchilor înainte de culcare.
De asemenea, este important să menționăm faptul că, atunci când faci mișcare, trebuie să progresezi lent. Cu alte cuvinte, mărește treptat intensitatea, nu dintr-o dată. Trebuie să știi când să te odihnești și să o faci în mod corect.
În plus, nu uita să îți pregătești mușchii înainte de a face exerciții fizice. Același lucru este valabil și pentru hidratare și dietă. După cum am văzut, deshidratarea poate provoca aceste crampe la nivelul gambelor.
Anumiți experți recomandă exercițiile de kinetoterapie pentru prevenirea crampelor la picioare. În mod ideal, trebuie să faci întinderi ușoare în mod controlat. Evită să stai pe vârfuri sau să atingi zona dureroasă. De fapt, aceste mișcări pot provoca un alt spasm muscular.
Dacă ai frecvent crampe la nivelul gambelor, este important să consulți un medic. Specialistul va trebui să verifice dacă nu cumva un alt tip de patologie cauzează această situație.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Causas de los calambres musculares en las piernas. (n.d.). Retrieved February 3, 2020, from https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/causas-calambres-musculares_24
- ¿Por qué se nos suben los gemelos? – CMD Sport. (n.d.). Retrieved February 3, 2020, from https://www.cmdsport.com/running/cuidate-running/por-que-se-nos-suben-los-gemelos/
- Porqué se suben los gemelos – Clínica López Páez. (n.d.). Retrieved February 3, 2020, from https://clinicalopezpaez.es/porque-se-suben-los-gemelos/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.