O tulburare rară de mișcare: ce este atetoza? - Doza de Sănătate
 

O tulburare rară de mișcare: ce este atetoza?

Atetoza este o tulburare rară de mișcare care poate fi provocată de anumite boli neurologice, în special de cele care implică leziuni anatomice sau funcționale ale ganglionilor bazali.
O tulburare rară de mișcare: ce este atetoza?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce este atetoza? Această boală reprezintă un set de mișcări involuntare lente. Atetoza este una dintre cele mai frecvente tulburări de mișcare și are un impact negativ asupra mâinilor și picioarelor. Această afecțiune este o manifestare rară a anumitor boli neurologice, în special a celor cauzate de deteriorarea anatomică și funcțională a ganglionilor bazali.

Ce sunt ganglionii bazali?

Ganglionii bazali sunt structuri formate din materie cenușie, care se găsesc în partea centrală a creierului. Principala lor caracteristică este faptul că au un număr mare de conexiuni cu alte structuri din creier. În plus, aceștia sunt formați din nucleul caudat, putamen și globul palid.

Aceste tipuri de ganglioni participă la executarea și întreținerea activității motorii. Așadar, modificările anatomice și funcționale apărute din cauza deficitului sau excesului anumitor neurotransmițători se manifestă sub formă de mișcări anormale.

Tulburări de mișcare asociate ganglionilor bazali

Ce este atetoza la oameni
Majoritatea afecțiunilor ganglionilor bazali au legătură cu tulburările funcționale. Acest lucru apare din cauza deficitului sau excesului anumitor neurotransmițători, ceea ce duce la hiperactivitate electrică în acea regiune cerebrală. Aceste schimbări modifică activitatea motorie a persoanei afectate.

În general, există mai multe tipuri de mișcări anormale, cum ar fi coreea, distonia, tremurul și atetoza. Coreea constă în mișcări involuntare repetitive, scurte și neregulate. Aceste mișcări sunt bruște și încep într-o parte a corpului, manifestându-se brusc și neașteptat și în altă zonă. În general, coreea afectează fața, gura, trunchiul și extremitățile. Hemibalismul este un tip de coree care implică mișcări spastice involuntare violente ale unui braț sau ale unui picior. Mișcările sunt mai ample și mai intense decât cele din coreea obișnuită.

Atetoza, ca și celelalte manifestări de mai sus, poate fi cauzată de un număr mare de boli. În plus, prezența sa ghidează adesea diagnosticul. Coreea și atetoza, care pot apărea concomitent sub formă de coreoatetoză, nu sunt, de fapt, tulburări. Aceste sunt simptome ale altor boli.

Ce este atetoza?

Medic care examinează un RMN cerebral

În general, există două tipuri de tulburări de mișcare. Practic, acestea corespund unui sindrom hipokinetic sau hiperkinetic, în funcție de tipul de activitate motorie implicată.

  1. Sindromul hipokinetic include boala Parkinson, tulburările neurodegenerative și parkinsonismul secundar.
  2. Sindromul hiperkinetic include o serie de simptome evidente pentru cei care efectuează o examinare fizică. Acestea includ tremurul, coreea, distonia, ticurile și mioclonia. Ceea ce diferențiază atetoza de alte tulburări este faptul că pacienții nu sunt capabili să țină anumite părți ale corpului în anumite poziții.

Atetoza se manifestă prin mișcări lente, constante și involuntare. De obicei, aceasta apare în porțiunile distale ale membrelor, ale limbii și ale gâtului, deși poate apărea și oriunde altundeva în corp. Mișcările lente caracteristice acestei afecțiuni ne permit să o diferențiem de alte tulburări, cum ar coreea. Cu toate acestea, există forme clinice similare coreei, pe care medicii le numesc „coreoatetoză”. Termenul de „coreoatetoză” se aplică mai multor boli generative, cum ar fi boala Huntington.

Alte cauze ale atetozei

De asemenea, există și alte cauze ale atetozei, cum ar fi infecțiile sistemului nervos central, precum encefalita. Acestea sunt legate de lezarea difuză sau severă a tuturor țesuturilor creierului. Din acest motiv, simptomele tulburărilor de mișcare sunt destul de frecvente.

În plus, din cauza modificărilor neurologice, pot apărea și tulburări autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic. Totuși, aceasta nu este o prezentare clinică tipică a bolii. Pacienții trebuie să primească tratament pe termen lung cu imunosupresoare, cum ar fi steroizii. În consecință, poate exista o tendință de apariție a infecțiilor la nivelul sistemului nervos. De asemenea, pot fi declanșate tulburări de mișcare, similar cu ceea ce se întâmplă în encefalită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Delfino, L; Gauna, A. (2010). COREA AGUDA COMO PRESENTACIÓN DE LA ENFERMEDAD DE GRAVES. RAEM.
  • Willshaw Z, M. E., Atria R, A., & Ferrer D, S. (2009). Hipertiroidismo y coreatetosis. Revista Chilena de Pediatría. https://doi.org/10.4067/s0370-41061986000600023
  • Buriticá, O. (2004). Discinesias tardias 10. Asociación Colombiana de Neurología.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.