Cum afectează perfecționismul relația de cuplu?
 

Cum afectează perfecționismul relația de cuplu?

Perfecționismul, deși este bine văzut uneori, poate fi foarte dăunător, mai ales într-o relație de cuplu. Cum ne afectează și ce putem face?
Cum afectează perfecționismul relația de cuplu?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 26 mai, 2023

A fi perfecționist este o trăsătură de personalitate care este apreciată în lumea muncii. Perfecționismul face ca rezultatele obținute să fie mult mai bune. Cu toate acestea, în relația de cuplu, perfecționismul poate să nu fie la fel de benefic ca la locul de muncă. Vrei să știi cum afectează perfecționismul cuplul? Citește mai departe!

Deși perfecționismul poate fi definit ca o calitate, în realitate are și o latură negativă.

Perfecționismul în relația de cuplu

Perfecționismul face ca o persoană să fie exigentă nu numai cu sine, ci și cu cei din jur. Ea va cere la fel de mult de la partener. Corectarea propriului comportament funcționează ca un exemplu elocvent.

Perfecționismul în relația de cuplu
Persoana perfecționistă poate cere prea mult de la partenerul său, epuizându-l.

Acest lucru poate fi tolerat la început, mai ales când partenerii sunt proaspăt îndrăgostiți. Dar, când relația progresează, cerințele pot ajunge să o epuizeze pe cealaltă persoană. Este foarte greu să fii cu cineva care îți spune tot timpul ce trebuie să corectezi; de fapt, este foarte obositor. Sfârșitul acestei situații înseamnă despărțirea.

Controlul poate afecta sexualitatea

O altă consecință a prezenței perfecționismului în cadrul relației este afectarea sexualității. Aceasta înseamnă că relațiile sexuale nu vor mai fi la fel de plăcute (dacă au fost vreodată) și că totul se va răci.

Pretențiile privind anumite poziții, rezistența sau stabilirea unor momente și zile specifice pentru a avea relații sexuale fără a permite relațiile spontane sunt circumstanțe care pot ajunge să uzeze viața de cuplu. În plus, aceste cerințe nu permit negocierea, ceea ce ajunge să afecteze comunicarea.

Sublinierea defectelor este foarte dăunătoare

Semnalarea constantă a defectelor celuilalt poate ajunge să-i afecteze stima de sine. Persoana perfecționistă știe să observe trăsăturile pozitive ale partenerului, dar preferă să se concentreze pe cele negative.

Cuplu care se ceartă
Persoana perfecționistă pare să se concentreze doar pe trăsăturile negative, situație care uzează relația.

Acest lucru va pune capăt relației într-un timp foarte scurt. Este imposibil să fii cu cineva care nu manifestă admirație pentru tine, care vrea să controleze totul și care îți arată permanent defectele pe care le ai. Nimeni nu poate rezista prea mult în astfel de circumstanțe. Din acest motiv, relațiile cu perfecționiștii nu durează prea mult timp.

Așteptările nu sunt niciodată îndeplinite

Perfecționismul afectează relația de cuplu din cauza așteptărilor prea mari. Acestea devin atât de solicitante, încât este imposibil pentru cealaltă persoană să se conformeze. De fapt, multe dintre aceste așteptări se dovedesc a fi iraționale și, prin urmare, imposibil de îndeplinit. Acest lucru dăunează legăturii de cuplu și o poate transforma într-o relație toxică.

Este esențial ca perfecționistul să meargă la terapie. Relația cu partenerul se va înrăutăți dacă situația nu se rezolvă. De asemenea, cealaltă persoană nu poate face nimic. Durerea pe care o simte când este criticată este intensă. Prin urmare, este nevoie de schimbare.

Consultația psihologică este începutul schimbării

A fi perfecționist poate face ca relația de dragoste să se termine rapid. Respectul de sine al partenerului poate fi grav afectat, acesta începând să se îndoiască de sine. Acest lucru nu este benefic și trebuie corectat cât mai curând posibil. Pentru aceasta, este nevoie de ajutorul unui profesionist.

Atenuarea perfecționismului prin terapia cognitiv-comportamentală nu este un proces simplu. Cu toate acestea, nu este imposibil. Desigur, este nevoie de voință și de dorința reală de schimbare. Perfecționismul nu face bine unei relații; dimpotrivă, ajunge să o uzeze până când apare despărțirea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sogorb, A. F., Andino, R. F., Flores, M. D. P. A., & Fernandez, J. M. G. (2021). Dificultades interpersonales en las relaciones heterosexuales y pensamientos automáticos perfeccionistas en universitarios ecuatorianos. European Journal of Health Research:(EJHR)7(1), 2.
  • Valderrama Bazalar, R. E. (2018). Creencias irracionales en personas que mantienen una relación de pareja atendidas en un centro psicológico de Lima Norte.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.