7 soluții naturale pentru tratarea infecțiilor urinare
Multe persoane caută soluții pentru tratarea infecțiilor urinare. Această problemă de sănătate apare atunci când bacteriile de la nivelul tractului urinar se înmulțesc în mod excesiv.
Infecțiile urinare pot slăbi întregul sistem excretor, inclusiv rinichii și vezica urinară, provocând simptome neplăcute care îți diminuează calitatea vieții.
Deși în majoritatea cazurilor sunt ușoare și sporadice, uneori infecțiile urinare se pot agrava, afectând multe procese fiziologice. Cele mai comune simptome provocate sunt usturimile sau durerea la urinare, acestea putând fi însoțite și de febră, crampe și modificări ale urinei.
Din fericire, nu este nevoie întotdeauna să apelezi la antibiotice pentru a reduce severitatea simptomelor infecțiilor tractului urinar și a grăbi vindecarea. Datorită proprietăților anumitor ingrediente naturale, poți prepara diverse remedii care tratează problema fără să provoace efecte secundare.
Citește în continuare pentru a afla care sunt cele mai bune soluții naturale pentru tratarea infecțiilor urinare!
1. Coacăzele indiene ajută la tratarea infecțiilor urinare
Coacăzele indiene (Phyllantus emblica) reprezintă unul dintre cele mai puternice tratamente naturiste împotriva infecțiilor bacteriene de la nivelul tractului urinar. Beneficiile lor se datorează conținutului bogat de vitamina C și compuși antibacterieni.
Ingrediente
- 1 linguriță de pudră de coacăze negre (5 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
Instrucțiuni
- Adaugă o linguriță de pudră de coacăze negre într-o cană cu apă și dă amestecul în clocot, lăsându-l să fiarbă până când se evaporă jumătate din cantitatea de apă.
- Lasă remediul să stea deoparte până ajunge la o temperatură suportabilă și consumă până la trei porții pe zi.
2. Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu are proprietăți alcaline care ajută la reglarea pH-ului urinei, tratând infecția prin curățarea căilor urinare.
Ingrediente
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu (5 g)
- 1 cană de apă (200 ml)
Instrucțiuni
- Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-o cană cu apă și bea acest amestec de două ori pe zi.
3. Ananas
Ananasul conține o enzimă numită bromelaină. Aceasta are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene care contribuie la tratarea infecțiilor urinare.
Consumul de ananas mărește producția de urină și ameliorează iritațiile de la nivelul căilor urinare și al vezicii.
Instrucțiuni
- Mănâncă o cană de cuburi de ananas (150 g) pe zi.
- Totodată, poți prepara un suc cu ananas și ghimbir pe care să îl bei de două – trei ori pe zi.
4. Comprese fierbinți
În timp ce tratamentele orale împiedică dezvoltarea bacteriilor care provoacă infecții urinare, aplicarea locală a compreselor calde reprezintă o modalitate excelentă de a ameliora usturimile și inflamațiile cauzate de această problemă de sănătate.
Instrucțiuni
- Toarnă niște apă clocotită într-o sticlă pentru apă fierbinte și pune-o pe partea de jos a abdomenului, lăsând-o să acționeze 15 minute.
- Dacă ai o compresă caldă, o poți folosi în același mod.
5. Afine
Datorită proprietăților lor diuretice și antioxidante, afinele sunt printre cele mai utilizate remedii naturale pentru tratarea infecțiilor urinare.
Consumul de afine mărește producția de urină și facilitează eliminarea lichidelor și a microbilor reținuți în țesuturi.
Instrucțiuni
- Servește o mână de afine de două – trei ori pe zi.
- În plus, poți prepara un suc natural de afine pe care să îl bei la primul semn de infecție urinară.
6. Ulei esențial de arbore de ceai
Uleiul esențial de arbore de ceai este un produs foarte eficient pentru tratarea infecțiilor urinare, dar și a celor vaginale. Nu este indicat să îl ingerezi sau să îl aplici direct pe piele, însă prin uzul extern, agenții săi antibacterieni luptă împotriva agenților patogeni prezenți în zona respectivă.
Instrucțiuni
- Adaugă 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai în apa de baie. Ai grijă să speli și deschiderea uretrei.
- O altă opțiune este să combini părți egale de ulei de arbore de ceai și ulei de santal. Masează abdomenul cu această soluție pentru a reduce inflamațiile.
- Repetă procedeul până la tratarea infecției.
7. Ceai de coada-calului
Coada-calului este printre cele mai utilizate plante pentru tratarea infecțiilor urinare în mod natural. Proprietățile sale diuretice măresc producția de urină, ajutând la curățarea căilor urinare, a vezicii și a uretrei.
Ingrediente
- 1 lingură de coada-calului (10 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
Instrucțiuni
- Adaugă o lingură de coada-calului într-o cană cu apă fierbinte și las-o la infuzat 10-15 minute.
- Strecoară ceaiul și consumă-l de două ori pe zi.
După cum poți observa, există multe soluții naturale pentru tratarea infecțiilor urinare, așadar nu este necesar să apelezi la antibiotice. Alege remediul care ți-a atras cel mai mult atenția și încearcă să îl folosești conform recomandărilor noastre pentru a obține rezultate optime.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sowjanya Pulipati, Puttagunta Srinivasa Babu, M Lakshmi Narasu, Nagisetty Anusha. Journal of Medicinal Plants Studies. An overview on urinary tract infections and effective natural remedies. (2017).
plantsjournal.com/archives/2017/vol5issue6/PartA/5-6-7-566.pdf
- M. Roshni Amalaradjou, K. Venkitanarayanan. Natural Approaches for Controlling Urinary Tract Infections.
- Queenslan Health. Urinary Tract Infection.
health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0016/430405/ed-uti.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.