Logo image
Logo image

Cum să cureți acvariul peștilor în mod corect

3 minute
În general, peștii sunt animale de companie ușor de întreținut. Aceștia au nevoie doar de puțină mâncare, apă curată și oxigen. În articolul de astăzi, îți arătăm cum să cureți corect acvariul pentru a-ți menține peștii sănătoși și liniștiți. 
Cum să cureți acvariul peștilor în mod corect
Scris de Jose Popoff
Ultima actualizare: 09 august, 2022

În general, acvariul cu pești este plasat într-o zonă aerisită a camerei. Însă în apă cad diverse substanțe care se depun apoi pe pereții vasului. În plus, peștișorii fac, la rândul lor, mizerie. Oricum ar fi, este necesar să știi cum să cureți acvariul la anumite intervale de timp. 

Vrei să afli cum să îți menții peștii într-un mediu curat și sănătos? Citește mai departe.

Te-ar putea interesa și:

10 trucuri pentru a-ți menține casa curată

De ce ai nevoie pentru a curăța acvariul?

Some figure

În primul rând, este important să ai toate lucrurile necesare pregătite înainte de a începe, inclusiv prosoape, deoarece este posibil să verși puțină apă când cureți acvariul.

Nu uita că obiectivul principal este să deranjezi cât mai puțin peștii. Tocmai de aceea trebuie să scoți treptat apa. Iată care sunt materialele necesare pentru curățare:

  • 1 găleată goală
  • Prosoape curate 
  • Sticlă de sifon
  • 1 răzuitor de alge
  • Dedurizant de apă

Cum să cureți acvariul

Some figure

Îți reamintim că trebuie să fii foarte atent/ă să nu deranjezi și să nu rănești în niciun fel peștiiȚinând cont de acest aspect important, iată cum să cureți acvariul:

  1. Înfășoară prosopul în jurul acvariului pentru a absoarbe apa care s-ar putea vărsa. Dacă nu îți ajunge un prosop, pune mai multe.
  2. Scoate cu atenție toate decorațiunile din acvariu și curăță-le cu un burete și apă fierbinte de la robinet.
  3. Ai grijă să îndepărtezi toate urmele de alge de pe suprafața lor. Nu folosi produse de curățare abrazive, întrucât acestea pot lăsa reziduuri în interiorul decorațiunii, fapt care afectează peștii. Chimicalele din detergenții chimici pentru curățarea ustensilelor sunt toxice pentru pești. 
  4. Curăță interiorul de sticlă al acvariului cu un răzuitor de alge. Curăță încet de sus în jos și de jos în sus. Folosește mai întâi partea mai aspră a răzuitorului, iar apoi pe cea mai fină.
  5. Folosește apoi plasa pentru a îndepărta murdăria depusă la suprafață.
  6. Scoate apoi o parte din apă cu sifonul. Pune capătul mic în apă și partea mai mare în găleată.
  7. Apasă sifonul cu mișcări ușoare, dar rapide, până când apa începe să treacă prin el. Dacă nu ai sifon, poți folosi o pompiță pentru a-ți ușura munca.
  8. Pune sifonul pe pietrișul murdar pentru a absorbi o parte din mizeria acumulată. Ai grijă să nu tragi și pietricele care ar putea rămâne blocate în sifon.
  9. Când acvariul mai are 15 – 20% apă, scoate sifonul. Nu trebuie că cureți tot pietrișul din acvariu, ci numai anumite porțiuni.
  10. Bagă din nou în acvariu decorațiunile curate.
  11. Adaugă în acvariu apă curată de la robinet, folosind dedurizantul. Toarnă apa curată încet, într-un colț al acvariului, pentru a nu deranja peștii.

Îți recomandăm să citești și:

6 lucruri care nu trebuie curățate cu oțet alb

Recomandări pentru curățarea acvariului

Ai aflat deja cum să cureți acvariul în mod corect, însă trebuie să ții cont și de câteva recomandări suplimentare:

  • Curăță acvariul cel puțin o dată pe săptămână.
  • Nu folosi clor sau detergenți de niciun fel, deoarece poți otrăvi peștii.
  • Dacă observi că au început să crească alge în acvariu, trebuie să le cureți imediat.
  • Folosește ustensilele pentru curățarea acvariului exclusiv în acest scop. În caz contrar, poți introduce anumite bacterii în acvariu dăunătoare pentru micile viețuitoare.
  • Există anumite specii de peștișori care poartă denumirea de „pești curățători”, cum ar fi somnul pitic, care mănâncă deșeurile ce plutesc în apă. Înainte de a-i achiziționa, asigură-te că sunt compatibili cu ceilalți pești pe care îi ai deja în acvariu.
  • Asigură-te că apa curată pe care o adaugi este la aceeași temperatură cu cea din acvariu pentru a nu le provoca peștilor un șoc termic.
  • Totodată, este important de reținut că, în mod evident, cu cât sunt mai mulți pești în acvariu, cu atât apa se va murdări mai repede.
  • Dacă ai și plante, scoate-le cu atenție din vas și curăță-le bine.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.