Logo image
Logo image

Cum să gestionezi epilepsia și alăptarea

4 minute
Alăptarea și epilepsia sunt o combinație care ridică adesea probleme proaspetelor mămici ce suferă de această boală. În acest articol, îți vom oferi câteva recomandări pentru a face acest lucru în siguranță, în timp ce iei medicamente.
Cum să gestionezi epilepsia și alăptarea
Karina Valeria Atchian

Scris și verificat de medicul Karina Valeria Atchian

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În general, epilepsia și alăptarea ridică numeroase semne de întrebare femeilor care tocmai au devenit mămici. Însă, ceea ce multe femei nu știu este faptul că utilizarea medicamentelor antiepileptice nu provoacă efecte secundare asupra bebelușilor.

Aceasta este o întrebare foarte frecventă în rândul mamelor epileptice care doresc să-și alăpteze bebelușii. Îngrijirea unui copil depinde, de asemenea, de hrănirea adecvată ca principal factor de creștere rapidă și sănătoasă.

Articolul de astăzi conține câteva recomandări pe care trebuie să le ai în vedere pentru a reduce la minim orice posibil efect nedorit. Să începem prin a afirma faptul că epilepsia și alăptarea sunt compatibile.

Informații despre epilepsie

Epilepsia este definită ca o tulburare ce generează convulsii din cauza unui proces cronic la nivel cerebral. Mai mult, acest proces determină descărcări repetate de impulsuri neuronale, în sincron.

O criză epileptică este un episod brusc produs de descărcări anormale și excesive (activitate neuronală cerebrală sincronă). Acest lucru va produce un dezechilibru între excitare și inhibare la nivel cerebral.

Trebuie să clarificăm faptul că prezența uneia sau a mai multor crize, a căror cauză este corectabilă și evitabilă, nu este sinonimă cu epilepsia. După cum am menționat anterior, nu există nicio corecție posibilă la nivelul creierului atunci când vine vorba de epilepsie.

Există diferite tipuri de epilepsie și fiecare are un anumit tratament și un prognostic. Utilizarea medicamentelor antiepileptice este cea mai răspândită modalitate de abordare a bolii.

Citește mai mult:

Epilepsia în sarcină: riscuri și precauții

Some figure
Descărcarea sincronă și excesivă a mai multor neuroni în același timp duce la o criză epileptică.

Tratamente pentru epilepsie

Tratamentul unui pacient care suferă de epilepsie se bazează pe medicamente antiepileptice. După cum poți anticipa, este cea mai frecvent utilizată măsură în abordarea acestei patologii.

Scenariul ideal este prevenirea completă a apariției convulsiilor fără efecte secundare sau cel puțin cu minimizarea acestora. De preferință, medicii prescriu un singur medicament. Această procedură este denumită cea mai mică doză eficientă de monoterapie.

Medicii încep întotdeauna prin administrarea unui singur medicament antiepileptic și apoi vor crește doza dacă este necesar. Unii pacienți sunt mai rezistenți la terapie și vor fi nevoiți să utilizeze mai multe medicamente.

În general, găsirea tratamentului potrivit este un proces de ajustare care poate dura mult timp înainte de a obține rezultatul dorit. Medicii măsoară și efectuează studii de dozare prin prelevarea de probe de sânge de la pacient pentru a face ajustări.

Epilepsia și alăptarea

Alăptarea și epilepsia sunt compatibile. Este important ca mamele epileptice să meargă mai des la controale în timpul sarcinii și în etapa postpartum.

În timpul sarcinii, acestea trebuie să acorde mai multă atenție măsurătorilor medicamentelor antiepileptice din sânge. Sarcina poate afecta asimilarea medicamentelor în organism. Astfel, convulsiile vor reprezenta un risc suplimentar pentru femeile însărcinate. Din acest motive, poate fi necesară creșterea dozei de medicamente.

Odată ce femeia naște, trebuie să țină cont de anumite lucruri pentru a schimba tratamentul și pentru a-și îngriji copilul în timpul etapei de alăptare:

  • Ar trebui să existe o ajustare a dozei de medicament antiepileptic (de obicei, medicii scad doza).
  • Convulsiile pot apărea ca o consecință a somnului puțin și întrerupt; medicii sfătuiesc mama să doarmă suficient pentru a evita acest factor declanșator.
  • Femeia ar trebui să evite să doarmă împreună cu bebelușul și să-i facă baie singură.
După cum am spus mai sus, nu există contraindicații pentru alăptare dacă ești epileptică. Dimpotrivă, medicii recomandă alăptarea ori de câte ori este posibil timp de cel puțin șase luni. Apoi, alăptarea poate continua încă doi ani, ca o completare a dietei celui mic.
Citește mai mult:

Epilepsia și alăptarea: medicație

Some figure
Unele medicamente sunt compatibile cu alăptarea, iar altele nu. Sfatul medicului este o necesitate în acest sens.

Există o listă lungă de medicamente antiepileptice pe care o persoană le poate utiliza în mod regulat. Medicamentele ajung în laptele matern în cantități diferite.

În ciuda acestui fapt, nu s-au înregistrat efecte nedorite la nou-născuții ale căror mame sunt supuse tratamentului antiepileptic. Unele dintre medicamente nu pătrund semnificativ în laptele matern, dar altele o fac.

Opțiunea neurologului în ceea ce privește medicamentul antiepileptic pe care îl prescrie va lua în considerare aceste diferențe. În plus, mama nu trebuie să sară peste administrarea medicamentului, chiar dacă trebuie să împartă doza zilnică în mai multe prize sau să aștepte câteva ore după ce a luat medicamentul pentru a hrăni copilul.

Medicamentul este sigur pentru copil?

Nou-născutul poate fi somnolent, poate avea dificultăți în a mânca sau poate fi iritabil dacă medicamentul intră în laptele matern. Din acest motiv, mama trebuie să controleze strict doza, pe baza nivelului acestuia în sânge.

În concluzie, trebuie să subliniem importanța monitorizării neurologice atente în timpul sarcinii și al alăptării pentru a avea grijă de sănătatea nou-născutului și a mamei. Numai un medic poate indica modul de utilizare a medicamentelor și suspendarea administrării acestora dacă este cazul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • https://www.uptodate.com/contents/management-of-epilepsy-during-preconception-pregnancy-and-the-postpartum-period?search=epilepsy%20breastfeeding&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
  • https://www.uptodate.com/contents/initial-treatment-of-epilepsy-in-adults?search=epilepsy%20breastfeeding&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
  • https://www.uptodate.com/contents/breastfeeding-infants-safety-of-exposure-to-antipsychotics-lithium-stimulants-and-medications-for-substance-use-disorders?search=epilepsy%20breastfeeding&source=search_result&selectedTitle=6~150&usage_type=default&display_rank=6
  • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, ed. Mac Graw Hill. Ed. 19.
  • J.M. Mercadé Cerdá y col., Guía oficial de la Sociedad Española de Neurología de práctica clínica en epilepsia, Vol. 31. Núm. 2. páginas 121-129 (Marzo 2016).
  • Llerda y col., Guía oficial de la Sociedad Española de Neurología de práctica clínica en epilepsia. Epilepsia en situaciones especiales: comorbilidades, mujer y anciano, Neurología Volúmen 30,  Octubre 2015, Pág. 510-517.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.