Cum să pregătești o trusă de prim ajutor pentru voiaj - Doza de Sănătate
 

Cum să pregătești o trusă de prim ajutor pentru voiaj

Atunci când călătorim, nu este neobișnuit să ne confruntăm cu probleme precum amețeala, disconfortul digestiv, erupțiile cutanate și traumatismele minore. Din acest motiv, este bine să ai la îndemână o trusă de prim ajutor pentru voiaj.
Cum să pregătești o trusă de prim ajutor pentru voiaj
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

O trusă de prim ajutor pentru voiaj poate fi personalizată, ținându-se cont de nevoile specifice ale călătorului. Gândește-te la destinația ta, la mijlocul de transport pe care îl vei folosi, precum și la vârsta și la starea ta generală de sănătate.

Călătoriile în locații rurale, tropicale sau urbane implică provocări diferite. Adaptează-ți trusa de prim ajutor destinației și nevoilor tale personale. Totodată, ia în considerare durata călătoriei și tipurile de boli la care ești predispus.

În articolul de azi, îți vom prezenta câteva sfaturi utile.

Ce ar trebui să pui într-o trusă de prim ajutor pentru voiaj?

Per ansamblu, cele mai frecvente probleme medicale care survin în timpul voiajelor sunt:

  • Răul de mișcare
  • Înțepăturile de insecte și erupțiile cutanate
  • Tulburările digestive
  • Micile leziuni

Bazându-te pe această listă de probleme frecvente, este important să incluzi produse care pot satisface nevoile pe care le acestea provoacă. În cele ce urmează, îți explicăm în detaliu ce obiecte sunt utile în fiecare caz în parte.

Răul de mișcare

Răul de mișcare poate fi asociat oricărui mijloc de transport. Dacă zbori cu avionul, simptomele pot fi exacerbate de anxietatea asociată fricii de zbor. Principalele simptome ale acestei probleme sunt greața, voma, hiperventilația, transpirația și o senzație generală de amețeală.

Asigură-te că trusa ta de prim ajutor pentru voiaj conține medicamente împotriva amețelii, cum ar fi dimenhidrinat (simplu sau cu cafeină) și meclozină. O singură doză de meclozină are un efect pe termen lung, aceasta fiind ideală pentru călătoriile lungi.

Este posibil ca, în funcție de durata călătoriei, dimenhidrinatul să ofere rezultate după mai multe doze. Acest medicament nu este recomandat copiilor sub 2 ani.

Consultă un medic dacă ești gravidă sau alăptezi. În asemenea situații, se poate apela la capsulele cu ghimbir sau la gumă, dar cere mai întâi opinia unui ginecolog.

Bărbat experimentând rău de mare pe o barcă
Orice mijloc de transport are abilitatea de a produce rău de mișcare.

Înțepăturile de insecte și erupțiile cutanate

Înțepăturile de insecte sau reacțiile la anumite plante pot surveni în timpul călătoriilor în locuri tropicale. În funcție de intensitate, de numărul lor și de sensibilitatea pacientului, acestea pot cauza simptome alergice și infecții cutanate însoțite de mâncărimi.

Prevenția reprezintă cea mai bună opțiune. Te sfătuim să porți haine care îți acoperă brațele și picioarele și să folosești plase anti-țânțari și insecticide. Trusele de prim ajutor pentru voiaj conțin, de obicei, insecticide sub formă de lichid sau brățară.

Asemenea tratamente includ loțiuni pe bază de calamină și creme antihistaminice. Remediile pe bază de plante și uleiurile esențiale sunt, de asemenea, folositoare.

Disconfortul digestiv

Suntem nevoiți să ne modificăm obiceiurile alimentare atunci când călătorim, așadar este firesc să avem stomacul deranjat. Putem experimenta simptome ca gazele intestinale, balonarea, aciditatea, senzațiile de arsură și refluxul gastroesofagian. Și constipația și diareea constituie probleme frecvente.

Trusa ta de prim ajutor pentru voiaj trebuie să conțină medicamente antiacide pentru a ameliora balonarea, aciditatea și refluxul gastroesofagian. Poți opta și pentru produse naturiste. Acestea combină diverse plante medicinale ca papaya, anghinarea, armurariul, feniculul, anasonul sau rubarba. Ca să combați gazele intestinale acumulate, folosește antiflatulente precum simeticona sau plante carminative, cum ar fi anasonul, chimenul sau feniculul.

Diareea și constipația

Include săruri minerale și glucoză în trusa ta de prim ajutor pentru a putea combate diareea și a-ți rehidrata corpul. Te sfătuim să ai la îndemână și probiotice, astfel încât să-ți refaci flora intestinală. Dacă suferi de diaree, trebuie să iei medicamente care conțin loperamidă. În schimb, constipația se poate combate cu laxative precum bisacodilul, picosulfatul sau senna.

Materialele pentru tratarea rănilor

Trusă de prim ajutor pentru voiaj
Leziunile pot surveni în timp ce călătorești, așadar este bine să fii pregătit.

Orice trusă de prim ajutor trebuie să conțină materiale pentru a trata micile răni, bășicile, arsurile, entorsele sau luxațiile. Te sfătuim să incluzi următoarele:

  • Ser fiziologic pentru a curăța rănile;
  • Dezinfectanți, cum ar fi betadina sau soluțiile cu clorhexidină;
  • Materiale ca tifonul, pansamentele, plasturii, instrumentele pentru sutură și suportul elastic;
  • Medicamente antiinflamatoare topice, precum cremele sau unguentele pentru arsuri minore;
  • Cremă de protecție solară;
  • Pungi de gheață instant;
  • Gel sanitar, util pentru dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor.

Probleme ca durerile în gât, răcelile, febra, durerile musculare și durerile de cap pot surveni în orice moment. Așadar, trusa ta de prim ajutor trebuie să conțină și medicamente analgezice ca paracetamolul.

Este important să fii pregătit

Dacă îți pregătești trusa de prim ajutor în mod adecvat, vei evita complicațiile care îți pot strica vacanța. Dacă ai îndoieli, nu ezita să soliciți ajutorul unui farmacist sau medic. Aceștia te pot ajuta să pregătești o trusă de prim ajutor adecvată pentru traseul pe care îl vei parcurge.

Trebuie să înțelegi că există riscul să contractezi anumite boli când călătorești și că asemenea neplăceri nu pot fi mereu evitate. Astfel, este esențial să-ți faci o asigurare pentru călătorie și, dacă este nevoie, să mergi la un spital local când ajungi la destinație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Educación sanitaria: el botiquín casero. (2004). Pharmacy Practice.

  • Gómez-Zorita, S., & Urdampilleta, A. (2014). Fármacos y suplementos nutricionales para llevar en el botiquín del alpinista. Farmacéuticos Comunitarios. https://doi.org/10.5672/fc.2173-9218.(2014/vol6).001.06

  • Martinez, B. (2006). El botiquín escolar. Investigación y Educación.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.