Logo image
Logo image

Cum să provoci un strănut voluntar?

4 minute
Când strănutul nu apare în mod natural, se generează o senzație inconfortabilă. Există mai multe tehnici pentru a provoca strănutul voluntar.
Cum să provoci un strănut voluntar?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Un strănut este un răspuns involuntar care constă în expulzarea bruscă a aerului prin nas și gură. Apare atunci când există un anumit tip de iritație în membranele mucoase ale nasului și gâtului. Este o modalitate prin care organismul poate să amelioreze iritația. Cum poți să provoci un strănut voluntar?

Un strănut este rareori un semn al unei probleme de sănătate. Funcția sa este de a elimina elementele iritante (care pot fi viruși, alergeni și altele). Această reacție este de obicei puternică și bruscă.

Totuși, există momente în care strănutul nu apare spontan. Persoana în cauză simte disconfort și dorința de a strănuta, dar nu poate face acest lucru. După cum vom vedea, există modalități de a provoca această reacție dacă nu apare de la sine.

Ce cauzează strănutul?

Some figure

Există mai multe articole care pot provoca strănut. În general, apare atunci când un corp străin intră în nas și provoacă iritații. Acest lucru stimulează nervul trigemen, care trimite un semnal creierului și generează nevoia de a strănuta.

În strănut intervin diafragma și mușchii pieptului, ai gâtului și ai stomacului. De obicei, este cauzat de unul sau mai mulți dintre următorii factori:

  • Alergii. Este o reacție anormală a sistemului imunitar și este cauzată de polen, praf, mucegai, păr, etc.
  • Gripă sau răceală comună. Gripa face ca mucoasa gâtului să devină iritată și acest lucru duce la strănut frecvent.
  • Declanșatori dim mediu. Uneori, oamenii reacționează la elementele din mediu fără ca acest lucru să însemne o alergie. Printre factorii declanșatori se numără praful, poluarea, condimentele, aerul uscat, etc.
  • Expunerea bruscă la soare. Are cauze genetice. În acest caz, reacționați la lumina soarelui cu un strănut, care se numește „strănut fotic”.
  • Sindrom de sevraj. Renunțarea la unele substanțe poate provoca congestie nazală și strănut.
  • Corticosteroizi. Când aceste medicamente sunt inhalate, pot să provoace strănut.

Recomandăm: 5 plante medicinale împotriva tusei productive

Cum să provoci un strănut voluntar?

Când vrei să strănuți și nu poți, apare un sentiment foarte inconfortabil. Este un gâdilat enervant de care trebuie să scapi urgent. Dacă acesta este cazul, există mai multe moduri de a induce un strănut. Să le vedem!

1. Introdu un șervețel în nas

Rulează un șervețel, astfel încât să formeze un capăt ascuțit. Introdu acel vârf în partea interioară a nării și mișcă-l puțin. Acest lucru poate stimula nervul trigemen, provocând un strănut.

2. Miroase anumite substanțe

O modalitate eficientă de a induce strănutul este a mirosi aroma substanțelor puternice. Condimentele sunt ideale: pudră de piper negru, chimen, ardei roșu măcinat sau coriandru. Pot funcționa și parfumurile intense. Nimic din toate acestea nu trebuie mirosit de aproape, ci de la o distanță sigură.

3. Smulge un fir din sprâncene sau din nas

Deși poate părea fără vreo legătură, adevărul este că îndepărtarea unui fir de păr din sprâncene poate provoca un strănut. Acest lucru se datorează faptului că există terminații nervoase în acea zonă, care pot stimula nervul nazal. Uneori, este suficient să îndepărtezi un singur fir de păr.

4. Privește o lumină puternică

Secretul este să te uiți la lumină strălucitoare brusc. Ideea este să stai într-un loc întunecat sau să-ți acoperi ochii pentru câteva minute și apoi să privești direct la o lumină sau la soare. Acest lucru este eficient pentru circa o treime din oameni.

5. Respiră aer rece

Scopul este de a inspira profund aer foarte rece. Dacă afară este frig, ia o gură de aer. Dacă nu, poți deschide frigiderul și inhala aerul rece din acesta. De asemenea, poți să faci un duș fierbinte și apoi să scoți capul afară și să respiri adânc.

6. Fă un masaj

Some figure

O alternativă pentru a provoca strănutul este masarea gurii cu limba. Această acțiune stimulează nervul trigemen și ajută la obținerea strănutului. Ridică vârful limbii, sprijină-l de palat și du-l cât mai înapoi.

De asemenea, poți masa puntea nasului cu degetele. Trebuie făcută o ușoară mișcare de presiune în jos, până când apare o senzație de mâncărime. Cel mai probabil, va urma un strănut.

7. Consumă ciocolată sau o băutură carbogazoasă

Ciocolata neagră poate provoca strănutul. Mănâncă doar o bucată. Această măsură funcționează cel mai bine pentru persoanele care mănâncă rar ciocolată.

Băuturile carbogazoase sunt, de asemenea, o opțiune bună. Uneori, mirosul lor declanșează un strănut. Alteori, este necesar să bei puțin lichid. Aceste băuturi conțin dioxid de carbon. Această componentă crește dorința de a strănuta.

8. Alte moduri de a provoca un strănut

Există și alte modalități de a provoca strănutul: gâdilarea nasului cu o pană sau smulgerea unui fir de păr din nări. Efectul este de obicei imediat. Poți, de asemenea, să lași capul pe spate, mai ales când ești pe cale să strănuți.

Funcționează și mestecatul unei gume, în special cu aromă de mentă. Dacă niciuna dintre cele de mai sus nu funcționează, poți încerca să-ți pui nasul într-un vas cu apă caldă pentru câteva secunde. Apoi, înclină capul pe spate.

Citește mai mult: Boala Blue Waffle: ar trebui să ne facem griji?

Cum să provoci un strănut voluntar: concluzie

Când apare un strănut, cel mai bine este să-ți acoperi gura și nasul cu brațul dacă nu ai un șervețel la îndemână. Spală-te pe mâini cu apă și săpun după strănut.

Fiecare persoană este diferită, așadar tehnicile au grade diferite de eficacitate. Unele funcționează mai bine decât altele. Ceea ce este indicat este să descoperi care este cea mai eficientă metodă pentru tine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.