Cum să tratați și să preveniți mușcăturile de căpușe
 

Cum să tratați și să preveniți mușcăturile de căpușe

Insecte precum căpușele transmit boli atât animalelor, cât și oamenilor. Uneori efectele sunt severe. Cum putem preveni mușcăturile de căpușe?
Cum să tratați și să preveniți mușcăturile de căpușe
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 august, 2023

Mușcăturile de căpușe provoacă de la disconfort ușor până la boli periculoase, atât la oameni, cât și la animale. Sunt arahnide care locuiesc în sol, iarbă, așternut de frunze, tufișuri și copaci. Au 8 picioare, fiind maro, roșcate sau negre.

Multe dintre rănile cauzate de aceste insecte nu sunt periculoase. Cu toate acestea, revista de pediatrie Primary Care subliniază că există căpușe tari sau ixodide și căpușe moi sau argazide, dintre care multe specii generează infecții.

Plimbarea în parc, pe câmp sau chiar în curte vă expune la căpușe, care sar pentru a se atașa de pielea unui animal de companie sau a unei persoane.

Cum să identificați mușcăturile de căpușe?

Perioada de afișare a simptomelor durează până la 10 zile de la contact, timp în care căpușa rămâne atașată. După perioada de hrănire, insecta se umflă și tinde să cadă.

Zonele corpului uman pe care căpușele le mușcă de obicei sunt zona inghinală, în jurul și în interiorul urechilor, axilele, buricul, scalpul, talia, fesele și regiunea din spatele genunchilor. Ele caută părți calde, umede, greu de văzut.

Simptomele mușcăturii de căpușă

Când mușcăturile de căpușe sunt inofensive, observați doar o ușoară roșeață și mâncărime. Uneori nu există durere, deoarece o substanță anestezică este injectată în piele în timpul ancorării.

Următoarele semne relevă aspirația de sânge:

Căpușă înfiptă în piele

Unele tipuri de căpușe transmit viruși și bacterii, provoacă reacții alergice sau patologii grave.

Boli asociate cu mușcăturile de căpușe

Deși există mușcături inofensive și altele care duc la infecții comune, există unele cazuri destul de rare, care nu ar trebui să fie neglijate. Lipsa măsurilor preventive, întârzierea diagnosticului și aplicarea tratamentului fac ca rata mortalității să varieze.

Bolile grave transmise de căpușe sunt următoarele:

 • Tularemie
 • Anaplasmoză
 • Boala Lyme
 • Febra căpuşelor din Colorado
 • Babesioză
 • Febra pătată a Munților Stâncoși

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), boala Lyme este boala cel mai des raportată în Statele Unite. Pentru a o contracta, sunt necesare cel puțin 36 de ore de atașament pe piele, în timp ce alte patologii necesită doar câteva minute de contact.

Tratament pentru mușcăturile de căpușe

Dacă detectați o mușcătură de căpușă, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să o îndepărtați de pe piele. Folosiți mâinile acoperite cu mănuși; penseta funcționează pentru a o prinde cât mai aproape de piele.

Trageți în sus și, atunci când o scoateți, verificați să nu existe bucăți rămase în piele. Curățați pielea cu apă și dezinfectați cu iod sau alcool izopropilic.

În ceea ce privește căpușa, înecați-o în alcool și depozitați-o într-un recipient cu capac. Luați căpușa la medic. Cunoașterea tipului de insectă ajută la prescrierea unor tratamente specifice atunci când infecția devine complicată.

Cum să prevenim mușcăturile de căpușe?

Anumite sfaturi scad șansele de a fi mușcat de o căpușă:

 • Nu stați în zone cu vegetație deasă.
 • Purtați încălțăminte închisă.
 • Purtați haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi.
 • Evitați potecile cu iarbă înaltă.
 • Spălați hainele folosite în apă fierbinte.
 • Verificați animalele de companie.

De asemenea, CDC recomandă aplicarea unor modificări în grădină pentru a scăpa de aceste insecte. Puteți folosi substanțe chimice de control care reduc numărul de căpușe.

O publicație a Departamentului de Sănătate Publică din Massachusetts menționează repelenții cu DEET și cei care conțin permetrină ca alternativă împotriva acestor insecte, respectând întotdeauna instrucțiunile și avertismentele producătorului.

Avertisment pentru mușcăturile de căpușe

Când să mergeți la doctor?

Consultați un medic dacă nu puteți scoate căpușa. Dacă mai mult timp, riscul transmiterii de boli crește. Palpitațiile, paralizia musculară și problemele de respirație sunt considerate semne de complicații.

Chiar dacă sunteți asimptomatici, este indicat să vizitați medicul. Este important să se administreze un tratament care să prevină sechelele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.