Care sunt cauzele mâinilor amorțite? - Doza de Sănătate
 

Care sunt cauzele mâinilor amorțite?

Mâinile amorțite pot fi rezultatul unei probleme simple, cum ar fi frigul, sau pot fi un simptom al unei boli grave. În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre acest subiect.
Care sunt cauzele mâinilor amorțite?

Ultima actualizare: 30 decembrie, 2020

Mâinile amorțite reprezintă o senzație frecventă și inconfortabilă. Partea afectată devine rigidă sau inflexibilă și este posibil să simți ace și furnicături. Care sunt cauzele mâinilor amorțite?

Acest simptom este un motiv pentru a merge la medic. Originea sa este foarte variată și, prin urmare, poate fi dificil de stabilit un diagnostic corect. În acest articol, îți vom explica tot ce ar trebui să știi despre mâinile amorțite și care este cauza cea mai frecventă a acestui fenomen.

Ce se întâmplă când ai mâinile amorțite?

Mâinile amorțite, după cum am explicat, reprezintă o schimbare a sensibilității în această parte a corpului, care nu se mai poate mișca. Simțul tactil este afectat și îți este greu să-ți miști degetele.

Uneori, pe lângă ace, poți avea senzația de arsură sau furnicături. În funcție de cauza amorțelii, aceasta poate fi localizată numai la nivelul degetelor, al unei mâini sau al ambelor mâini.

Una dintre cauzele mâinilor amorțite poate fi temperatura scăzută, lucru destul de frecvent și, de obicei, fără consecințe pe termen lung. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat în Suedia, cea mai frecventă patologie este sindromul de tunel carpian. Această cercetare explică faptul că 1 din 5 persoane care experimentează acest simptom este afectată sindromul de tunel carpian.

Persoană cu mâinile amorțite la laptop
Sindromul tunelului carpian este cea mai frecventă cauză a mâinilor amorțite.

Care sunt cauzele mâinilor amorțite?

Mâinile amorțite pot fi cauzate de mai mulți factori. O patologie sistematică care apare la nivelul membrelor superioare sau o leziune a nervilor (de exemplu, prin comprimare sau deteriorare) poate duce la senzația de mâini amorțite.

Este posibil să existe și o problemă a creierului sau a măduvei osoase, deoarece ambele organe coordonează senzațiile și mobilitatea. Aceste leziuni sunt, de obicei, grave și prezintă simptome evidente sau invalidante.

Bolile metabolice sau infecțioase, precum și anumite tratamente medicale, pot duce la apariția mâinilor amorțite. În următoarele secțiuni ale acestui articol, îți vom explica în detaliu care sunt principalele cauze ale mâinilor amorțite.

Afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos

Orice patologie care afectează sistemul nervos, mai ales la nivelul mâinilor, poate provoca amorțeală (de exemplu, sindromul Guillain-Baré, o tulburare în care sistemul imunitar atacă celulele nervoase). Potrivit unui studiu publicat în Postgraduate Journal of the Vla Cátedra de Medicina, mâinile amorțite sunt unul dintre primele simptome ale problemelor legate de sistemul nervos.

Spondiloza cervicală este și ea o cauză a mâinilor amorțite, deoarece implică uzarea discurilor vertebrale, de unde nervii care merg la extremități își încep călătoria.

Traume sau utilizare excesivă a mâinilor

În această categorie, găsim sindromul tunelului carpian. Nervul median este comprimat. Acesta este un nerv care merge de la antebraț la degete. Sindromul de tunel carpian  provoacă dureri, amorțeală, crampe și înțepături.

Și alte sindroame și leziuni pot duce la amorțirea mâinilor. De exemplu, sindromul tunelului cubital duce la comprimarea unui alt nerv. La fel se întâmplă și atunci când plexul brahial este deteriorat după un accident.

Capătul nervului este strâns sau comprimat. Creierul interpretează greșit mesajele care vin de la neuronii comprimați și trimite semnale de furnicături, durere și chiar paralizie către mâini.

Boli infecțioase

Boala Lyme este o infecție provocată de mușcătura anumitor căpușe. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, dacă nu te tratezi la timp, vei ajunge să ai mâinile amorțite.

O altă patologie infecțioasă care poate provoca amorțirea mâinilor este sifilisul. Similar cu boala anterioară, dacă tratamentul întârzie, sistemul nervos are de suferit pe măsură ce boala se progresează.

Tulburări cronice

Multe tulburări pot duce la afectarea nervilor. Rezultatul este pierderea mobilității și a sensibilității. Diabetul este unul dintre principalii vinovați. Produce neuropatie diabetică care, potrivit Universității din California, este direct legată de amorțirea mâinilor.

Consumul de alcool, amiloidoza și scleroza multiplă sunt, de asemenea, procese cronice care afectează membrele superioare. Deși cancerul nu este cea mai frecventă afecțiune care cauzează amorțirea mâinilor, tratamentul cu chimioterapie folosește o combinație de produse farmaceutice care pot produce efecte secundare adverse.

Femeie care cunoaște cauzele mâinilor amorțite
Printre cele mai puțin frecvente cauze ale mâinilor amorțite, întâlnim problemele ganglionilor și vasculita.

Alte cauze posibile ale mâinilor amorțite

Dovezile anecdotice dau vina pe ganglioni. Aceștia sunt chisturi care apar frecvent pe articulații, cum ar fi încheietura mâinii. Dacă cresc prea mult sau apasă pe un nerv din apropiere, duc la amorțeală.

Vasculita restricționează fluxul sanguin către palma mâinii și degete. Vasculita provoacă inflamații ale pereților arterelor, care ulterior reduc capacitatea de transport al sângelui. Prin urmare, în țesuturi ajunge mai puțin oxigen, ceea ce provoacă daune.

Când ar trebui să mergi la medic?

Dacă observi amorțeală la nivelul mâinilor, trebuie să mergi la medic. Acesta va efectua un examen fizic complet și teste complementare pentru a ajunge la un diagnostic.

După cum am văzut împreună, cauzele mâinilor amorțite sunt variate și este posibil ca, la început, să nu existe o rezoluție clară. Poate fi nevoie de mai multe abordări pentru a clarifica ce tulburare te afectează. Dar nu îți face griji, majoritatea cauzelor au o soluție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Complicaciones en las manos y brazos :: Diabetes Education Online. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://dtc.ucsf.edu/es/la-vida-con-diabetes/complicaciones/complicaciones-individuales/complicaciones-en-las-manos-y-brazos/
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Journal of the American Medical Association, 282(2), 153–158. https://doi.org/10.1001/jama.282.2.153
  • Rojas, Mayra. “Aspectos clínicos y terapéuticos del Síndrome de Guillain Barré.” Revista médica de Trujillo 13.2 (2018).
  • Signos y síntomas de la enfermedad de Lyme sin tratar | Lyme Disease | CDC. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://www.cdc.gov/lyme/es/signs_symptoms/index.html
  • Inés Acosta, M., José Cañizá, M., & Fidel Romano Ezequiel Mateo Araujo, M. (2007). SINDROME DE GUILLAIN BARRE.
  • Corzo-Díaz, Carlos Julio, Daniela López Cepeda, and Meisser Alberto López Cordoba. “Compresión del nervio cubital en el codo.” Discover Medicine 2.1 (2018): 47-50.
  • Díaz, Ana Laura Arenas, and Miguel Ángel Hernández Álvarez. “Gangliones gigantes de muñeca en niños: reporte de dos casos.” Revista Mexicana de Ortopedia Pediátrica 18.2 (2016): 96-99.
  • Olivé, Alejandro, et al. “Vasculitis reumatoide: estudio de 41 casos.” Medicina Clínica (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.